Ukraina yrittää motittaa Venäjän joukkoja Kiovan länsipuolella

Pentagonin arvion mukaan Ukraina voi onnistua kääntämään torjuntataisteluita vastaiskuiksi.

Venäjän pommitus tuhosi rakennuksia Borodjankassa Kiovan länsipuolella maaliskuun alussa.

23.3. 18:22

Kiivaat taistelut jatkuivat keskiviikkona Kiovan länsipuolella, jossa Ukrainan joukot pyrkivät saartamaan kaupungin laidalle aiemmin pohjoisesta ja luoteesta hyökänneitä Venäjän joukkoja. Jos saarto onnistuu, tuhansia venäläissotilaita jää mottiin Hostomelin, Butšan ja Irpinin kaupunkeihin Kiovan rajalla.

Ukrainalaisten tietojen mukaan Ukrainan joukot olisivat saaneet tiistai-iltana haltuunsa Makarivin kaupungin Kiovan länsipuolella, kertoo BBC. Ukrainalaisten tiedotusvälineiden mukaan taisteluja käytiin kuitenkin keskiviikkona edelleen lännen suuntaan Žytomyriin johtavan valtatien hallinnasta.

Novoje Vremja Ukraina -lehti kertoi keskiviikona iltapäivällä, että Ukrainan joukot olisivat vallanneet tämän jälkeen Borodjankan pikkukaupungin, joka sijaitsee koilliseen johtavan valtatien varrella. Molemmista kaupungeista on käyty taisteluja jo kolmen viikon ajan.

Novoje Vremja perustaa uutisensa Borodjankan kaupunginvaltuuston tietoihin. Lehden mukaan kylät Borodjankan länsi- ja luoteispuolella ovat kuitenkin yhä Venäjän joukkojen hallussa ja taistelut alueella jatkuvat kiivaina.

Siviiliväestön evakuointi Borodjankasta ja muualta taistelualueelta jatkui keskiviikkona. Paikalliset asukkaat jakoivat sosiaalisessa mediassa evakuointibussien pysäkkien osoitteita, ja ainakin Borodjankasta lähtevien bussien määränpää oli Kiovan eteläpuolella.

Ukrainan asevoimien tiedotteissa Kiovan länsipuolen taisteluja ei tällä viikolla ole käsitelty erityisen tarkasti.

Venäjän joukot yrittivät vallata Hostomelin sotilaslentokentän heti Venäjän hyökkäyksen alussa, mutta lyhyen taistelun jälkeen kenttä ja Ukrainan haltuun. Sittemmin Valko-Venäjältä hyökänneet Venäjän maajoukot ovat pyrkineet Kiovaan nimenomaan luoteis- ja länsipuolelta, mutta Ukraina on onnistunut pysäyttämään hyökkääjät Hostomelin, Butšan ja Irpinin alueille ja katkaisemaan huoltoyhteyden pohjoisesta.

Taistelut kaupungeista läntisten valtateiden varrella merkitsevät, etteivät Kiovan laidalle työntyneet venäläisjoukot saa huoltoyhteyttä mihinkään.

Ukrainalaissotilas latasi telatykkiä Makarivissa maaliskuun 6. päivänä.

Venäjän yritykset edetä Dneprjoen itärantaa kohti Ukrainan pääkaupunkia ovat onnistuneet ainakin toistaiseksi länsirintamaa huonommin.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby arvioi tiistaina Ukrainan asevoimien onnistuneen kääntymään paikoin puolustuksesta hyökkäykseen. Kirby uskoi Ukrainan yrittävän seuraavaksi alueiden valtaamista takaisin etelässä lähellä Hersonin kaupunkia.

Itä-Ukrainassa Venäjän joukot ovat saavuttaneet kuluvalla viikolla jonkinlaista menestystä, kun Harkovan itäpuolelle hyökänneet joukot ovat edenneet etelään ja yhtyneet rajaseudulla Luhanskin ja Donetskin kapina-alueiden joukkoihin.

Venäläisten hyökkäyskieleke on yrittänyt vallata Donetskin alueen länsiosassa sijaitsevaa Izjumin kaupunkia, joka on ollut koko Itä-Ukrainan kahdeksanvuotisen sodan ajan Ukrainan hallussa. Uutissivusto Obozrevatelin mukaan Ukraina torjui tiistaina hyökkäyksen Izjumiin ja 400 Venäjän sotilasta sai surmansa taistelussa.

Venäjä puolestaan tuhosi ukrainalaista kalustoa ja asevaraston Ukrainan itäisessä esikuntakaupungissa Kramatorskissa tiistaina, kertoo ukrainalaislehti Fokus. Kramatorskia tulitettiin ilmeisesti separatistialueiden puolelta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut