Zelenskyi: Maahamme hyökkäsi tiivistetty pahuus – Butšan surmat tyrmistyttivät maailman

Venäjä aloitti tutkinnan ja valittaa YK:n turvallisuusneuvostolle siviilien surmien ”lavastamisesta”.

”Tiivistynyt pahuus on saapunut maahamme”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti.

4.4. 15:00

Satojen siviilien surmat Venäjän joukkojen miehittämässä Butšan esikaupungissa Kiovan luoteispuolella nostattivat viikonvaihteessa vastalauseiden myrskyn ympäri maailmaa. Ukrainan viranomaiset ilmoittivat aloittavansa tapahtumista virallisen tutkinnan.

Helmikuun lopussa Butšaan hyökänneet venäläisjoukot jättivät kaupungin pormestarin Anatoli Fjodorukin mukaan jälkeensä yli 300 tapettua siviiliä, jotka löytyivät joukkohaudoista tai jotka oli jätetty kaduille lojumaan.

Ukrainan syyttäjänviraston mukaan Kiovan ympäristöstä oli maanantaihin mennessä löytynyt 410 surmatun siviilin ruumiit.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi nimitti Butšan tapahtumia kansanmurhaksi ja kommentoi niitä tulikivenkatkuisin sanoin venäjänkielisessä videopuheessaan maanantain vastaisena yönä. Puheen julkaisi muun muassa Forbes-lehden Ukrainan-version venäjänkielinen painos ja uutistoimisto Interfax.ua.

”Tiivistynyt pahuus on saapunut maahamme”, Zelenskyi julisti. ”Tappajat, teloittajat, raiskaajat, ryövääjät, jotka kutsuvat itseään armeijaksi ja jotka ansaitsevat tekojensa vuoksi vain kuoleman.”

”Venäläiset äidit! Vaikka olisitte kasvattaneet ryöväreitä, niin kuinka heistä on tullut pyöveleitä?” Zelenskyi jatkoi.

”Ettekö tienneet, mitä heidän sisällään muhii? Ettekö aavistaneet, että he ovat menettäneet kaiken inhimillisyyden? Ei sielua, ei sydäntä. He tappavat tietoisesti ja mielihyvää tuntien.”

”Haluan, että kaikki Venäjän johtajat näkevät, kuinka heidän määräyksiään toteutetaan.”

Sekä Ukraina että Venäjä ovat vaatineet YK:n turvallisuusneuvostoa koolle käsittelemään Butšan surmia. Venäjä syytti Yhdysvaltoja ja Natoa siviilien surmien lavastamisesta Venäjän mustamaalaamiseksi ja ilmoitti liittovaltion tutkintaviraston ryhtyvän selvittämään asiaa.

”Ketkä ovat provokaatioiden mestareita?” Venäjän ulkoministeriön tiedotuspäällikkö Marija Zaharova kysyi Venäjän valtiontelevision haastattelussa ja vastasi itse: ”Tietysti Yhdysvallat ja Nato. Syytökset esitetään heti, kun materiaali on tullut julki, mikä ei jätä mitään epäilystä siitä, kuka on tilannut tämän tarinan.”

Venäjä jäi kantoineen yksin, kun sen toimet tuomittiin ympäri maailman.

”Olen syvästi järkyttynyt Ukrainan Butšassa surmattuja siviileitä esittävistä kuvista”, YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi YK:n tiedotteen mukaan. Guterres vaati tapahtumista pikaista puolueetonta tutkimusta.

Valkoinen talo puolestaan valmisteli maanantaina Butšan surmien vuoksi uusia ja laajoja pakotteita Venäjää vastaan, kertoo The Washington Post.

”Suora isku vyön alle”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi.

Euroopan unioni valmistelee niin ikään pakotteiden laajentamista ja kiristämistä. Päätöksiä on luvassa keskiviikkona, kertoo Financial Times.

”Olen järkyttynyt Venäjän joukkojen ahdistavasta mielivallasta Kiovan ympäristön vapautetuilla alueilla”, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel kirjoitti Twitter-viestissään.

”On kammottavaa, että siviileitä tapetaan tarkoituksella ja se alleviivaa sodan lopettamisen tärkeyttä, mikä on presidentti Vladimir Putinin vastuulla”, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi verkkolehti The Hillin mukaan.

”Lisäksi on äärimmäisen tärkeää, että kansainvälinen rikostuomioistuin on avannut tutkinnan sotarikoksista Ukrainassa. Ja että kaikki tosiasiat nostetaan pöydälle ja syylliset joutuvat vastuuseen.”

Venäjän joukot aloittivat hyökkäyksen Butšaan helmikuun 27. päivänä. Hyökkäyksen siihen mennessä pahin vastaisku Venäjälle tuli maaliskuun 3. päivänä, kun Ukraina pysäytti ja tuhosi hyökkääjien parinkymmenen ajoneuvon panssarikolonnan Butšassa.

Kaupungin pormestarin Anatoli Fjodorukin mukaan Butšaan hyökkäsivät Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan presidentin Ramzan Kadyrovin perustamat erikoisjoukot eli niin kutsutut kadyrovtsit. Samat joukot ovat taistelleet Kiovan ympäristön lisäksi myös Mariupolissa Asovanmeren rannalla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut