Kreml vahvistaa: Putinin pitkä­aikainen neuvon­antaja Anatoli Tšubais on eronnut – medioiden mukaan Tšubais on myös lähtenyt Venäjältä

Tšubais on yksi pitkäaikaisimmista Putinin neuvonantajista.

Anatoli Tšubais, 66, nimitettiin Venäjän kestävän kehityksen lähettilääksi joulukuussa 2020. Kuvassa Tšubais Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa kesäkuussa 2021.

23.3. 21:57

Venäjän ilmastolähettiläs Anatoli Tšubais on eronnut tehtävästään Ukrainan sodan vuoksi ja poistunut Venäjältä, uutisoivat yhdysvaltalaismedia Bloomberg ja uutistoimisto Reuters.

Bloomberg kertoo tietonsa perustuvan kahden tapausta tuntevan nimettömän lähteen lausuntoihin. Heidän mukaansa Tšubais vastustaa presidentti Vladimir Putinin sotaa Ukrainassa.

Reuters kertoo asiasta omaan nimettömään lähteeseensä viitaten. Tuon lähteen mukaan Tšubais on poistunut maasta eikä aio palata.

Tšubais on tähän mennessä korkea-arvoisin Venäjän hallinnosta Ukrainan sodan vuoksi lähtenyt virkamies, kertoo Bloomberg.

Tšubais on yksi pitkäaikaisimmista Putinin neuvonantajista. Häntä pidetään myös Venäjän 1990-luvun talousuudistusten yhtenä pääsuunnittelijana.

Putinin alaisuudessa Tšubais on johtanut Venäjän valtiollisia suuryrityksiä, kunnes presidentti nimesi hänet kestävän kehityksen lähettilääksi vuonna 2020. Tšubais on Putinin hallinnossakin pitänyt yllä läheisiä suhteita länsimaalaisiin virkamiehiin.

Venäjän hallinto vahvisti keskiviikkona Tšubaisin eron. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi venäläiselle uutistoimisto Interfaxille, että Tšubais erosi omasta tahdostaan. Peskov ei kommentoinut tietoja, joiden mukaan Tšubais olisi poistunut Venäjältä. Se on hänen oma asiansa, Peskov sanoi.

Venäläislehti Kommersantin mukaan Tšubais nähtiin tiistaina 22. maaliskuuta Istanbulissa Turkissa.

Tšubais kirjoitti Facebookissa 19. maaliskuuta, kuolleen ystävänsä ja markkinareformikollegansa Jegor Gaidarin syntymäpäivänä, että Gaidarin kuoleman jälkeen vuonna 2009 Venäjällä tuntuu vierähtäneen kokonainen aikakausi.

”Keskusteluissamme Venäjän tulevaisuudesta en aina ollut hänen kanssaan samaa mieltä. Mutta näyttää siltä, että Gaidar ymmärsi strategiset riskit paremmin kuin minä, ja minä olin väärässä.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut