Venäjän sodankäynnin painopisteen arvioidaan siirtyvän Etelä- ja Itä-Ukrainaan – Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjää siviilien teloittamisesta Butšassa, josta venäläisjoukot ovat vetäytyneet

Kiovan lähellä sijaitsevan Butšan kaupungin pormestarin mukaan jopa 280 ihmisen ruumiit on löydetty joukkohaudasta kaupungista.

Sotilas kuvasi tuhoutuneen venäläistankin eteen asettunutta toveriaan Ukrainan Butšassa lauantaina 2. huhtikuuta.

3.4. 9:43

Kiev

Venäjän ilmatoiminta on keskittynyt viime viikkoina Etelä- ja Itä-Ukrainaan, jonne Venäjän uskotaan olevan siirtämässä sotansa painopistettä, kerrotaan Britannian puolustusministeriön Ukrainaa koskevassa tilannekatsauksessa.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi arvioi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Suomen aikaa julkaistussa puheessaan Venäjän joukkojen tavoitteena olevan nyt Itä-Ukrainan Donbassin alueen ja Etelä-Ukrainan valtaaminen.

Varhain sunnuntaiaamuna Etelä-Ukrainan Odessan satamakaupungissa kuultiin useita räjähdyksiä. AFP:n kaupungissa olevan toimittajan mukaan kolme savupatsasta vaikuttaa nousevan Odessan teollisuusalueella.

Brittihallinnon tilannekatsauksessa arvioitiin myös Ukrainan ilmapuolustuksen aiheuttavan edelleen haasteita venäläisten ilmasodankäynnille Ukrainassa.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän kyvyttömyys löytää ja tuhota Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmiä on vaikeuttanut Venäjän pyrkimyksiä saada Ukrainan ilmatilaa laajemmin hallintaansa. Venäläiskoneiden haavoittuvaisuus on brittiministeriön mukaan vaikuttanut Venäjän kykyyn tukea maajoukkojen etenemistä useilla eri rintamilla.

Ukrainan puolustusministeriö: Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti

Ukrainan puolustusministeriö syyttää Venäjän joukkoja siviilien teloituksista Kiovan lähistöllä sijaitsevassa Butšan kaupungissa.

”Paikallisia siviilejä teloitettiin mielivaltaisesti. Osan kädet on sidottu selän taakse. Heidän ruumiitaan on ympäri kaupunkia”, puolustusministeriö kertoo Twitter-tilillään.

Puolustusministeriö kuvailee tapahtunutta tviitissään uudeksi Srebrenican joukkomurhaksi. Bosnian sodan aikana tapahtuneessa Srebrenican joukkomurhassa surmattiin yli 7 000 muslimimiestä ja -poikaa.

Butšan kaupunki sijaitsee vain noin 25 kilometrin päässä Kiovasta luoteeseen. Se toimi taistelutantereena noin kuukauden ajan. Ukrainan joukot saivat kaupungin haltuunsa sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti vähentävänsä sotatoimia Kiovan alueella.

Ukraina kertoi lauantaina saaneensa haltuunsa koko Kiovan alueen.

Ruumiita satunnaisesti ympäri kaupunkia, kertoo Butšassa vieraillut AFP

Ukrainalaisjoukkojen mukana Butšaan päässeiden AFP:n toimittajien havainnot ovat olleet vastaavanlaisia kuin Ukrainan puolustusministeriöllä.

AFP:n mukaan kaupungissa oli paljon tuhoutuneita rakennuksia ja ympäri kaupunkia näkyi satunnaisesti ihmisruumiita.

Eräällä kadulla toimittajat näkivät ainakin 20 hautaamattoman, siviiliasuisen miehen ruumiit.

”Kaikki nämä ihmiset tapettiin ampumalla takaraivoon”, kertoi Butšan kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk AFP:lle.

Ainakin yhdellä vainajalla näkyi AFP:n toimittajien mukaan iso haava päässä ja toisen kädet oli sidottu selän taakse.

Fedoruk kertoi lauantaina, että jopa 280 ihmisen ruumiit olisi haudattu joukkohautaan kaupungissa, mutta väitettä ei voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. Fedorukin mukaan kaupungin kaduilla on edelleen kokonaisia perheitä kuolleina autoihinsa ammuttuina.

Ukrainan rauhanneuvottelija: Putin ja Zelenskyi voisivat tavata pian

Ukrainan rauhanneuvottelija David Arakhamia kertoo, että Venäjän johto olisi suullisesti myöntynyt Ukrainan tärkeimpiin ehdotuksiin. Arakhamian mukaan rauhanneuvottelut ovatkin edenneet siihen pisteeseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi voisivat tavata pian.

Arakhamia sanoi Ukrainan televisiossa, että Zelenskyin ja Putinin mahdollinen tapaaminen tapahtuisi suurella todennäköisyydellä Turkissa.

Venäjän johto ei kuitenkaan Arakhamian mukaan hyväksy Ukrainan vaatimuksia Krimin asemasta. Venäjän virallista vastausta ei myöskään ole saatu kirjallisesti, vaan pelkästään suullisesti.

Arakhamian mukaan Venäjä johto olisi neuvotteluissa myöntynyt siihen, että kansanäänestyksen järjestäminen Ukrainan neutraalista eli puolueettomasta asemasta on ”ainoa tie pois tästä tilanteesta”. Venäjä on vaatinut Ukrainaa omaksumaan neutraalin aseman.

Jos ukrainalaiset kuitenkin päätyisivät äänestyksessä hylkäämään puolueettomuuden, Arkhamian mukaan joko sota tai neuvottelut voisivat jatkua.

Arakhamia sanoi, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan soitti sekä Ukrainan edustajille että presidentti Putinille perjantaina. Erdogan oli tarjoutunut isännöimään tapaamista.

”Päivämäärä tai paikka ei ole vielä tiedossa, mutta uskomme, että paikka tulisi todennäköisemmin olemaan Ankara tai Istanbul”, Arakhamia sanoi.

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan Zelenskyi on toistuvasti pyytänyt mahdollisuutta neuvotella kasvotusten Venäjän presidentti Putinin kanssa.

Viron yleisradio: Viroon tullut Itä-Ukrainasta väkisin Venäjälle evakuoituja

Viroon on saapunut Itä-Ukrainasta Venäjälle pakkoevakuoituja ihmisiä, kertoi Viron yleisradioyhtiö ERR lauantaina.

Narvan kaupungin poliisipäällikkö Indrek Puvi kertoi ERR:lle, että Venäjän kautta Viroon saapuu päivittäin noin 200 sotaa pakenevaa ukrainalaista. Poliisipäällikön mukaan pakkoevakuoitujen lisäksi Venäjän kautta on saapunut myös ihmisiä, jotka eivät päässeet pakenemaan Itä-Ukrainasta maan länsiosiin.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on aiemmin kertonut, että Venäjälle olisi evakuoitu Ukrainasta noin 40 000 ihmistä ilman, että asiasta olisi sovittu Ukrainan kanssa.

ERR:n mukaan Virossa on noin 26 000 sotaa Ukrainasta paennutta ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut