Venäjä jatkoi iskujaan Kiovassa ja Tshernihivissä huolimatta lupauksestaan vähentää sotatoimia alueilla – Naton pääsihteeri: Venäjä on jatkuvasti valehdellut aikeistaan

Mariupolin evakuointia on tarkoitus jatkaa jälleen perjantaina. Kaupungissa arvioidaan olevan edelleen noin 100 000 evakuointia kaipaavaa ihmistä.

Ukrainan sotilaat tutkivat aluetta asemaltaan etulinjan varrelta Ukrainan pääkaupungista Kiovasta pohjoiseen 31.3.2022.

31.3. 22:09

Kiova/Helsinki

Ukrainassa Venäjän iskut Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien alueilla jatkuivat torstaina siitä huolimatta, että Venäjä lupasi Istanbulin neuvotteluissa vähentää ”radikaalisti” sotilaallista toimintaa näiden kaupunkien lähistöllä.

Samaan aikaan Itä-Ukrainassa paikallisviranomaiset kertoivat panneensa merkille Venäjän joukkojen kiihtyneet iskut Donbassin alueella, jonne Venäjä sanoi aiemmin sotatoimiensa jatkossa keskittyvän.

”Me tunnemme selvästi sen, kuinka (sotatoimet) ovat nyt kohdentumassa meidän suuntaamme”, sanoi Luhanskin alueen sotilashallinnon johtaja Serhi Haidai.

Naton tiedustelutietojen mukaan Venäjän joukot Ukrainassa eivät ole vetäytymässä vaan ryhmittäytymässä uudelleen, sanoo sotilasliiton pääsihteeri Jens Stoltenberg. Hänen mukaansa odotettavissa on uusia hyökkäyksiä erityisesti juuri Donbassin alueella mutta myös esimerkiksi Kiovan suunnalla.

”Olemme kuulleet viime aikoina lausuntoja siitä, että Venäjä vähentää sotilaallista toimintaa Kiovan alueella ja pohjoisessa Ukrainassa, mutta Venäjä on jatkuvasti valehdellut aikeistaan”, Stoltenberg sanoi.

Stoltenbergin mukaan Venäjän toimia voi arvioida vain tekojen, ei sanojen, perusteella. Hän pitää ilmiselvänä, ettei Venäjällä ole juurikaan halua löytää poliittista ratkaisua Ukrainan sotaan.

Mariupolista evakuoitu kaikkiaan noin 75 000 ihmistä

Ukrainan Mariupolin asukkaita on jälleen tarkoitus yrittää evakuoida perjantaina.

Torstaiaamupäivällä Venäjä vahvisti Ukrainalle Kansainvälisen Punaisen Ristin kautta, että se on valmis avaamaan evakuointikäytävän. Punainen Risti ilmoitti valmistautuneensa johtamaan perjantaista evakuointioperaatiota, jos Venäjä ja Ukraina pääsevät sopuun sen ehdoista.

”On äärimmäisen tärkeää, että tämä operaatio tapahtuu. Siitä riippuu kymmenientuhansien Mariupolin asukkaiden henki”, Punaisen Ristin kansainvälinen komitea kertoi tiedotteessaan.

Monet aiemmat evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet Venäjän joukkojen tulituksen jatkuttua.

Ukrainan valtiollisen uutistoimiston Ukrinformin mukaan maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk on arvioinut Venäjän saartamassa Mariupolin satamakaupungissa olevan yhä noin 100 000 evakuointia tarvitsevaa ihmistä. Noin 75 000 on Vereshtshukin mukaan saatu evakuoitua kaupungista venäläissaarron alkamisen jälkeen.

Turkki: Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit saattavat tavata pian

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saattaa tavata Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban kahden viikon sisällä, kertoi maiden neuvotteluja välittävä Turkki torstaina. Myös Venäjä on näyttänyt vihreää valoa mahdolliselle tapaamiselle.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu kertoi televisiohaastattelussa, että viikon tai kahden viikon sisällä mahdollisesti järjestettävä korkean tason tapaaminen pidettäisiin vähintäänkin ulkoministeritasolla.

Ulkoministerit Lavrov ja Kuleba tapasivat Turkin Antalyassa maaliskuun alkupuolella. CNN:n mukaan Ukrainan neuvotteluryhmä on myös kertonut, että Venäjän ja Ukrainan rauhanneuvottelujen on määrä jatkua perjantaina verkkoyhteyden avulla.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut