NYT: Mariupolin satamakaupungin puolustus vaarassa kaatua – Zelenskyin mukaan saarretusta Mariupolista on ”varastettu” yli 2 000 lasta

”Heidän tarkkaa olinpaikkaansa ei tiedetä. He voivat olla siellä vanhempiensa kanssa tai ilman heitä,” presidentti kertoi.

Mariupolin kaupunki on kärsinyt valtavista tuhoista.

28.3. 8:01

Kiova/Helsinki

Venäjän syytetään vieneen jo kymmeniätuhansia ihmisiä Ukrainasta vasten tahtoaan. Venäjä-myönteinen lähde on väittänyt Venäjän "evakuoivan" ihmisiä Ukrainasta.

Venäjän joukot ovat ryhmittyneet Ukrainassa uudelleen ja keskittyvät nyt erityisesti taisteluihin pääkaupungin Kiovan ympäristössä sekä yrityksiin vallata eteläinen Mariupolin satamakaupunki, New York Times -lehti raportoi Ukrainasta. Lehden mukaan Mariupolin puolustus on nyt vaarassa kaatua.

Ukrainan taisteluraportin mukaan sen armeijan on onnistunut estämään Venäjän yritykset saada hallintaansa tärkeitä teitä ja asuinalueita pääkaupungissa Kiovassa. Lisäksi Ukrainan armeija on torjunut Venäjän useat hyökkäykset Donetskin ja Luhanskin alueilla, tuhoten venäläistä sotakalustoa. Ukrainan antamia raportteja ei voida tarkistaa riippumattomista lähteistä.

Kukaan ei siivoa vainajia kadulta Mariupolissa

Venäläistoimittajien haastattelema Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi antoi karua kuvausta tilanteesta Mariupolissa, jonka kaikki sisäänkäynnit on presidentin mukaan tukittu ja satama miinoitettu. Venäläisjoukkojen saartamaan "humanitaarisen kriisin" keskellä kärvistelevään Mariupoliin on mahdoton saada vietyä ruokaa, lääkkeitä ja vettä.

"Venäjän asevoimat pommittaa humanitaarisia saattueita. Kuljettajia tapetaan”, Zelenskyi sanoi CNN:n mukaan.

Mariupolia on pommitettu jo lähes sodan alkuajoista saakka. Venäjä aloitti hyökkäyssotansa reilu kuukausi sitten.

Paikallisviranomaisten mukaan Ukrainan eteläosassa sijaitseva satamakaupunki on lähestulkoon tuhoutunut Venäjän pommitusten seurauksena. Zelenskyin mukaan Mariupolin kaduilla ja jalkakäytävillä on ruumiita, eikä kukaan siivoa vainajia pois.

Zelenskyi: Venäläisjoukot vieneet saarretusta kaupungista yli 2 000 lasta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää venäläisjoukkojen vieneen saarretusta Mariupolin satamakaupungista yli 2 000 lasta, kertoo uutiskanava CNN.

Zelenskyi oli avannut Mariupolin tilannetta riippumattomille venäläistoimittajille. Hänen mukaansa venäläisjoukot ovat vieneet väkisin ihmisiä, ja esimerkiksi siepatuksi väitettyjen lasten olinpaikasta ei ole Zelenskyin mukaan tietoja.

”Meidän tietojemme mukaan yli kaksi tuhatta lasta on viety pois, eli varastettu”, Zelenskyi sanoi.

”Heidän tarkkaa olinpaikkaansa ei tiedetä. He voivat olla siellä vanhempiensa kanssa tai ilman heitä”, presidentti jatkoi ja kuvaili tilannetta katastrofiksi.

CNN ei ole pystynyt vahvistamaan itsenäisesti Zelenskyin kertomia tietoja. Ukraina on aiemminkin syyttänyt Venäjän vievän siviilejä maasta vasten heidän tahtoaan.

Venäjä-myönteinen separatistilähde väitti sunnuntaina Venäjän ”evakuoivan” ihmisiä Ukrainasta. Hänen mukaansa Venäjälle viedään päivittäin noin 1 700 ihmistä.

Tuhansia ukrainalaisia pidetään väliaikaisleirillä

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan ukrainalaisviranomaiset ovat syyttäneet Venäjän vieneen Mariupolista tuhansia ihmisiä.

Venäjän väitetään pitävän arviolta 5 000 ihmistä väliaikaisessa leirissä noin 90 kilometriä Mariupolista itään sijaitsevassa Bezimennessä.

Venäläismedia on kertonut leiristä ja mariupolilaisten siirtämisestä Venäjän eteläosassa sijaitsevaan Taganrogin kaupunkiin. Sieltä osan kerrotaan siirretyn junalla yli 1 000 kilometriä pohjoiseen, muun muassa Jaroslavliin.

BBC:n mukaan on vielä epäselvää, miten monet ukrainalaiset ovat menneet venäläisten mukaan omasta tahdostaan. Monilla ukrainalaisilla on sukulaisia Venäjällä. BBC ei ole kyennyt varmentamaan ”evakuoitujen” määriä itsenäisesti.

Väliaikaisleirin voi nähdä yksityisen Maxar-satelliittiyhtiön välittämistä satelliittikuvista. Kuvissa näkyy ainakin parisenkymmentä telttaa sekä pitkä letka ajoneuvoja leirin vieressä kulkevalla tiellä.

”Kaikki meistä vietiin väkipakolla”

Ukrainan varapääministerin Irina Vereshtshukin mukaan Ukrainasta on viety Venäjän hallinnassa oleville alueille noin 40 000 ihmistä ilman, että asiasta olisi sovittu Ukrainan kanssa.

”Kaikki meistä vietiin väkipakolla”, kertoo BBC:n mukaan mariupolilaispakolainen, joka on nyt Venäjällä.

Joidenkin ukrainalaisviranomaisten mukaan Venäjä ”kyydittää” ihmisiä leireille. Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun Venäjä on toiminut näin. Tshetshenian sodan aikana tuhansia tshetsheenejä vietiin väliaikaisiin leireihin, joissa heitä kuulusteltiin raa'asti ja moni heistä katosi tyystin.

Venäjä on kiistänyt vievänsä tuhansia ukrainalaisia maasta vasten tahtoaan. Edellä mainitun kaltaiset toimet olisivat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden vastaisia.

”Venäjällä ei ole enää kieltä, vain ohjuksia ja pommeja”

CNN:n mukaan venäläisjoukot jatkoivat ohjusiskujaan sunnuntai-iltana jälleen ympäri Ukrainaa. Asiasta kertoi Twitterissä Ukrainan presidentin avustaja Mihailo Podolyak. Hän mainitsi tviitissään Lutskin, Harkovan, Zhytomyrin ja Rivnen kaupungit.

”Enemmän ja enemmän ohjuksia joka päivä”, Podolyak kirjoitti ja sanoi Mariupolin joutuneen mattopommituksen kohteeksi.

”Venäjällä ei ole enää kieltä, humanismia, sivilisaatiota. Vain ohjuksia, pommeja ja yritykset pyyhkiä Ukraina maan päältä”, hän jatkoi.

Britannian puolustusministeriö kertoi tuoreessa tilannekatsauksessaan Venäjän laivaston joukkojen tekevän ohjusiskuja ympäri Ukrainaa.

Puolustusministeriö kertoo Venäjän myös pitävän edelleen yllä saartoa Ukrainan Mustanmeren rannikolla. Venäläisjoukkojen on onnistunut eristää Ukraina kansainvälisestä kauppamerenkulusta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut