Pahoin kärsinyt Irpin Kiovan laidalla saatiin vallattua takaisin Venäjän joukoilta – Kuvat ja video näyttävät kaupungin tuhon

Satoja siviilejä on Ukrainan tietojen mukaan kuollut Irpinin taisteluissa. Kaupungin tärkeää infrastruktuuria on tuhoutunut laajasti.

31.3. 7:39

Noin 200–300 siviiliä on kuollut taisteluissa Irpinin kaupungissa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Irpin sijaitsee vain parinkymmenen kilometrin päässä Kiovasta. Venäjä on pommittanut sitä raskaasti hyökkäyssotansa ensimmäisistä päivistä lähtien.

Ukrainalaiset saivat tällä viikolla vallattua Irpinin takaisin venäläisiltä joukoilta, kaupungin pormestari Oleksandr Markušyn kertoi medioille keskiviikkona.

Venäjän joukot poistuivat Markušynin mukaan Irpinistä maanantaina.

Kokonaisuudessaan Irpinin taisteluissa on tähän mennessä kuollut Markušynin mukaan ainakin 50 ukrainalaista sotilasta. Noin sata on haavoittunut.

Irpinin asukasluku oli noin 60 000, ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta. Pormestarin mukaan kaupungissa on edelleen noin 3 500 ihmistä.

”Etsimme edelleen ihmisiä kellareista", Markušyn kertoi toimittajille.

Markušyn vakuutti, että kaupungissa ei ole enää venäläisiä joukkoja.

73-vuotias Tamara saatiin evakuoitua Irpinistä. Pelastustyöntekijä jutteli Tamaralle keskiviikkona Kiovassa.

Vanha nainen evakuoitiin Irpinistä 13. maaliskuuta.

Mutta vaikka Irpin on sataprosenttisesti Ukrainan hallussa, asukkaiden ei ole pormestarin mukaan turvallista palata sinne.

"Viisikymmentä prosenttia kaupungista on tuhoutunut, mukaan lukien yhteiskunnan toiminnalle välttämätön infrastruktuuri”, Markušyn kertoi.

Hän uskoi, että Venäjän joukot tulevat edelleen pommittamaan Irpiniä Butšasta, toisesta Kiovan esikaupungista käsin. Butša sijaitsee alle kymmenen kilometrin päässä Irpinistä.

Ihmiset kantoivat valkoista lippua kävellessään Butšan ja Irpinin rajalla 11. maaliskuuta.

Pommituksissa tuhoutunutta Irpiniä 29. maaliskuuta.

Venäjän joukot ovat pyrkineet piirittämään pääkaupunki Kiovaa jo viikkoja.

Kiovan luoteis- ja länsipuolella sijaitsevat esikaupungit ovat Venäjän joukoille tärkeitä, koska niiden kautta kulkee joukkojen huoltoyhteys pohjoiseen. Läntisten valtateiden varrella sijaitsevien kaupunkien menetys merkitsee venäläisjoukoille huollon vaikeutumista.

Irpiniä on pommitettu sodan alusta lähtien, koska se on yksi keskeinen kulkuväylä Kiovaan. CNN:n toimittajat Kiovassa raportoivat viikon alussa kuulleensa Irpinin suunnalta pommituksen ääniä.

Ihmiset kantoivat tavaroita tuleen syttyneestä talosta Irpinissä 4. maaliskuuta.

Aiemmin tässä kuussa Irpinissä kuoli yhdysvaltalainen toimittaja. Sittemmin kaupunki on suljettu medialta.

Ennen sitä Irpinistä levisi maailmalle pysäyttäviä kuvia muun muassa sillasta, jonka tuhoutuminen sodan alussa hankaloitti evakuointeja huomattavasti, sekä nelihenkisestä perheestä, jonka kolme jäsentä kuoli evakuointipisteellä Venäjän iskun seurauksena.

Irpiniläinen silta tuhoutui maaliskuun alussa. Sillan viereen rakennettiin kyhäelmiä, joita pitkin kaupunkilaiset pakenivat sotilaiden avustuksella kauas Irpinistä. Vanhaa naista autettiin väliaikaisen sillan yli 7. maaliskuuta.

Asukkaat pakenivat Irpinistä 9. maaliskuuta kävellen lankkuja pitkin tuhoutuneen sillan alla.

Kuvat kuolleesta perheestä evakuointipisteellä levisivät alun perin yhdysvaltalaislehti The New York Timesin kautta, sillä lehden kuvaaja Lynsey Addario oli vain metrien päässä perheestä, kun Venäjän isku osui heihin sunnuntaina 6. maaliskuuta. Iskussa kuoli 43-vuotias äiti, 9- ja 18-vuotiaat lapset, sekä 26-vuotias avustustyöntekijä, joka oli yrittänyt auttaa perhettä pakoon. Perheen isä oli tapahtumahetkellä toisessa kaupungissa hoitamassa sairasta äitiään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut