Ukrainan ja Venäjän neuvotteluiden väitetään etenevän – ”Venäjä on alkanut puhua rakentavasti”, sanoo Ukrainan neuvottelija

Putinin lehdistösihteerin mukaan Venäjän ja Ukrainan presidenttien välinen tapaaminen voi olla mahdollinen.

Ukrainan ja Venäjän neuvottelijat tapasivat Valko-Venäjällä 7. maaliskuuta.

13.3. 21:42

Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihail Podoljak ilmoitti sunnuntaina, että uskoo Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen edistyvän pian, uutistoimistot kertovat. Hän kiitteli Venäjän neuvottelijoiden muuttunutta asennetta.

”Emme anna periksi periaatteellisesti mistään kannoistamme. Venäjä ymmärtää nyt tämän. Venäjä on jo alkanut puhua rakentavasti”, Podoljak sanoi julkaisemallaan videolla uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Luulen, että saamme tuloksia aikaan kirjaimellisesti päivissä.”

Myös Venäjän delegaatti ilmoitti sunnuntaina, että edistystä on tapahtunut ja yhteisen ratkaisun löytyminen on mahdollista.

Venäläisen uutistoimisto RIA:n mukaan Venäjän neuvottelija Leonid Slutski on sanonut neuvottelujen edenneen merkittävästi siitä, millaisina ne alkoivat.

Venäläisen talouslehti Kommersantin mukaan neuvotteluja käydään nyt lähes päivittäin videopuhelujen välityksellä. Neuvottelut alkoivat kolmella tapaamisella kasvokkain Valko-Venäjällä, ja neljäs tapaaminen järjestetään alkavalla viikolla.

Kommersantin mukaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pitää neuvotteluja sisällöltään rikkaina ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan neuvotteluissa ”on tapahtunut positiivista kehitystä”.

Kommersantin omistaa EU:n pakotelistalla oleva miljardööri Ališer Usmanov. EU:n mukaan lehden toimittajien vapautta on rajoitettu ja se tukee Putinin hallintoa.

Lauantaina Putin keskusteli Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Suomen presidentti Sauli Niinistö puhui Putinin kanssa perjantaina.

Myös Venäjän ja Ukrainan ulkoministeriöt ovat muodostaneet yhteyden, vaikka ulkoministerit ovat aiemmin suhtautuneet toisiinsa vihamielisesti.

Putinin lehdistöpäällikön Dmitri Peskovin mukaan kummankin maan neuvottelijat ovat suostuvaisia siihen, että Zelenskyi ja Putin tapaisivat toisensa. Presidenttien välinen kontakti olisi merkittävä askel, sillä Putinin on aiemmin kerrottu lähettäneen palkkasotilaita Kiovaan etsimään ja mahdollisesti tappamaan Zelenskyin.

Peskovin mukaan neuvottelijoiden ja ministerien on kuitenkin ensin saatava työnsä tehtyä.

”Näin presidentit eivät tapaa pelkän muodollisuuden ja keskustelemisen vuoksi vaan saadakseen aikaan tuloksen.”

Se, millainen tuo tulos voisi olla, on epäselvää. Kumpikaan osapuoli ei ole ilmoittanut muuttaneensa mitään perusvaatimuksistaan.

Venäjä vaatii Ukrainan demilitarisointia ja poliittista puolueettomuutta sekä Ukrainaa tunnustamaan Krimin niemimaan, Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden. Ukraina on ilmoittanut, ettei suostu näihin ehtoihin.

Kommersantin haastattelussa Ukrainan neuvottelija Podoljak kuitenkin kertoo, että neuvottelijat ovat alkaneet laatia useita ehdotuksia sopimuspapereista.

”Ehdotuksia on pöydällä tusinan verran. Poliittisesta neuvotteluratkaisusta mutta ennen kaikkea sotilaallisesta. Tarkoitan tulitaukoa, ehdotusta tulitauosta ja joukkojen vetäytymisestä”, hän kommentoi Kommersantille.

”Heti, kun dokumentit saadaan valmiiksi, sovimme tapaamisesta. Se voi olla huomenna tai ylihuomenna.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut