EU-parlamentti painostaa komissiota ja jäsenmaita laajoihin energiapakotteisiin Venäjää kohtaan – WSJ: Komissio esittämässä kivihiilen tuontikieltoa

Sdp:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton edustajat eivät ole mukana meppien kirjeessä, jossa vaaditaan myös satamien sulkemista Venäjän laivoilta.

EU-parlamentin täysistuntoviikko alkoi maanantaina Strasbourgissa Ranskassa. Tiistaina mepeille puhui EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

5.4. 13:35

Bryssel

Strasbourgin täysistuntoon kokoontunut EU-parlamentti vaatii komissiota ja jäsenmaita ottamaan käyttöön ankarat lisäpakotteet Venäjää vastaan.

Lisäpakotteita on tulossa tällä viikolla, mutta ilmeisesti ei vielä niin laajoina kuin esimerkiksi parlamentissa toivotaan. Maakaasun tuonti Venäjältä ei näytä vielä olevan kohteena, mutta paine on kasvanut lopettaa edes öljyn ja kivihiilen tuonti.

The Wall Street Journal -lehden tietojen mukaan komissio esittäisi hyväksyttäväksi kivihiilen tuonnin lopettamista, minkä lisäksi venäläisten meri- ja maantiekuljetusten pääsy EU:n alueelle estettäisiin.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi tiistaina radiohaastattelussa kannattavansa öljyn ja hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä.

Jäsenmaiden edustajat pyrkivät saamaan lisäpakotteet valmiiksi keskiviikkona, jolloin niiden sisältö tulisi julki torstaina.

Vaikutusvaltainen belgialaismeppi Guy Verhoftstadt laittoi maanantaina liikkeelle kirjeen, jonka allekirjoitti hetkessä yli 200 meppiä. Suomesta mukana ovat kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja Rkp:n edustajat.

Sdp:n, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton mepit eivät ole allekirjoittaneet kirjettä.

Komissiolle ja jäsenmaille suunnatussa kirjeessä mepit haluavat, että EU lopettaa täysin kaasun, öljyn ja hiilen tuonnin Venäjältä. Sen lisäksi he vaativat, että EU sulkee satamansa venäläisiltä laivoilta ja tavaroilta.

Lisäksi mepit haluavat kaikkien venäläispankkien sulkemista ulos pankkien viestintäjärjestelmästä Swiftistä ja henkilöpakotteiden laajentamista. Verhofstadtin kirjeen mukaan henkilöpakotteita voisi laajentaa Aleksei Navalnyin säätiön tekemien nimilistausten mukaisesti.

Kirjeessä vaaditaan EU:ta tukemaan Ukrainaa myös aseellisesti.

Kirjeen allekirjoittanut suomalaismeppi Henna Virkkunen (kok) sanoo, että jos EU:ssa ei saada aikaan kattavaa energian tuontikieltoa Venäjältä, jostain pitäisi silti aloittaa, esimerkiksi kivihiilestä ja öljystä.

Ne ovat monille jäsenmaille helpommin hyväksyttävissä kuin maakaasun tuonnin totaalikielto, jonka vaikutuksista muun muassa Saksa on varoittanut.

Kivihiilen merkitys on vähentynyt EU-maiden energiahuollossa. Se ja öljy on kaasua helpommin korvattavissa kääntymällä muiden myyjien kuin Venäjän puoleen. Tosin ainakin öljyssä kävisi todennäköisesti niin, että tuontikielto Venäjältä johtaisi merkittävään hinnan nousuun.

Suomessa kivihiiltä Venäjältä on tuonut Helsingin energiayhtiö Helen, joka ilmoitti maaliskuun alussa lopettavansa tuonnin. Venäjältä tulee yhtiölle yhä muutamia kuormia.

Tiistaina Greenpeacen aktivistit ilmoittivat aikovansa estää Helenin Salmisaaren voimalaitokselle aamulla saapuneen venäläisen hiililastin purkamisen.

Viidennen pakotepaketin sisältö on tarkkaan varjeltu salaisuus, etteivät esimerkiksi mahdollisten uusien henkilöpakotteiden kohteeksi joutuvat ehtisi järjestellä omaisuuttaan.

EU:n komissio laatii pakotteista tiistai-iltana ehdotuksen, jota jäsenmaiden suurlähettiläät käsittelevät keskiviikkona. Viidettä erää pakotteita on valmisteltu viikkojen ajan, sillä tähän tuli toimeksianto jo äskettäisessä EU-johtajien kokouksessa.

Alun perin tarkoitus oli tukkia tähänastisten pakotteiden ilmeisiä aukkoja, vaikeuttaa pakotteiden kiertämistä sekä laajentaa henkilöpakotteita. Viikonvaihteessa paljastuneet hirmuteot Butšassa Kiovan lähellä muuttivat tilanteen saman tien, ja nyt useat jäsenmaat haluavat olennaisia lisäpakotteita.

Osa maista empii erityisesti energiaan liittyviä pakotteita. Ne ovat kuitenkin vääjäämättä seuraavina listalla, jos uusia pakotteita halutaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut