Vetäytyvien venäläisten jäljiltä paljastuu yhä karmeampia raakuuksia – Artikkelin kuvat voivat järkyttää

Venäläissotilaiden jälkeensä jättämiltä alueilta on löydetty paljon ruumiita siviilivaatteissa.

Ukrainalaiset sotilaat kävelivät venäläisten tuhoutuneen sotakaluston ohi Butšassa lauantaina.

3.4. 15:07 | Päivitetty 3.4. 18:15

Ukrainalaisessa Butšan kaupungissa on paljastunut raakuuksia Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta. Kiovasta luoteeseen sijaitseva kaupunki oli venäläisten hallussa lähes kuukauden.

Paikalle lauantaina päässyt uutistoimisto AFP laski ainakin 20 kaduilla lojunutta ruumista. Britannian yleisradioyhtiö BBC puolestaan julkaisi reportaasin yhdeltä Butšan kadulta, joka on täynnä palaneita panssariajoneuvoja ja ruumiita.

Lisäksi kaupungin pormestarin Anatoli Fedorukin mukaan 280 ihmistä on haudattu joukkohautaan.

Butšassa lauantaina otetuissa kuvissa näkyy siviileitä, joiden kädet on sidottu taakse. Heidät on ilmeisesti teloitettu kaduille.

Brittilehti The Sunday Times kertoo iäkkäästä naisesta, jolle venäläissotilaat olivat tarjonneet miehityksen aikana ruokaa. Vasta sotilaiden lähdettyä hänelle selvisi, että he olivat sitoneet ja tappaneet hänen naapurinsa.

Ukrainan armeijan mukaan saman kadun varrelta löytyi kellari, jossa oli 18 ruumista, joista osa lapsia. Ruumiissa näkyi selviä kidutuksen merkkejä, kertoo The Sunday Timesin haastattelema 53-vuotias ukrainalaissotilas Sergeiy Torovik.

”He [venäläiset] olivat kiduttaneet ihmisiä. Joiltain oli leikattu korvat irti. Toisilta oli vedetty irti hampaat. Siellä oli suunnilleen 14-, 16-vuotiaita lapsia, joitain aikuisia. Ruumiit vietiin pois eilen”, Torovik sanoi lehdelle.

Hänen mukaansa alueella on paljon venäläisten jättämiä miinoja.

”Kaikkialla. Ihmisten kodeissa, takapihoilla, teillä.”

Butšan pormestarin Fedorukin mukaan kaduilla olevia ruumiita ei ole voitu kerätä, koska venäläisten epäillään miinoittaneen nekin.

Siviiliasuisia ruumiita Butšan kaupungissa venäläisten vetäydyttyä alueelta.

Siviilien ruumiita haudattiin yhteen hautaan Butšassa. Paikallisten asukkaiden mukaan ihmiset olivat venäläisten sotilaiden tappamia.

Kunnan työntekijät kantoivat surmattujen ihmisten ruumiita Butšan kaduilta.

Butšassa paljastuneet raakuudet ovat herättäneet tyrmistystä maailmalla.

"Kauhistunut hirmuteoista Butšassa ja muissa kaupungeissa Ukrainassa", Britannian ulkoministeri Liz Truss kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Britannia kerää yhdessä muiden kanssa todisteita kansainvälisen rikostuomioistuimen sotarikostutkintaa varten, Truss kirjoittaa. Hänen mukaansa raportit, joiden mukaan Venäjän joukot ovat ottaneet kohteikseen viattomia siviileitä, ovat "kammottavia" ja tekijät saatetaan vastuuseen.

"Uusi Srebrenica", Ukrainan puolustusministeriö puolestaan twiittaa ja viittaa Bosnian sodan aikaisiin serbien raakuuksiin 1990-luvulla.

Viron entisen presidentin Toomas Hendrik Ilveksen mukaan länsimedioiden pitää tiukata sunnuntaina esimerkiksi Saksan, Ranskan, Yhdysvaltain ja Unkarin johtajilta, mitä näillä on sanottavaa "Butšan verilöylystä". Myös Ilves ilmaisi tyrmistyksensä Twitterissä.

"Joka päivä helmikuun 24:nnestä lähtien on ollut kuvottava. Mutta tänään kuvat Butšasta ovat tehneet tästä päivästä kaikkein kuvottavimman tähän asti niille, jotka eivät ole fyysisesti Ukrainassa", Ilves jatkoi.

Toimia länsijohtajilta odottaa myös yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston politiikan tutkija Evgeny Finkel.

"Jos Butša ei saa Saksaa, Italiaa ja muuta EU:ta julistamaan tuontikieltoa venäläiselle energialle maanantai-iltapäivään mennessä, todennäköisesti mikään tässä sodassa ei saa", Finkel kirjoittaa Twitterissä.

Siviiliasuinen ruumis Butšassa kuvattuna lauantaina.

Butšan kaduilla lojui paljon ruumiita lauantaina.

Ruumis Butšan kaduilla lauantaina.

Ihmisten ruumiita lojui Butšan kaduilla venäläisten joukkojen vetäydyttyä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) on dokumentoinut Venäjän sotilasjoukkojen epäiltyjä sotarikoksia siviilejä vastaan Ukrainassa. Helmikuun 27. päivän ja maaliskuun puolivälin välisenä aikana järjestö kirjasi useita tapauksia Venäjän hallitsemilla alueilla Tšernihivissä, Harkovassa ja Kiovan lähettyvillä, kertoo uutistoimisto STT.

Joukossa on muun muassa toistuva raiskaus, pikateloituksia sekä muunlaista siviileihin kohdistuvaa väkivaltaa ja uhkailua. Lisäksi HRW kertoo sotilaiden ryöstelleen siviileiltä muun muassa ruokaa, vaatetusta ja polttopuita.

"Näihin tekoihin syyllistyneet ovat vastuussa sotarikoksista", järjestön tiedotteessa sanotaan.

HRW kertoo haastatelleensa puhelimitse tai kasvotusten yhteensä kymmentä ihmistä, jotka olivat uhreja, silminnäkijöitä ja paikallisia asukkaita Venäjän hallitsemilla alueilla.

Butšasta HRW on kirjannut ainakin tapauksen, jossa opettaja näki, kuinka venäläissotilaat teloittivat miehen. Opettajan mukaan venäläissotilaat toivat viisi miestä ihmisjoukon eteen aukiolle polvilleen, t-paidat pään yli vedettynä. Sitten sotilaat ampuivat yhtä heistä päähän.

”Hän kaatui ja [paikalla olleet] naiset kiljuivat”, opettaja kertoi järjestölle.

HRW:n Euroopan ja Keski-Aasian johtaja Hugh Williamson kuvailee tapauksia "sanoinkuvaamattomaksi ja tarkoitukselliseksi julmuudeksi ja väkivallaksi". Tekoja on hänen mukaansa tutkittava sotarikoksina.

Williamson muistuttaa HRW:n tiedotteessa, että Venäjällä on kansainvälinen oikeudellinen velvollisuus puolueettomasti tutkia sotilaidensa epäillyt sotarikokset. Komentajat voivat olla henkilökohtaisessa vastuussa alaistensa tekemistä sotarikoksista, jos he eivät ole pyrkineet estämään niitä tai rankaisemaan niihin syyllistyneitä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut