Ukrainalaisneuvottelijat: Putinin ja Zelenskyin tapaaminen on mahdollinen – Venäjä sanoi hellittävänsä sotatoimia Kiovan lähistöllä

Ukraina edellyttää Naton 5. artiklan kaltaisia turvatakuita vastineeksi puolueettomuudesta. Krimin asemasta päättämiseksi Ukraina ehdottaa 15 vuoden neuvotteluaikaa.

Ukrainan ja Venäjän valtuuskunnat neuvottelivat tiistaina kasvotusten Turkin Istanbulissa.

29.3. 19:17

Istanbul

Ukrainan neuvottelijat kertovat neuvottelujen Venäjän kanssa edistyneen tiistaina sen verran, että tapaaminen maiden presidenttien Volodymyr Zelenskyin ja Vladimir Putinin välillä on mahdollinen.

Maiden valtuuskunnat neuvottelivat kasvotusten Turkin Istanbulissa. Molempien osapuolten mukaan neuvotteluissa tapahtui edistystä, ja myös Venäjän pääneuvottelijan Vladimir Medinskin mukaan presidenttien tapaaminen on mahdollinen. Vielä maanantaina Venäjä oli torjunut ajatuksen Putinin ja Zelenskyin tapaamisesta.

Ukrainalaisneuvottelijoiden mukaan Ukraina on kertonut olevansa valmis puolueettomaan asemaan, jos se saa kansainväliset turvatakuut. Puolueettomuus merkitsisi sitä, ettei Ukraina liittoudu sotilaallisesti eikä sinne perusteta vieraiden valtioiden sotilastukikohtia.

Ukrainan vaatimat takuut toimisivat takuun antavien maiden osalta samalla tavoin kuin Naton 5. artikla yhteisestä puolustuksesta. Takaajia olisivat Ukrainan esityksessä Yhdysvallat, Britannia, Turkki, Ranska, Saksa, Puola, Israel ja Kiina.

Vaikka puolueettomuus merkitsisi Nato-jäsenyyspyrkimyksestä luopumista, Ukraina ei ole valmis tinkimään EU-jäsenyyden tavoittelusta. Se haluaa takaajamaiden tukevan polkuaan EU-jäseneksi.

Ukrainan esityksessä kysymykset Venäjän miehittämistä Ukrainan alueista on jätetty auki eli niitä ei tarvitsisi ratkaista ennen kuin mahdollinen sopimus ja turvatakuut astuisivat voimaan. Ukrainalaisneuvottelija Davyd Arahamijan mukaan Krimin niemimaa ja Donbassin separatistialueet jätettäisiin ”väliaikaisesti” sopimuksen ulkopuolelle.

Ukraina ehdottaa 15 vuoden neuvotteluaikaa Krimin asemasta päättämiseksi. Venäjä miehitti Krimin vuonna 2014 ja liitti sen itseensä.

”Tämänpäiväisen tapaamisen tulokset ovat riittäviä johtajatason tapaamiselle”, ukrainalaisneuvottelija Arahamija sanoi.

Venäjä kertoi edistystä tapahtuneen

Venäjän neuvottelijat kuvailivat tiistain neuvotteluja merkityksellisiksi, ja Venäjän varapuolustusministeri Aleksandr Fominin mukaan päivän neuvotteluissa oli edistytty Ukrainan puolueettoman aseman osalta.

Fomin kertoi, että Venäjä aikoo vähentää ”radikaalisti” sotilaallista toimintaansa Kiovan ja Tshernihivin kaupunkien lähistöllä Ukrainassa. Fominin mukaan tämän tarkoituksena on lisätä molemminpuolista luottamusta ja luoda sopivat olosuhteet tuleville neuvotteluille ja rauhansopimukseen pääsemiselle.

Venäjän pääneuvottelija Medinski totesi, että Ukrainan ehdotukset muun muassa puolueettomuudesta välitetään presidentti Putinille, joka antaa niihin vastauksen.

Tiistain neuvotteluja isännöineen Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu suitsutti keskustelujen olleen ”merkittävin” edistysaskel sodan aikana. Cavusoglun mukaan neuvottelut eivät jatku keskiviikkona.

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa 24. helmikuuta. Sen pyrkimykset nopeaan vallanvaihtoon Kiovassa osoittautuivat kuitenkin nopeasti toiveajatteluksi, eikä Venäjä ole saanut vallattua yhtäkään Ukrainan tärkeimmistä kaupungeista. Pääkaupunki Kiovan saartaminenkaan ei ole onnistunut, ja Ukraina on pystynyt tekemään Kiovan ympäristössä myös vastahyökkäyksiä.

Venäjän onkin tulkittu olevan siirtämässä sodan painopistettä Itä-Ukrainaan Donbassin alueelle, jossa sillä on paremmat mahdollisuudet saada alueita haltuunsa.

Yhdysvallat ja Britannia epäileväisiä

Lännessä neuvotteluihin suhtaudutaan vielä skeptisesti. Sekä Yhdysvallat että Britannia sanoivat keskittyvänsä siihen, mitä Venäjä oikeasti tekee. Molemmat vaativat Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta.

”En ole nähnyt mitään, joka viittaisi siihen, että tämä etenee tehokkaalla tavalla, koska emme ole nähneet merkkejä siitä, että Venäjä on vakavissaan”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi.

”Se, mitä Venäjä sanoo, on eri asia kuin mitä Venäjä tekee. Me keskitymme jälkimmäiseen.”

CNN:n mukaan Yhdysvallat on jo havainnut merkkejä Venäjän joidenkin joukkojen vetäytymisestä Kiovan ympäristöstä. Asiasta kertoneiden virkamiesten mukaan Yhdysvaltain hallinto arvioi, että kyseessä on Venäjän osalta merkittävä strategianmuutos. Venäjä näyttää todenneen, ettei se pysty saavuttamaan tavoitteitaan pohjoisessa ja keskittää voimaansa Ukrainan itä- ja eteläosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut