Venäjän televisiossa protestoinut toimittaja Marina Ovsjannikova: ”Minua on pyydetty vetoamaan hermoromahdukseen”

Ovsjannikova vetosi saksalaislehti Bildin suorassa lähetyksessä Putiniin sodan lopettamiseksi.

Tv-toimittaja ja -tuottaja Marina Ovsjannikova puhui toimittajille oikeudenkäynnin jälkeen 15. maaliskuuta Moskovassa. Hänet tuomittiin sakkoihin videosta, jolla hän kertoi vastustavansa sotaa. Vielä ei ole käyty oikeutta liittyen uutislähetyksessä nähtyyn protestiin.

22.3. 16:07

Berliini

Venäläinen televisiotoimittaja Marina Ovsjannikova kertoi saksalaislehti Bildin suorassa nettihaastattelussa tiistaina, ettei vielä tiedä omaa kohtaloaan.

”En tiedä, mitä huomenna tapahtuu”, hän sanoi omasta tilanteestaan. Hän sanoi iloitsevansa jokaisesta päivästä, kun voi sanoa voivansa hyvin, ja toistaiseksi hänen mukaansa on niin.

43-vuotias tv-toimittaja ja -tuottaja Ovsjannikova järjesti maaliskuun puolivälissä Venäjän valtiontelevisiossa sodanvastaisen protestin, ja nyt teko on syyteharkinnassa.

Hän heilutti omatekoista ”Ei sotaa” -julistettaan Vremja-uutislähetyksen ankkurin Jekaterina Andrejevan selän takana. Venäjänkielisessä tekstissä luki: ”pysäyttäkää sota, älkää uskoko propagandaa, täällä teille valehdellaan”.

Ovsjannikova sanoi haastattelussa, että häntä on vaadittu monta kertaa vetämään sodanvastaiset sanansa takaisin.

”Sitä en tietenkään tee”, hän sanoi.

Häntä on myös pyydetty sanomaan, että teko johtui hermoromahduksesta. Ovsjannikova sanoi, että hänen väitetään nyt Venäjällä olevan vakooja.

Ovsjannikova toisti jälleen toimineensa yksin ja järjestäneensä mielenosoituksen spontaanisti. Hän sanoi, että olisi mieluummin mennyt Moskovan Maneesiaukiolle osoittamaan mieltään, mutta se ei ole mahdollista.

Venäjän television propaganda on hänen mukaansa muuttunut pahemmaksi ja pahemmaksi kahdeksan vuoden aikana eli Krimin miehityksestä lähtien.

Pian kuukauden jatkuneen hyökkäyssodan aikana ilmapiiri Venäjällä on muuttunut hänen mukaansa ”kauheaksi”. Ihmiset näyttävät pelokkailta kadulla kulkiessaankin, eikä kukaan tiedä, mihin tilanne on menossa.

Ovsjannikova arvioi, että sodan jälkeen kestää sukupolvia ennen kuin sovinto voidaan saavuttaa.

Ovsjannikova on edelleen yhteydessä joihinkin työtovereihinsa ja hän kertoo saaneensa myös paljon tukea. Sosiaaliseen mediaan hänellä ei ole pääsyä, hän kertoo. Monet venäläiset myös pelkäävät puhua hänen kanssaan.

”Minulla on myös henkilökohtainen trauma”, Ovsjannikova sanoo lastensa reaktiosta protestiin. Hänen mukaansa lapset joutuvat nyt elämään äitiinsä kohdistuvan vihan kanssa.

Ovsjannikovan mukaan monet venäläiset eivät ymmärrä, miksi hänen tekoaan pidetään muualla sankarillisena. Venäjällä hänestä on vain yksi totuus.

”Minua sanotaan petturiksi ja vakoojaksi”, hän sanoi.

Hän sanoi, että monet venäläiset ovat informaatiosodan uhreja, eikä heillä ole pääsyä riippumattoman tiedon pariin. Hän painotti, että myös Venäjällä monet ihmiset haluavat, että sota loppuu.

Haastattelussa hän vetosi Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin myös äitinä ja pyysi häntä lopettamaan sodan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut