Yhdysvallat testannut uutta hypersoonista ohjustaan – Britannia, Australia ja Yhdysvallat ilmoittivat yhteistyöstä hypersoonisten aseiden parissa

5.4. 21:41

Washington

Yhdysvallat on testannut äskettäin uutta hypersoonista ohjusta, kertoi Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio (DARPA) tiistaina.

Kyse oli toisesta tutkimusorganisaation HAWC-ohjelmaan kuuluneesta kokeesta. Edellinen tehtiin syyskuussa.

Hypersooniset ohjukset lentävät moninkertaista äänennopeutta, ja niitä on vaikeampi torjua kuin perinteisiä ballistisia ohjuksia.

Uutiskanava CNN:n mukaan uusin koe tehtiin maaliskuun puolivälissä, mutta siitä ei kerrottu julkisuuteen. Mediatietojen mukaan hiljaisuudella pyrittiin välttämään Venäjän provosoimista.

Testi tehtiin vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä oli kertonut käyttäneensä omaa hypersoonista Kinzhal-ohjustaan Ukrainassa. Yhdysvaltain mukaan sen HAWC-ohjus on Kinzhalia teknisesti edistyneempi yliäänipatoputkimoottorinsa ansiosta. HAWC-ohjuksessa ei myöskään ole taistelukärkeä, vaan sen tuhovoima perustuu liike-energiaan.

Tiistaina Yhdysvallat, Britannia ja Australia ilmoittivat aloittavansa yhteistyön hypersoonisten aseiden sekä "elektronisen sodankäyntikyvyn" parissa.

Syyskuussa maat ilmoittivat solmineensa Aukus-nimellä kulkevan puolustusliittouman. Tuolloin kerrottiin Australian aikovan rakentaa ydinsukellusveneitä yhteistyössä Yhdysvaltojen ja Britannian kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut