Ukrainan presidentti kohotti joukkojen mielialaa yöllisessä puheessaan: "Puolustajamme ovat näyttäneet, että meri ei ole tyyni edes silloin, kun siellä ei myrskyä"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitämässä puhetta perjantai-iltana välitetyssä kuvassa.

26.3. 8:01

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi perjantaiyön puheessaan maan armeijan ”iskeneen voimakkaasti” Venäjän joukkoja vastaan ja että ”merkityksellisiä, pikaisia ja reiluja” neuvotteluja tarvitaan.

Zelenskyi kiitti ukrainalaisia, jotka ovat taistelleet Venäjän hyökkäystä vastaan.

”Viime viikon aikana sankarillinen armeijamme on iskenyt voimakkaasti viholliseen, joka on kokenut merkittäviä menetyksiä”, Zelenskyi sanoo.

Zelenskyin mukaan yli 16 000 venäläistä on kuollut taisteluissa. Venäjän mukaan luku on 1 351, ja Yhdysvallat arvioi luvun olevan jossain 7 000 paikkeilla.

”Olen kiitollinen puolustajillemme, jotka ovat näyttäneet miehittäjille, että meri ei ole tyyni edes silloin, kun siellä ei myrskyä. Siellä on tulimeri”, Zelenskyi sanoo videopuheessaan.

Presidentti vinoili myös siitä, että Venäjän puolustusministeri näyttää kadonneen johonkin. Hän viittaa Sergei Šoiguun, joka katosi julkisuudesta maaliskuun puolessavälissä, mutta näyttäytyi pikaisesti torstaina Venäjän televisiossa.

Ukrainan tiedustelutietojen mukaan Šoigu on saanut sydänkohtauksen, mutta mediat eivät ole pystyneet varmistamaan tietoa.

Zelenskyin mukaan joukot jatkavat taisteluja etelässä, Donbasin alueelle, Harkovan suunnalla ja Kiovan alueella.

Zelenskyi sanoo, että Ukrainan suvereniteetti on turvattava ja sen alueellinen integriteetti taattava.

Viimeisen viikon aikana Ukrainassa on perustettu 18 humanitääristä käytävää, ja 37 606 ihmistä on pelastettu saarretuista kaupungeista, Zelenskyi sanoo.

"Tilanne Mariupolissa on traaginen. Venäjän armeija ei salli minkään avun saattamista kaupunkiin", Zelenskyi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut