Zelenskyi kyseenalaistaa YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle – ”Toivon, että maailma tekee johtopäätökset”

UkrainaN presidentin mukaan Venäjä yrittää estää kansainvälisissä instituutioissa kaiken rakentavan ja käyttää niitä ”valheidensa levittämiseen ja pahuutensa oikeuttamiseen”.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui tiistaina 5. huhtikuuta YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa.

6.4. 7:32

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kyseenalaistaa tuoreessa puheessaan YK:n turvallisuusneuvoston kyvyn tarjota turvaa maailmalle. Zelenskyin mukaan turvallisuusneuvosto on olemassa, mutta maailma ei ole turvassa.

”Tämä tarkoittaa ehdottomasti sitä, ettei YK kykene nykyisellään toteuttamaan tehtäviä, joita varten se on luotu”, hän sanoo.

Syypää tähän on hänen mielestään Venäjä, jonka hän sanoo horjuttavan uskoa YK:hon ja kaikkiin muihin kansainvälisiin instituutioihin, joiden jäsenenä maa on. Zelenskyi kertoo Venäjän yrittävän estää näissä elimissä kaiken rakentavan ja käyttää kansainvälistä yhteisöä ”valheidensa levittämiseen ja pahuutensa oikeuttamiseen”.

”Olen varma, että maailma näkee sen. Toivon, että maailma tekee johtopäätökset. Muuten jäljelle jää vain yksi instituutio, joka takaa valtioiden turvallisuuden”, Zelenskyi arvioi.

”Aseet”, hän tarkentaa.

Venäjän YK-edustaja Vasili Nebenzja puhui YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa tiistaina sen jälkeen kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli pitänyt puheensa.

Vaati Venäjän erottamista

Zelenskyi puhui tiistaina YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa hän vaati Venäjää vastuuseen rikoksista, joita venäläisjoukkojen syytetään tehneen Ukrainassa. Lisäksi hän vaati turvallisuusneuvostoa erottamaan pysyvän jäsenensä Venäjän, ”jotta se ei voisi torjua päätöksiä omasta aggressiostaan, omasta sodastaan”.

Turvallisuusneuvostossa tiistaina pitämässä puheessaan Zelenskyi sanoi venäläisjoukkojen tekojen Ukrainassa muistuttavan paljon terrorijärjestö Isisin tekoja. ”Heidät {uhrit] surmattiin huoneistoissaan, taloissaan, räjäytettiin kranaateilla, tankit murskasivat autoissaan istuneita siviilejä keskellä tietä, vain huvin vuoksi.”

Viime päivinä järkytystä ovat herättäneet kuvat siviilien surmista lähellä Kiovaa sijaitsevassa Butšan kaupungissa. Butšan kauheudet ovat Zelenskyin mukaan kuitenkin vain yksi varoittava esimerkki monista teoista, joita venäläisjoukot ovat tehneet 41 viime päivän aikana.

Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butšassa, mutta kaupungista otettujen satelliittikuvien on kerrottu vahvistavan ruumiiden olleen kaduilla jo kaupungin ollessa Venäjän hallinnassa. Presidentin mukaan asia täytyy käsitellä kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili maanantaina 4. huhtikuuta Butšassa. Kaupungissa tapahtuneet raakuudet nousivat otsikoihin viikonloppuna, kun kaupunkiin päästiin venäläisjoukkojen vetäydyttyä sieltä.

Kansainvälinen kokous Kiovaan

Puolenyön aikoihin julkaistussa päivittäisessä viestissään presidentti kertoo ehdottaneensa ”YK:n turvallisuusneuvoston jäsenille ja kaikille muille kansainvälistä oikeutta kunnioittaville maille” kansainvälisen konferenssin järjestämistä Kiovassa.

Tapaamisessa voitaisiin Zelenskyin mukaan selvittää, miten kansainvälistä arkkitehtuuria voisi uudistaa Venäjän toimet huomioon ottaen.

Zelenskyi kertoo myös puhuneensa Espanjan parlamentille, minkä lisäksi hän on keskustellut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Ukrainalaisen mukaan valmistelussa on uusi erä pakotteita Venäjää vastaan.

Brysselissä EU-maiden suurlähettiläät keskustelevat keskiviikkona uusista pakotteista Venäjää vastaan. EU-komissio esitteli tiistaina ehdotuksensa uudeksi pakotepaketiksi, johon sisältyisi muun muassa kivihiilen tuontikielto.

Kyseessä on EU:n viides pakotepaketti. Aiempien pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut