Humanitaarisen kriisin keskellä kärvistelevän Mariupolin puolustus on vaarassa kaatua

Ukrainalaistietojen mukaan humanitaarinen kriisi Mariupolissa on nyt katastrofaalinen.

Punaisen Ristin mukaan avun toimittaminen Mariupoliin on ollut mahdotonta, sillä Venäjä ja Ukraina eivät ole pystyneet takaamaan turvallista reittiä avun toimittamiselle ja evakuoinneille.

28.3. 20:13

Mariupol

Venäläisjoukkojen saartaman ukrainalaiskaupungin Mariupolin puolustus on vaarassa kaatua, New York Times -lehti raportoi maanantaina.

Lehden mukaan Venäjän joukot ovat ryhmittyneet Ukrainassa uudelleen ja keskittyvät nyt erityisesti taisteluihin pääkaupungin Kiovan ympäristössä sekä yrityksiin vallata eteläinen Mariupolin satamakaupunki.

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko pyysi maanantaina uutissivusto CNN:n mukaan Mariupolin täysimittaista evakuointia.

Paikallisviranomaisten mukaan satamakaupunki on lähestulkoon tuhoutunut Venäjän pommitusten vuoksi. Mariupolia on pommitettu lähes koko ajan Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa reilu kuukausi sitten.

Kukaan ei hae vainajia kaduilta Mariupolissa

Venäläistoimittajien haastattelema Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi karua kuvausta tilanteesta Mariupolissa. Venäläisjoukkojen saartamaan ”humanitaarisen kriisin” keskellä kärvistelevään Mariupoliin on mahdoton saada vietyä ruokaa, lääkkeitä ja vettä.

”Venäjän asevoimat pommittaa humanitaarisia saattueita. Kuljettajia tapetaan”, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

Zelenskyin mukaan Mariupolin kaduilla ja jalkakäytävillä on ruumiita, eikä kukaan hae vainajia pois.

Ukrainalaisen virkamieslähteen mukaan ainakin 5 000 ihmistä on kuollut Mariupolissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä, uutistoimisto AFP kertoi.

Kansainvälinen Punainen Risti kertoi BBC:lle, ettei se ole onnistunut lähettämään yhtään apua Mariupoliin, koska Venäjä ja Ukraina eivät ole pystyneet takaamaan turvallista reittiä avun toimittamiselle ja evakuoinneille.

Ukraina kertoi maanantaina keskeyttävänsä siviilien evakuoinnin sota-alueilta, koska tiedustelutietojen mukaan Venäjä on suunnitellut hyökkäyksiä humanitaarisiin käytäviin.

YK:n mukaan lähes 3,9 miljoonaa ihmistä on tähän mennessä paennut Ukrainasta. Kyseessä on pahin pakolaiskriisi Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

Venäjän syytetään vieneen väkisin ihmisiä Ukrainasta

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat syyttäneet Venäjän vieneen Mariupolista tuhansia ihmisiä.

Venäjän väitetään pitävän arviolta 5 000 ihmistä väliaikaisessa leirissä noin 90 kilometriä Mariupolista itään sijaitsevassa Bezimenessä. BBC:n mukaan on vielä epäselvää, miten monet ukrainalaiset ovat menneet venäläisten mukaan omasta tahdostaan.

Zelenskyi syytti venäläisjoukkojen vieneen saarretusta Mariupolin satamakaupungista yli 2 000 lasta, CNN kertoi. Zelenskyin mukaan venäläisjoukot ovat vieneet väkisin ihmisiä, ja esimerkiksi siepatuksi väitettyjen lasten olinpaikasta ei ole Zelenskyin mukaan tietoja.

Venäjä ja Ukraina aloittamassa uutta neuvottelukierrosta

Venäjän ja Ukrainan on määrä aloittaa toinen neuvottelukierros Turkin Istanbulissa tiistaina.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan videoyhteyksien kautta käydyt neuvottelut eivät ole ”edenneet merkittävästi”, mutta hän sanoi olevan tärkeää aloittaa uudet neuvottelut kasvotusten.

Kansalaisjournalistiryhmä Bellingcatin mukaan kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut