Tshernobylin lähellä sijaitsevan ukrainalaiskaupungin pormestari vapautettu – "Kaikki on niin hyvin kuin miehityksen alla voi olla"

Tshernobylin ydinvoimalalla on edelleen vaikeuksia päästä vaihtamaan voimalan henkilökuntaa Venäjän miehityksen alla.

27.3. 8:03

Kiova/Helsinki

Ukrainan Slavutitshin kaupungin pormestari Juri Fomitshev on vapautettu. Asiasta kertoi pormestari itse uutistoimisto AFP:lle.

–  Minut on vapautettu. Kaikki on niin hyvin kuin miehityksen alla voi olla, Fomitshev kertoi AFP:lle puhelimitse.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat aiemmin, että venäläisjoukot ovat vallanneet Slavutitshin kaupungin ja pormestari on kaapattu.

Tshernobylin ydinvoimalan lähellä sijaitsevassa Slavutitshissa asuu etenkin voimalan työntekijöitä.

Ukrajinska Pravda -lehden mukaan ukrainalaiset ovat järjestäneet rauhanomaisen protestin venäläisjoukkoja vastaan. Asukkaat ovat muun muassa heilutelleet Ukrainan lippuja.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi Slavutitshin mielenosoituksia päivittäisessä myöhäisillan puheessaan. Hänen mukaansa Slavutitshiin saapuneet valtaajat kohtasivat saman reaktion kuin Ukrainan etelä- ja itäosissa vallatuilla alueilla.

–  Vapaa Slavutitsh, jota hyökkääjät eivät pysty saamaan valtaansa! Tänään olimme kanssanne kaduillanne ja mielenosoituksessanne. Kerromme yhdessä valtaajille yhden asian: menkää kotiinne, kun vielä pystytte kävelemään.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n mukaan Venäjän valtaaman Tshernobylin voimalan työntekijöille ei ole saatu uutta vuoronvaihtoa lähes viikkoon. Työntekijöitä saatiin vaihdettua ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 20. maaliskuuta, jolloin henkilökunta oli ollut jumissa voimalalla yli kolme viikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut