Zelenskyi antoi ristiriitaisia lausuntoja siitä, voisiko Ukraina taipua aluemenetyksiin – neuvottelut jatkuvat Turkissa alkuviikosta

Zelenskyin mukaan Ukraina olisi valmis hyväksymään puolueettoman aseman, mutta sille tarvittaisiin kolmansien osapuolten antamat turvatakuut ja asia tulisi vahvistaa kansanäänestyksellä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

28.3. 12:03

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut ristiriitaisia lausuntoja siitä, mihin Venäjän vaatimuksiin Ukraina voisi suostua, jotta Venäjän helmikuussa aloittama sota saataisiin päättymään. Ukrainan ja Venäjän edustajien on määrä tavata neuvotteluissa Turkissa alkuviikosta, CNN-kanavan mukaan tiistaina.

Zelenskyi totesi joukolle venäläistoimittajia antamassaan ja sunnuntaina julkaistussa videohaastattelussa, että Ukraina voisi taipua Venäjän vaatimukseen, että Ukraina pysyisi puolueettomana valtiona. Lisäksi hän sanoi, ettei Venäjän joukkojen voi olettaa jättävän Itä-Ukrainaa ja itäisestä Donbasin alueesta voitaisiin saavuttaa kompromissi.

”Ymmärrän, että on mahdotonta pakottaa Venäjää täysin vapauttamaan alueita, se johtaisi kolmanteen maailmansotaan”, Zelenskyi totesi.

Sunnuntai-iltana ukrainalaisille pitämässään puheessa Zelenskyi sanoi kuitenkin, että Ukrainan vaatimuksena on ”suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus”, uutistoimisto Reuters kertoo.

Zelenskyi antoi haastattelunsa joukolle riippumattomia venäläistoimittajia. Venäjän viranomaiset kielsivät viestimiä julkaisemasta haastattelua, mutta esimerkiksi Latviasta käsin toimiva Meduza julkaisi haastattelun verkkosivullaan.

Venäläisviestimien haastattelussa Zelenskyi sanoi, että Ukraina olisi valmis hyväksymään puolueettoman aseman, mutta sille tarvittaisiin kolmansien osapuolten antamat turvatakuut ja asia tulisi vahvistaa kansanäänestyksellä.

Ukraina on kirjannut perustuslakiin halunsa liittyä sekä sotilasliitto Natoon että Euroopan unioniin. Venäjän ehdoton vaatimus on ollut, ettei Ukraina liity Natoon.

Zelenskyi totesi jo ennen helmikuun 24. päivä alkanutta Venäjän hyökkäystä, että Ukrainan mahdollisuudet liittyä Natoon ovat ehkä vain ”unelmaa”.

”Kuka meitä tukisi [jäseneksi]?” Zelenskyi kysyi puolitoista viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä.

Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov totesi maaliskuun puolivälissä, että Venäjä ja Ukraina olisivat neuvotelleet siitä, että Ukraina suostuisi kansainvälisesti Ruotsin ja Itävallan kaltaiseen puolueettomaan asemaan.

Ukrainan pääneuvottelija Mihailo Podolyak tyrmäsi kuitenkin, että Ukraina olisi sellaisesta neuvottelemassa. Hän totesi tuolloin, että johtuen Venäjän hyökkäyksestä osapuolten pitäisi keskittyä neuvotteluissa ainoastaan ”laillisesti vahvistettuihin turvallisuustakuisiin”, uutistoimisto AFP kertoi. Hänen mukaansa malli maan tulevasta asemasta olisi ukrainalainen.

CNN-kanavan mukaan Ukrainan ja Venäjän neuvottelut sodan ratkaisemiseksi jatkuvat Turkin Istanbulissa tiistaina. Aiemmin on uutisoitu, että osapuolet tapaisivat Turkissa jo maanantaina. Uudesta aikataulusta oli kertonut Turkin presidentinhallinnon tiedottaja.

Zelenskyi totesi venäläisviestimille, ettei häntä kiinnosta keskustella Venäjän kanssa Ukrainan niin sanotusta ”denatsifikaatiosta” tai demilitarisoinnista.

Venäjän mukaan se on lähtenyt pelastamaan ukrainalaisia natsien kansanmurhalta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut