Nato on lisäämässä tukea Ukrainalle ja sijoittamassa Itä-Eurooppaan uusia taisteluosastoja – tulitaukoneuvottelut etenevät tahmeasti

Venäjän eteneminen Ukrainassa on edelleen suurelta osin pysähdyksissä.

”Sotilasliitto Nato on lisäämässä tukeaan Ukrainalle ja sijoittamassa neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan”, kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

23.3. 20:28

Kiova/Moskova

Sotilasliitto Nato on lisäämässä tukeaan Ukrainalle ja sijoittamassa neljä uutta taisteluosastoa Itä-Eurooppaan, kertoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Joukot sijoitettaisiin Bulgariaan, Unkariin, Romaniaan ja Slovakiaan. Asiasta on määrä sopia Nato-maiden johtajien ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä torstaina.

Lisäksi Nato on tarjoamassa Venäjän hyökkäyksen kohteeksi joutuneelle Ukrainalle lisäapua muun muassa kyberturvallisuuden saralla, kuten myös varustusta muun muassa kemiallisia, biologisia ja ydinaseuhkia vastaan.

Stoltenberg myös varoitti Kiinaa tarjoamasta mitään materiaalista tukea Venäjän sotatoimiin maassa.

”Kiina on tarjonnut Venäjälle poliittista tukea, mukaan lukien julkeiden valheiden ja misinformaation levittämisestä”, Stoltenberg sanoi.

Financial Timesille puhuneiden lähteiden mukaan torstaina keskustellaan myös Stoltenbergin oman kauden jatkamisesta sodan vuoksi. Stoltenbergin oli määrä päättää kautensa syyskuun lopulla ja siirtyä joulukuussa johtamaan Norjan keskuspankkia.

Lavrov: Ukraina vaihtaa jatkuvasti kantaansa

Ukrainan mukaan tulitaukoneuvottelut Venäjän kanssa eivät juuri etene.

”Neuvotteluita jatketaan verkossa. Niiden etenemisessä on vaikeuksia, koska Ukrainalla on selvät ja yksityiskohtaiset tavoitteet”, Ukrainan neuvotteluryhmää johtava Myhailo Podoljak sanoi.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin käsitys neuvottelujen jumiutumisen syystä oli täysin toisenlainen. Puhuessaan opiskelijoille Moskovassa Lavrov sanoi Ukrainan vaihtavan jatkuvasti kantaansa. Ulkoministerin mukaan ”on vaikea välttää vaikutelmaa, että amerikkalaiset kollegamme pitävät heitä kädestä”.

Lavrov väitti Yhdysvaltojen pitävän itselleen epäedullisena sitä, että ”prosessi” Ukrainassa päättyisi nopeasti.

Lavrov sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että rauhanturvaajien lähettäminen Ukrainaan voisi johtaa suoraan yhteenottoon Venäjän ja Naton välillä. Puola ehdotti viime viikolla, että Ukrainaan pitäisi lähettää kansainvälisiä rauhanturvaajia.

Venäjän eteneminen Ukrainassa oli keskiviikkona edelleen suurelta osin pysähdyksissä. Venäjän joukot yrittävät edelleen piirittää Ukrainan joukot maan itäosassa, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tilannekatsauksessaan keskiviikkona.

Mariupolista neuvotaan pakenemaan omin avuin

Mariupolin satamakaupungin tilanne Ukrainan eteläosassa jatkuu edelleen lohduttomana. Venäjän kanssa on sovittu yhteensä yhdeksästä humanitäärisestä käytävästä, mutta yksikään niistä ei ole Mariupolissa.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk toivoi Facebookissa, että Mariupolin asukkaat pääsisivät omin neuvoin läheiseen Berdjanskin kaupunkiin, missä heille olisi tarjolla humanitaarista apua ja kymmenittäin busseja valmiina kuljettamaan heitä eteenpäin.

BBC:n mukaan Mariupolin kaupungin satama on lähes säästynyt vahingoilta, koska venäläiset eivät ole tulittaneet sitä.

Sataman sijasta Venäjä on tulittanut Mariupolissa muun muassa asuintaloja, sairaaloita ja kouluja. Kaupungissa on tuoreiden arvioiden mukaan edelleen loukussa noin 100 000 siviiliä.

Mariupolin satama kuuluu Ukrainan tärkeimpiin ja sen valtaaminen olisi Venäjälle strategisesti tärkeää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut