Palkka­sotilaat ja tšetšeenit jahtaavat Zelenskyiä Kiovassa – miten presidentti onnistuu piiloutumaan?

Ukrainan johdolla on ollut vuosia aikaa suunnitella, miten presidentti Volodymyr Zelenskiy selviää Venäjän hyökkäyksestä hengissä.

Vainon keskelläkin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on lähettänyt kansalaisille videoviestejä. Zelenskyi 3. maaliskuuta julkaistulla videolla.

4.3. 18:34

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin hengestä käydään sodan keskellä kovaa kamppailua.

Ukrainan viranomaisten mukaan Zelenskyiä ja hänen lähipiiriään jahtaavat Kiovassa sadat Venäjän Wagner-palkkasotilaat ja tšetšeenien erikoisjoukot. Eikä ihme, sillä aiemmin parjattu presidentti on noussut ehkä hieman yllättäen suureksi kansan­sankariksi.

Toistaiseksi ihmisjahdin tulokset näyttävät laihoilta: Muun muassa brittiläinen The Times -lehti kertoo, että Zelenskyi on selvinnyt ainakin kolmesta salamurhayrityksestä viikon aikana. Wagnerin palkkasoturit ovat lehden mukaan kärsineet Kiovassa merkittäviä tappioita ja yllättyneet siitä, kuinka ”aavemaisen tarkasti” ukrainalaiset osasivat odottaa heidän liikkeitään.

Miten Zelenskyi on onnistunut pysymään hengissä?

Ukrainalaisviranomaisten mukaan murhajuonet on saatu estetyksi sotaa vastustavien venäläisten avulla: vinkit ovat heidän mukaansa vuotaneet suoraan Venäjän turvallisuus­palvelun FSB:n sisältä.

Jos tiedot pitävät paikkansa, ne ovat Venäjän presidentille Vladimir Putinille äärimmäisen noloja. Mutta juuri siksi niihin kannattaa suhtautua terveen kriittisesti, sanoo Maanpuolustus­korkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström HS:lle.

”Ei ole poissuljettua, etteikö näin olisi. Argumentteja voi löytää puoleen ja toiseen, pitävätkö tiedot paikkansa vai onko tämä informaatiosotaa”, hän sanoo.

Ukraina voi yrittää mustamaalata salamurhatiedoilla Putinia, joka on viime päivinä väittänyt, että hyväksyy Zelenskyin olevan Ukrainan valtiojohtaja. Alkuun Putin sanoi Ukrainan olevan ”natsien hallussa”.

Toisaalta Putin voi yrittää vain houkutella Zelenskyiä esiin esittämällä, ettei tätä yritetä salamurhata. Oli Putinin tarkka suunnitelma Zelenskyin varalle mikä tahansa, Forsströmin mukaan on selvää, että Venäjä yrittää kaikin voimin ajaa Zelenskyin ulos piilopaikastaan.

”Hän on kuitenkin viime kädessä se, joka sanoo, lasketaanko aseet vai jatketaanko taistelua.”

Vainon keskelläkin Ukrainan presidentti on onnistunut lähettämään kansalaisilleen videoviestejä, keskustelemaan avusta liittolaisvaltioiden johtajien kanssa ja jopa puhumaan videon välityksellä Euroopan parlamentissa.

Zelenskyin arvo presidenttinä perustuu merkittävällä tavalla tähän julkiseen näkyvyyteen, joten hiljaa maakuopassa makaaminen ei ole vaihtoehto, Forsström sanoo.

Onneksi Ukrainalla on ollut aikaa suunnitella presidentin turvallisuutta huolellisesti.

”He ovat olleet sodassa seitsemän kahdeksan vuotta”, Forsström toteaa.

”He ovat rakentaneet varajärjestelmien varajärjestelmiä.”

Kiovan alla on piilopaikkoja kellareista vanhoihin katakombeihin, mutta Forsström veikkaa Zelenskyin olevan todennäköisimmin metrotunneleissa. Jos hän siis on Kiovassa ylipäätään, sillä sitäkään ei kukaan tiedä varmasti.

Ukrainalainen sotilas seisoi vartiossa metrotunnelin suulla Kiovassa 1. maaliskuuta.

”Jossakin päin Ukrainaa on varmasti varalla toinen paikka, josta käsin valtiota voidaan johtaa. Mutta metrotunnelit ovat erinomaisen hyvä suoja. Syvällä maan alla, mahdollisuus liikkua paikasta toiseen, paljon huoltokäytäviä ja teknisiä tiloja, jotka eivät ole yleisesti tiedossa”, Forsström luettelee.

”Videoilla parrankasvusta näkee, että hän on ollut sellaisissa tiloissa, joissa ei hygieniataso ole normaalilla mallilla.”

Oli Zelenskyi missä vain, hän pysyy luultavasti hyvin vähän aikaa samassa paikassa. Suoratkaan lähetykset eivät ole suoria, vaan ne tallennetaan jossakin ja lähetetään maailmalle toisaalta, Forsström sanoo.

”Ajatus on välttää säännönmukaisuutta. Hän ei esiinny joka päivä samaan aikaan. Taustalavaste voi olla eri puheissa sama, mutta paikka on varmasti eri.”

Lisäksi Zelenskyiä ympäröi fyysisten suojajärjestelmien verkosto: valvontajärjestelmiä, aseita ja henkivartijoita, jotka antavat tarvittaessa henkensä.

Presidentin puku on vaihtunut piilopaikassa maastonvihreisiin vaatteisiin. Tyyliä on arveltu viestiksi siitä, että Zelenskyi seisoo kansalaistensa rinnalla taistelussa, mutta Forsström keksii toisenkin selityksen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi jäi Kiovaan Venäjän hyökkäyksen jälkeen, mutta hänen nykyisestä olinpaikastaan ei ole varmaa tietoa. Kuvakaappaus 4. maaliskuuta julkaistulta videolta.

”Niissä vaatteissa hän hukkuu joukkoon. Jos joku vihollinen löytäisi tiensä Zelenskyin olinpaikkaan, presidentti ei olisi joukon keskellä valkoisessa kauluspaidassa”, hän sanoo.

”Naamioituminen kuvastaa sitä, että asiaan suhtaudutaan vakavuudella, yksityiskohtia myöten.”

Loputtomiin Zelenskyin pako ei voi jatkua. Vaikka kätkeytymissuunnitelma olisi kuinka hyvä, se on tehty vain tietyksi ajaksi, Forsström sanoo. Kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin ja olosuhteisiin ei ole mahdollista varautua.

Sotaa on käyty vasta viikko, ja koko tuon ajan Ukraina on onnistunut pitämään Kiovan huoltoreitit auki länsirajan yli Puolaan. Mitä tapahtuu Ukrainan johdolle jos tai kun Kiova saarretaan?

”Silloin voi laskea päivissä, kuinka kauan Kiova kestää”, Forsström toteaa.

”Zelenskyin selviytyminen riippuu siitä, miten nämä salaiset johtopaikat on varustettu. Osin siksi Kiovan saartaminen on Venäjälle niin tärkeää.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut