Eurooppa-neuvoston Michel lupaa Venäjälle jälleen uusia pakotteita ja lisää tukea Ukrainalle – vaatimukset tutkia Venäjän toimia sotarikoksina kovenevat

Ukrainan pohjoisosista vetäytyvät venäläisjoukot ovat jättäneet jälkeensä ruumiita ja valtavia tuhoja.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupaa Twitterissä Venäjälle lisää pakotteita ja Ukrainalle lisää tukea.

3.4. 14:11

Bryssel/Kiova/Lontoo

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel lupaa Twitterissä Venäjälle lisää pakotteita ja Ukrainalle lisää tukea. Hän sanoo olevansa järkyttynyt valokuvista, joita on tullut julki venäläisjoukkojen tekemistä julmuuksista näiden vetäydyttyä Kiovaa ympäröiviltä alueilta.

Michel käyttää tviitissään aihetunnistetta Butšan verilöyly, joka viittaa Butšan kaupungissa ilmi tulleisiin väkivaltaisuuksiin. Alue on jälleen Ukrainan hallinnassa.

Michelin mukaan EU auttaa Ukrainaa ja kansalaisjärjestöjä kerätäkseen todisteita, joita voidaan käyttää kansainvälisissä tuomioistuimissa.

Vauhdikkaasti vetäytyneiden venäläisjoukkojen jättämät jäljet ovat järkyttäneet laajalti muitakin kuin Micheliä, ja Venäjän poliittisia ja sotilaallisia johtajia on vaadittu tilille teoista. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kutsuu Twitterissä siviilien surmaamista Butšassa ”tarkoitukselliseksi verilöylyksi” ja sanoo venäläisten pyrkivän ”eliminoimaan” niin monta ukrainalaista kuin he suinkin pystyvät.

”Meidän on pysäytettävä heidät ja potkittavat heidät ulos (Ukrainasta). Vaadin uusia, murskaavia G7-pakotteita NYT”, Kuleba kirjoittaa.

Venäjän johto ja sotilaskomentajat halutaan vastuuseen

Monet muutkin vaikutusvaltaiset tahot ovat vaatineet Venäjän toimia tutkittaviksi sotarikoksina. Sunnuntaina kuoroon liittyi Britannian ulkoministeri Liz Truss.

”Emme lepää ennen kuin näistä hirmuteoista vastuussa olevat, myös sotilaskomentajat ja Putinin hallintoon kuuluvat henkilöt, ovat oikeuden edessä”, Trussin lausunnossa lukee.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Serhi Nikiforov sanoi BBC:n Sunday Morning -ohjelmalle antamassaan haastattelussa, että venäläisjoukkojen jäljet, kuten teloitettujen siviilien ruumiit ja joukkohaudat, voivat olla todisteita sotarikoksista.

Nikiforov toisti haastattelussa Ukrainan jo aiemmin esittämät arviot, että Venäjä vetää joukkojaan Kiovan alueelta Valko-Venäjälle ja valmistelee uusia iskuja Ukrainan itäosiin.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi sunnuntaina, että Venäjän joukot ovat ottaneet kiinni yhteensä 11 paikallisjohtajaa. Hänen mukaansa yksi paikallisjohtaja puolisoineen on surmattu, kun nämä olivat venäläisjoukkojen kaappaamina. EU on tuominnut pormestareiden kidnappaukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut