Yhdysvaltain YK-lähettiläs: Maailma välttyi täpärästi ydinkatastrofilta, Kiovan liepeillä ihmisiä loukussa raunioissa – SK seuraa

Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ydinvoimala on Euroopan suurin. Satakunnan Kansa seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä perjantaina 4. maaliskuuta 2022.

Turvakameran kuvaa Itä-Ukrainassa sijaitsevasta Zaporizhzhjan ydinvoimalasta pommitusten ajalta.

4.3. 7:11 | Päivitetty 4.3. 21:32

Ukraina ja Venäjä pääsivät torstai-illan neuvotteluissaan yhteisymmärrykseen humanitaaristen reittien järjestämisestä siviilien evakuointia varten. Neuvotteluille on luvassa jatkoa.

Samana päivänä uutisoitiin useista iskuista eri puolilla Ukrainaa. Jo yli miljoonan ukrainalaisen kerrottiin lähteneen pakoon maasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Perjantaina presidentti Sauli Niinistö vierailee Yhdysvalloissa Washingtonissa ja tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä, tiedotteessa jatketaan.

Seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan perjantaina 4. maaliskuuta:

Suomi vapauttaa varmuusvarastoista raakaöljyä markkinoille

Kello 20.18: Suomi vapauttaa markkinoille 377 000 barrelia raakaöljyä Huoltovarmuuskeskuksen varmuusvarastoista, kertoo työ-ja elinkeinoministeriö.

Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) jäsenvaltiot hyväksyivät tiistaina Yhdysvaltojen aloitteen strategisten öljyvarastojen vapauttamisesta, ministeriö kertoo tiedotteessaan. Raakaöljyn vapauttamisella pyritään rauhoittamaan öljymarkkinatilannetta.

Päätöksen mukaan jäsenvaltiot vapauttavat koordinoidusti huoltovarmuusvarastoistaan yhteensä 60 miljoonaa barrelia raakaöljyä. Yhdysvaltojen osuus tästä määrästä on 30 miljoonaa barrelia.

Uutistoimistot: BBC vetää toimittajansa Venäjältä

Kello 20.16: Reuters ja AFP kertovat, että BBC aikoo vetää journalistinsa pois Venäjältä. BBC kertoo päätöksestään Twitterissä. BBC:n pääjohtajan Tim Davien mukaan Venäjällä perjantaina hyväksytty laki estää riippumattoman journalismin tekemisen maassa. Lain mukaan toimittajia voi uhata jopa 15 vuoden vankilatuomio, jos he levittävät armeijaa koskevia "valeuutisia".

BBC ei lausuntonsa mukaan halua asettaa Venäjällä toimivia toimittajiaan ja avustajiaan vaaraan, vaan Ukrainan konfliktista uutisointia jatketaan ulkomailta käsin.

YK-lähettiläs: Maailma välttyi ydinkatastrofilta täpärästi

Kello 20.14: Yhdysvaltain YK-lähettilään Linda Thomas-Greenfieldin mukaan maailma välttyi täpärästi ydinkatastrofilta torstain ja perjantain välisenä yönä, kun venäläisjoukot hyökkäsivät Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle.

Taistelujen seurauksena yksi ydinvoimalan alueella oleva rakennus syttyi tuleen, mutta itse reaktorit eivät kärsineet tiettävästi vahinkoja. Ukraina väitti iskun vaatineen useita uhreja. Venäläisjoukkojen kerrottiin lopulta vallanneen ydinvoimalan.

YK:n turvallisuusneuvosto piti jälleen perjantain hätäkokouksen ydinvoimalaiskun jälkeen.

Raskaat taistelut jatkuvat Kiovan lähistöllä

Kello 20.11: Venäläisten ja ukrainalaisten väliset raskaat taistelut ovat Britannian viranomaisten mukaan jatkuneet Kiovan luoteispuolella, kertoo Reuters.

Taistelut ovat myös todennäköisesti ulottuneet jälleen Hostomelin lentokentän läheisyyteen.

”[Taistelut] ovat lähellä venäläiskolonnan etupäätä, joka on kaupungin ulkopuolella. Kolonna ei oikeastaan ole edennyt viimeisten neljän päivänä ollenkaan.”

Venäjä estää Facebookin käytön

Kello 20.10: Reuters kertoo, että Venäjä estää Facebookin käytön maassa.

Haavisto kertoi ulkoministerikokouksen annista

Kello 19.50: Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa osallistumisestaan EU:n, Ruotsin ja Suomen edustajien yhteiseen tapaamiseen, jossa käsiteltiin Ukrainan sodan tapahtumia ja Naton toimia siihen liittyen.

Nato-maat ovat Haaviston mukaan erittäin huolissaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomelle on tärkeää, että Naton kanssa voidaan käydä keskusteluja.

Haavisto kertoo tavanneensa myös EU:n komissaareja tänään. Tapaamisissa käsiteltiin erityisesti humanitaarista tilannetta Ukrainassa ja avun toimittamisesta sitä tarvitseville.

EU:n ulkoministerikokouksessa oli mukana Haaviston mukaan myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba, joka puhui salaisesta paikasta maan sisältä.

Kokouksessa käsiteltiin pakotteiden toimeenpanoa, joilla on ollut suuri vaikutus Venäjän talouteen muun muassa ruplan arvon kannalta. Toisena asiana nousi esiin Ukrainan humanitaarinen kriisi ja se, että maat lisäisivät avun määrää.

Asialistalla oli myös Euroopan energiariippuvuus Venäjästä sekä oligarkkien tilanne ja pakotteiden vaikuttavuus heihin.

EU antaa Haaviston mukaan täyden tukensa Ukrainan ja Venäjän välisille neuvotteluille, joita käydään Valko-Venäjän rajalla.

Ruotsin pääministeri ja puolustusministeri Suomeen lauantaina

Kello 19.09: Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist vierailevat Suomessa lauantaina 5. maaliskuuta.

Asiasta kertoo tasavallan presidentin kanslia perjantai-iltana tiedotteessa.

Pääministeri Anderssonilla ja puolustusministeri Hultqvistillä on tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) kanssa.

”Yhteisessä keskustelussa aiheina ovat Venäjän sotatoimet Ukrainassa, Euroopan muuttunut turvallisuustilanne ja Suomen ja Ruotsin välinen yhteistyö”, tiedotteessa todetaan.

Pääministereillä on myös kahdenkeskinen tapaaminen, jonka aiheina ovat Euroopan turvallisuustilanne, talouskysymykset sekä muut ajankohtaiset EU-asiat. Myös puolustusministereillä on oma kahdenvälinen keskustelunsa.

Ulkoministeri Haavisto puhui noin kello 19.30

Kello 18.52: Euroopan unionin ulkoministerit pitivät perjantaina poikkeuksellisen kokouksen, jossa olivat mukana myös Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, Kanadan ulkoministeri Mélanie Joly, Britannian ulkoministeri Liz Truss sekä Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Laaja kokoonpano kertoo, että nyt haetaan vastavoimaa Venäjän hyökkäykselle Ukrainassa. EU-maat, Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ovat yhdessä lukuisten muiden maiden kanssa asettaneet talouspakotteita Venäjää kohtaan, ja perjantain tietojen mukaan suunnitelmissa on laajentaa pakotteita edelleen.

”Neljäs pakotepaketti on valmisteilla ja ministerit käyvät siitä keskustelua, mutta en halua mennä edelle siinä, mitä ne koskevat. Selvästi EU-ministereiden järkytys on hyvin suuri siitä humanitäärisestä kriisistä, joka Ukrainassa on tällä hetkellä”, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi ennen kokousta.

”Lisänä on nyt tullut huoli ydinturvallisuudesta.”

Pormestari: Mariupolissa ei ole pian ole vettä, lämpöä eikä sähköä

Kello 18.19: Satamakaupunki Mariupol kärsii veden, lämmön ja sähkön puutteesta, kaupungin pormestari Vadym Boytshenko sanoi perjantaina alkuillasta. Puutetta on myös ruuasta.

Venäläisjoukot ovat hyökänneet voimakkaasti Mariupoliin jo viiden päivän ajan.

Pormestari vetosi televisiossa sotilaalliseen apuun ja että siviileitä varten pitäisi saada nopeasti humanitaarinen väylä pois kaupungista.

”Meidät yksikertaisesti tuhotaan”, pormestari vetosi.

Guardian ja Reuters: Venäläisjoukot ajettu pois Mykolajivista

Kello 18.13: Venäläisjoukot saatiin ajettua pois Mykolajivin kaupungista perjantai-iltana, alueen viranomaiset kertoivat sosiaalisessa mediassa Guardian-lehden ja uutistoimisto Reutersin mukaan. Aiemmin perjantaina kerrottiin, että Venäjän joukot olivat edenneet noin puolen miljoonan asukkaan kaupunkiin, Reuters uutisoi.

Taistelut jatkuivat kuitenkin kaupungin laitamilla edelleen, alueen kuvernööri Vitali Kim sanoi jakamallaan videolla.

Kaupunki on tärkeä satamakaupunki Mustan meren rannalla.

Venäjä yhä 25 kilometrin päässä Kiovasta

Kello 17.58: Yhdysvaltain puolustusviranomaisen mukaan venäläisjoukot ovat yhä noin 25 kilometrin päässä Kiovan keskustasta, kertoo uutiskanava CNN. Saman lähteen mukaan venäläisjoukot ovat noin kymmenen kilometrin päässä Harkovan ja Tsernihivin keskustoista, mikä tarkoittaa, että joukot ovat kaupungin laitamilla.

Etelässä venäläiset ovat edenneet enemmän. Yhdysvaltain lähteet eivät kiistä väitettä Hersonin valtaamisesta, mutta sitä ei myöskään vahvisteta. Mariupolin kaupunkia ei ole vielä vallattu, mutta taistelut kaupungista ovat lähteen mukaan jatkuvia.

Kolmas neuvottelukierros viikonloppuna

Kello 17.10: Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi Saksan liittokanslerille Olaf Scholzille, että Ukrainan ja Venäjän välisten neuvotteluiden kolmas tapaaminen on viikonloppuna. Scholz ja Putin keskustelivat puhelimessa perjantaina. Torstaina käydyissä neuvotteluissa ei saavutettu varsinaisia tuloksia, mutta niissä sovittiin humanitaarisesta käytävästä. Myös Ukraina on vahvistanut neuvottelujen jatkumisen.

Ohjus aiheutti mittavaa tuhoa Kiovassa

Kello 17.09: Sosiaalisessa mediassa julkaistut videot kertovat laajasta tuhosta Tsaikan alueella läntisessä Kiovassa perjantaina iltapäivällä, kertoo uutiskanava CNN. Tuhojen kerrotaan olevan todennäköisesti ohjusiskun seurausta. CNN on geopaikantanut julkaistut videot. Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin, että Kiovasta on raportoitu perjantain aikana voimakkaista pommituksista.

YK: Ukrainassa kuollut 331 siviiliä

Kello 16.01: YK:n mukaan Ukrainan sodassa on perjantai-iltapäivään mennessä kuollut 331 siviiliä ja 675 on loukkaantunut, uutistoimisto Reuters kertoo.

IOM: Ukrainan rajoilta kerrottu syrjinnästä

Kello 15.48: Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) kertoo uutiskanava CNN:lle, että se on saanut Ukrainan rajoilta uskottavia raportteja syrjinnästä. IOM:n mukaan muun kuin Ukrainan kansalaisia olisi jopa estetty pääsemästä busseihin, kun he ovat yrittäneet päästä pois maasta. IOM:n mukaan kyse olisi ainakin opiskelijoista.

Viranomaisilla on vastuu taata turvallisuus kaikille ihmisille. Ohjukset eivät katso kansalaisuuksia, ne iskevät tasavertaisesti kaikkiin, järjestö totesi CNN:n mukaan.

Niinistö keskusteli senaatin republikaanien kanssa

Kello 15.40: Presidentti Sauli Niinistö keskusteli Washingtonissa senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnellin ja republikaanisenaattori Tom Cottonin kanssa, kertoo Niinistö Twitterissä. Torstai-iltana käydyissä keskusteluissa korostettiin Suomen ja Yhdysvaltain välisen yhteyden tärkeyttä

Stoltenberg: Nato on vastuussa siitä, että sota ei leviä Ukrainan ulkopuolelle

Kello 15.07: Stoltenbergin mukaan Naton liittolaismaat ovat auttaneet varustamaan Ukrainan armeijaa jo pidemmän aikaa.

Stoltenbergin mukaan Nato aikoo jatkaa tukeaan.

Kello 15.04: Stoltenbergin mukaan Naton velvollisuus on, että sota ei leviä Ukrainan rajojen ulkopuolelle muualle Eurooppaan.

Kreml kehottaa venäläisiä pysymään Putinin vierellä yhtenä rintamana

Kello 15.01: Kreml on kehottanut venäläisiä pysymään yhtenä rintamana presidentti Vladimir Putinin vierellä. Kremlin tiedottajan kommentti kuultiin perjantaina eli runsas viikko sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov vastasi toimittajien kysymykseen liittyen Venäjällä sodan päättämistä vaatineisiin julkisuuden henkilöihin. Peskovin mukaan nyt ei ole aika jakautua vaan yhdistyä Putinin ympärillä.

Esimerkiksi venäläinen öljyjätti Lukoil on vaatinut kannanotossaan pysäyttämään Ukrainan sodan. Lukoil on Venäjän suurimpia yrityksiä.

Stoltenberg: "Nato ei halua sotaa Venäjän kanssa", Nato lisää yhteistyötä Suomen ja Ruotsin kanssa

Kello 14.58: Olemme päättäneet vahvistamaan yhteistyötä Ruotsin ja Suomen kanssa, sanoi Stoltenberg.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin tiedotustilaisuuden alkupuheenvuoro katsottavissa kokonaan:

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg: Venäjä maksaa korkean hinnan toimistaan

Kello 14.57: Venäjä tulee maksamaan korkean hinnan toimistaan, sanoi Stoltenberg tiedotustilaisuudessa. Hän vetoaa Venäjää lopettamaan sodan välittömästi.

Stoltenbergin mukaan, Naton jäsenmaat tukevat Ukrainaa Venäjää vastaan käydyssä sodassa.

YK:n ihmisoikeusneuvosto tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa

Kello 14.56: YK:n ihmisoikeusneuvosto äänesti perjantaina ylivoimaisella enemmistöllä Venäjän toimet Ukrainassa tuomitsevan päätöslauselman puolesta. Neuvosto päätti myös perustaa kansainvälisen komitean tutkimaan Ukrainan tapahtumia ja Venäjän mahdollisesti tekemiä ihmisoikeusloukkauksia.

Päätöksen puolesta äänesti 32 maata. Vain Eritrea ja Venäjä äänestivät päätöslauselmaa vastaan, ja 13 maata äänesti tyhjää.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja CNN.

USA:n Kiovan-suurlähetystö: Ydinvoimalaan hyökkääminen on sotarikos

Kello 14.56: Yhdysvaltain Kiovan-suurlähetystö (joka on siirretty väliaikaisesti Lviviin) ilmoitti Twitterissä, että ydinvoimalaan hyökkääminen on sotarikos.

"Putinin toteuttama Euroopan suurimman ydinvoimalan tulittaminen vie hänen hirmuvaltansa jälleen askeleen pidemmälle", suurlähetystö sanoi.

Kiinteistönvälittäjät: Ukrainan sota on saanut ihmisiä perumaan asuntokauppoja

Kello 14.18: Suomen Kiinteistönvälittäjien jäsenkyselyn mukaan Ukrainan sodan vaikutukset ovat alkaneet näkyä Suomen asuntomarkkinoilla. Osa ostajista on jopa perunut kauppoja odottaakseen, vaikuttaako tilanne korkoihin tai muihin tekijöihin, kuten energian hintaan.

”Jopa yli 70 prosenttia välittäjistä raportoi ostajien olleen jollakin tavalla kiinnostuneita tilanteen aiheuttamista energian hinnan muutosten vaikutuksista”, kertoo toimitusjohtaja Jussi Mannerberg tiedotteessa.

Kaakkois- ja Itä-Suomessa on näkynyt, että venäläiset ovat tavallista enemmän liikkeellä sekä ostamassa että myymässä. Pakotteiden tultua voimaan monet venäläiset ovat luopumassa omistuksistaan saadakseen käyttövaroja.

Suomessakin on liikehdintää.

”Olen saanut raportteja jopa siitä, että suunnitellaan asunnon ostamista Ruotsista, jotta turvattaisiin asuminen, jos Suomeen hyökättäisiin”, Mannerberg kertoo.

Yli 18 000 ihmistä paennut Saksaan Ukrainasta

Kello 14.11: Tähän mennessä yli 18 000 pakolaista on saapunut Saksaan Ukrainasta. Noin 3000 heistä ei ole ukrainalaisia, kertoi Saksan sisäministeriön tiedottaja perjantaina.

”Tietysti ihmiset, jotka nyt pakenevat sota-alueelta, voivat päästä EU:n alueelle riippumatta siitä, ovatko he ukrainalaisia turvapaikanhakijoita vai EU:n ulkopuolelta tulevia ihmisiä”, tiedottaja sanoi.

Hän lisäsi, että suurimmalla osalla saapuneista, jotka eivät olleet ukrainalaisia, oli kuitenkin pysyvä asuinpaikka Ukrainassa. Tämän johdosta heidän ei tarvitse käydä läpi perinteistä turvapaikkamenettelyä.

Putin: Venäjän naapurimaiden ei pitäisi lisätä jännitteitä

Kello 14.11: Presidentti Vladimir Putin kehottaa Venäjän naapurimaita välttämään toimia, jotka voisivat lisätä jännitteitä. Asiasta kertoi Reuters.

”Meillä ei ole pahoja aikeita naapureitamme kohtaan. Neuvoisin heitä myös olemaan kärjistämättä tilannetta”, Putin sanoi tv-lähetyksessä perjantaina.

Britannia haluaisi YK:n turvallisuusneuvoston koolle Venäjän iskettyä ydinvoimalaan

Kello 14.10: Britannia haluaisi YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuvan pikaisesti käsittelemään Venäjän hyökkäystä Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimalaan.

Ulkoministeri Liz Trussin mukaan Venäjän viimeöinen hyökkäys ydinvoimalaan muodostaa uhan Euroopan turvallisuudelle.

Ydinvoimalassa syttyi tulipalo viime yönä Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Ukrainalaisviranomaisten mukaan tulipalo on saatu sammutettua, mutta venäläiset joukot ovat saaneet ydinvoimalan haltuunsa.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) mukaan Venäjän iskusta ydinvoimalaan ei aiheutunut säteilyvuotoa.

Poliisi varoittaa epärehellisistä rahankeräyksistä

Kello 13.54: Poliisi varoittaa epärehellisistä rahankeräyksistä ja kehottaa lahjoittamaan rahaa ensisijaisesti sellaisten tahojen kautta, joilla on rahankeräyslupa.

Poliisihallitus asettaa tällä hetkellä etusijalle sellaiset rahankeräyslupahakemukset, joissa kerättävien varojen käyttötarkoituksena on konfliktitilanteesta kärsivien auttaminen.

”Hetkellisesti priorisointi voi viivästyttää muiden rahankeräyslupaa hakevien toimijoiden käsittelyaikoja”, sanoo ryhmäpäällikkö Pauliina Päivinen Poliisihallituksesta tiedotteessa.

Laillisen keräyksen tunnistaa siitä, että kerääjä ilmoittaa rahan pyytämisen yhteydessä joko rahankeräysluvan tai pienkeräyksen numeron. Lisäksi rahankeräysluvan saaneet tahot on listattu poliisin internetsivuilla www.poliisi.fi/rahankeraykset. Listausta päivitetään kuukausittain.

Nokia lahjoittaa miljoona euroa humanitääriseen apuun Ukrainassa

Kello 13.29: Nokia oyj lahjoittaa miljoona euroa UNICEFille, joka tarjoaa humanitaarista apua Ukrainassa. Asiasta kerrottiin yhtiön tiedotteessa perjantaina.

”Olen shokissa ja tyrmistynyt kamalista tapahtumista, joita olemme joutuneet todistamaan Ukrainassa Venäjän hyökkäyksen jatkuessa. -- Hyökkäys Ukrainaan selvästi rikkoi kansainvälisiä oikeuksia”, sanoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark yhtiön tiedotteessa.

Hersonin kuvernööri: Venäjän joukot valmistelevat lavastettua mielenosoitusta

Kello 13.27: Venäjän joukkojen valtaamassa Hersonin kaupungissa valmistellaan lavastettua Venäjä-mielistä mielenosoitusta, sanoi Hersonin alueen kuvernööri Gennadi Laguta Telegramissa.

Lagutan mukaan Hersoniin tuotiin Krimin niemimaalta ihmisiä, joiden on tarkoitus osallistua lavastettuun mielenosoitukseen ja heiluttaa Venäjän lippuja. Lavastuksen tarkoituksena on saada kuvaa Venäjän televisiolle, jotta näyttäisi siltä, että ukrainalaiset toivottavat venäläiset tervetulleiksi, Laguta sanoi.

Laguta muistutti, että mahdollinen lavastettu mielenosoitus ei vastaa Hersonin asukkaiden todellista mielialaa.

EU aikoo heittää lisää venäläisiä pankkeja ulos Swiftistä

Kello 13.26: Seuraavassa EU:n Venäjä-pakotepaketissa heitetään lisää venäläisiä pankkeja ulos Swift-maksujärjestelmästä, sanoi Irlannin ulkoministeri Simon Coveney Irlannin yleisradioyhtiölle RTE:lle perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lisäksi venäläisten laivojen pääsy EU:n satamiin todennäköisesti kielletään.

”Lisää venäläisiä pankkeja poistetaan Swift-järjestelmästä. Luulen, että kaikkien Venäjän lipun alla seilaavien laivojen pääsy EU-satamiin estetään. Luulen myös, että kiellämme erilaisia tuontituotteita, kuten teräksen, raakapuun, alumiinin ja mahdollisesti myös hiilen”, Coveney sanoi RTE:lle Reutersin mukaan.

EU ilmoitti keskiviikkona poistavansa seitsemän venäläistä pankkia Swift-maksujärjestelmästä. Energiakauppoja hoitavat pankit eivät olleet näiden joukossa.

HS-gallup: Nato-jäsenyyden kannatus nousi 48 prosenttiin

Kello 13.02: Helsingin Sanomien teettämän mielipidemittauksen mukaan 48 prosenttia suomalaisista haluaa Suomen pyrkivän Naton jäseneksi. Luku on 20 prosenttiyksikköä suurempi kuin tammikuussa teetetyssä kyselyssä.

Tutkimuksen mukaan jäsenyyttä vastustaa 27 prosenttia kansalaisista ja suunnilleen yhtä moni on epätietoisia.

HS on teettänyt Nato-kyselyjä samalla metodilla jo 20 vuotta. Jäsenyyden kannatus on nyt korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Uuden kyselyn otos on kiireisen aikataulun johdosta normaalia pienempi eli 500 ihmistä. Virhemarginaali on siksi suurempi, 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa, kertoo Helsingin Sanomat.

Paikallisviranomaiset: Venäjän joukot ovat edenneet Mykolajivin kaupunkiin

Kello 12.42: Venäjän joukot ovat edenneet Mykolajivin (tunnetaan myös nimellä Nikolajev) kaupunkiin, kertoivat paikallisviranomaiset perjantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Alueen kuvernööri Vitali Kim sanoi videolausunnossaan, että kaupungin eri osissa käydään parhaillaan taisteluja.

Mykolajiv sijaitsee Mustanmeren rannalla ja siellä asuu noin 500 000 ihmistä. Odessa sijaitsee noin sata kilometriä länteen Mykolajivista.

Kysely: Yli puolet ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä

Kello 12.36: Yli puolet ruotsalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä, ensimmäistä kertaa ikinä. Aftonbladetin ja Demoskopin mielipidekyselyssä 51 prosenttia kannatti Ruotsin liittymistä Natoon.

27 prosenttia ei kannattanut Ruotsin liittymistä Natoon, ja 22 prosenttia oli kannastaan epävarmoja.

Zaporižžjan ydinvoimalakaupungin pormestari: ”Tilanne on erittäin kireä”

Kello 12.05: Enerhodarin kaupungin pormestari Dmytro Orlov sanoi perjantaina, että kaupungissa ei ole tällä hetkellä lainkaan lämmitystä Zaporižžjan ydinvoimalassa tapahtuneiden vahinkojen vuoksi, uutisoi CNN. Ydinvoimala sijaitsee Enerhodarin kaupungissa.

”Enerhodarilla ei ole lämmitystä voimalan öisen tulittamisen vuoksi. Työskentelemme parhaillaan lämmityksen palauttamiseksi”, Orlov sanoi.

”Mitä kaupungin tilanteeseen tulee, kadut ovat nyt hiljaisia. Ne, jotka yöpyivät suojapaikoissa, voivat nyt palata kotiin. Erittäin kireän tilanteen vuoksi suosittelemme viettämään vain vähän aikaa ulkona ja pysyttelemään kotona”, Orlov kirjoitti Facebookissa.

Tšernihivissä kuollut ainakin 47 kaupunkiin tehdyissä ilmaiskuissa

Kello 11.45: Alueen viranomaisten mukaan Venäjän ilmaiskuissa Tšernihivin kaupunkiin on kuollut ainakin 47 ihmistä. Torstaina viranomaiset tiedottivat, että 33 ihmistä kuoli iskuissa. Asiasta kertoi muun muassa The Guardian.

Paikalliset hätäviranomaiset kertoivat, että pelastustyöt jouduttiin keskeyttämään torstaina tulituksen takia.

SOK luopuu liiketoiminnasta Venäjällä

Kello 12.15: SOK luopuu liiketoiminnasta Venäjällä. Yhtiöllä on Pietarissa 16 Prismaa ja kolme Sokos Hotellia. Asiasta kertoo kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu Twitterissä.

Ukraina upotti tarkoituksellisesti oman sotalaivansa

Kello 11:47 Ukrainan laivasto upotti oman Mustanmeren lippulaivansa tarkoituksellisesti estääkseen venäläisjoukkoja saamasta sota-alusta käsiinsä. Asiasta kertoo Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov.

Venäjä syyttää ukrainalaisia ydinvoimalaiskusta

Kello 11.27: Venäjän puolustusministeriö syyttää ukrainalaisia sabotoijia Zaporishshjan ydinvoimala-alueeseen kohdistuneesta hyökkäyksestä. Puolustusministeriö kuvaa hyökkäystä hirvittäväksi provokaatioksi, uutisoi Reuters.

NY Times: Useita räjähdyksiä Kiovan keskustassa

Kello 11.18: Perjantaina kello 11 aikaan useat räjähdykset ovat järisyttäneet Kiovan keskustaa, kertoo New York Times -sanomalehti. Toistaiseksi ei olla tietoisia iskujen tuhoista.

Zaporizhzhjan ydinvoimalan reaktorit otetaan pois toiminnasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen

Kello 11.07: Zaporizhzhjan ydinvoimalan reaktorit otetaan pois toiminnasta, kertoo BBC.

Kuudesta reaktiosta tällä hetkellä vain yksi on toiminnassa. Sheffieldin yliopiston ydinmateriaaliasiantuntija Claire Corkhillin mukaan reaktorit suljetaan ja ne ne laitetaan turvalliseen ja vakaaseen tilaan.

Corkhillin mukaan Venäjän tarkoituksena on voinut olla juuri se, että reaktorit saataisiin suljettua.

”Jos halutaan tähdätä energiantuotantoon, hyökkäys kohdistetaan rakennukseen, joka on lähellä ydinvoimala-aluetta. Silloin sen toiminta on pakko lakkauttaa.”

Uusi laki Venäjällä mahdollistaa vankeustuomion "valeuutisista" Venäjän armeijasta

Kello 10.18: Venäjällä kansanedustajat hyväksyivät uuden lain, jonka mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Laki määrää sakkoja ja eripituisia tuomiota henkilöille, jotka "tietoisesti levittävät väärää tietoa" armeijasta.

Lain odotetaan Venäjällä vaikeuttavan entisestään kansalaisten tiedonsaantia Ukrainan sodasta.

Venäjä on ilmoittanut myös rajoittavansa pääsyä useille uutiskanaville, mukaan lukien BBC:n venäjänkieliselle sivustolle sekä saksalaisen Deutsche Wellen sivustoille.

Ukrainan asevoimat: Venäjä on käyttänyt suurimman osan operatiivisista varoistaan

Kello 9.46: Ukrainan armeija väittää Venäjän käyttäneen suurimman osan operatiivisista varoistaan yrittäessään vallata Kiovan. Nyt Venäjä saa apua muilta osastoilta. Asiasta uutisoi BBC.

Ukrainan puolustusvoimien mukaan venäläiset joukot ovat onnistuneet piirittämään Kaakkois-Ukrainassa sijaitsevan satamakaupunki Mariupolin.

Asevoimien mukaan joukko venäläissotilaita on vetäytynyt laivastotukikohdasta Mustallamerellä. Sotilaat jatkavat valmistautumista merijalkaväen jalkautumiseen Lounais-Ukrainaan, Zatokaan.

Myös Britannian puolustusministeriö julkaisi tänään sen Ukrainaan liittyvän tiedustelutiedon, jonka mukaan Mariupol pysyy Ukrainan hallussa, mutta Venäjän joukot ovat todennäköisesti piirittäneet kaupungin.

Raportissa myös vahvistettiin Ukrainan viranomaisten tieto siitä, että Zaporizhzhjan ydinvoimalassa syttyi aikaisemmin tänään tulipalo Venäjän joukkojen hyökkäyksen seurauksena.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on venäläisten hallussa

Kello 8.47: Venäjän joukot ovat ottaneet Zaporizhzhjan ydinvoimalan haltuunsa, paikallisviranomaiset kertoivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Moskovan pörssin osakekauppa pysyy kiinni myös perjantaina

Kello 8.30: Moskovan pörssin osakekauppa pysyy kiinni myös perjantaina, Venäjän keskuspankki ilmoitti perjantaiaamuna. Vain osakkeiden suorat lunastukset ruplilla sallitaan.

STUK:n apulaisjohtaja: Ukrainan ydinvoimalan reaktorit eivät ole vaarassa

Kello 8.17: Tulipalo Ukrainan Zaporizhzhjan ydinvoimala-alueella ei ole aiheuttanut varsinaista vaaraa laitoksen reaktoreille eikä säteilyä ole vuotanut, kertoo Säteilyturvakeskuksen (STUK) apulaisjohtaja Tomi Routamo.

STUK seuraa tilannetta sekä Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n Ukrainasta saamien tietojen kautta että eurooppalaisen mittausverkoston säteilyseurannan kautta.

Laitoksen reaktorit eivät ole samaa tyyppiä kuin Tshernobylin tuhoisaan onnettomuuteen joutunut yksikkö, vaan samankaltaisia kuin Loviisan ydinvoimalan reaktorit.

Venäjä rajoittaa pääsyä useille mediasivustoille

Kello 7.58: Venäjä rajoittaa pääsyä BBC:n venäläiseen palveluun, Meduzaan ja Radio Libertyyn, kertoi Venäjän valtiollinen uutistoimisto RIA perjantaiaamuna.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Venäläismedia seuraa tarkasti Suomen Nato-keskustelua

Kello 7.48: Venäjällä on uutisoitu viime päivinä poikkeuksellisen runsaasti Suomessa aktivoituneesta Nato-keskustelusta. Etenkin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin (sd.) Nato-lausuntoja on siteerattu lukuisissa venäläisviestimissä.

Venäjän hyökkäystä seuranneina päivinä venäläismedian Suomeen liittyvä Nato-uutisointi oli yhtenäistä. Tuolloin uutisoitiin, että sekä Niinistö että Marin hylkäävät ajatuksen Suomen nopeasta Natoon liittymisestä.

Tällä viikolla venäläismedia on kertonut, että suomalaisia yllytetään pyrkimään Natoon. Venäläismedia on uutisoinut myös Nato-kansalaisaloitteista ja Nato-jäsenyyden kannatusprosenteista.

Venäjällä on uutisoitu viime päivinä myös talouspakotteiden seurauksista maiden väliselle kaupalle ja liikkumiselle. Etenkin uutinen VR:n päätöksestä jäädyttää suhteitaan Venäjälle levisi laajalti.

Myös Finnairin pörssiarvon tippuminen Venäjän ylilentojen loputtua on ylittänyt uutiskynnyksen.

Viranomaiset: Ydinvoimalan tulipalo on sammutettu

Kello 6.55: Ukrainan hätäpalveluministeriön mukaan Zaporižžjan ydinvoimalan tulipalo on sammutettu. Uhreja ei alustavan tiedon mukaan ole.

Zaporižžja sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dnepr-joen varrella. Kaupungissa asuu yli 700 000 ihmistä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö täydessä valmiudessa Ukrainan tilanteen vuoksi

Kello 6.24: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on asettanut onnettomuus- ja hätäkeskuksensa täyteen 24/7 valmiustilaan Ukrainan ydinvoimalalla tapahtuneen vakavan tilanteen vuoksi, järjestö kertooTwitterissä.

Pelastustyöntekijät ovat päässeet Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle

Kello 6.09: Viranomaisten mukaan pelastustyöntekijät ovat nyt päässeet Zaporižžjan ydinvoimalan alueelle.

Ukrainan pelastusviranomaisten mukaan Venäjän joukot yrittävät kuitenkin estää tulipalon sammuttamisen ydinvoimalassa, kertovat the Guardian ja Reuters.

Ukrainan hätäpalveluministeriön mukaan tulipalo on ydinvoimalan koulutusrakennuksessa. Viisikerroksisen rakennuksen kolme ylintä kerrosta on tulessa.

Tulipaloa oli aamulla ennen kello kuutta sammuttamassa 44 palomiestä ja 11 paloautoa.

Johnson: Putinin holtittomuus voi uhata suoraan koko Euroopan turvallisuutta

Kello 6.05: Britannian pääministeri Boris Johnson puhui Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa aamuyöllä perjantaina Zaporižžjan ydinvoimalan vieressä käytyjen taistelujen takia.

Pääministerinkanslian tiedotteen mukaan kumpikin oli samaa mieltä siitä, että Venäjän täytyy lopettaa hyökkäys ydinvoimalaan välittömästi ja sallia pelastuspalveluiden esteetön pääsy voimalarakennuksiin.

Johnson sanoi myös tiedotteen mukaan Zelenskyille, että Vladimir Putinin holtittomat toimet voivat uhata suoraan koko Euroopan turvallisuutta.

Johnson sanoi Britannian vaativan YK:n turvallisuusneuvostoa koolle välittömästi, vain muutamien tuntien kuluttua.

Sekä Johnson että Zelenskyi korostivat, että tulitauko on nyt elintärkeä.

Zelenskyi: Venäjän armeija on pysäytettävä välittömästi

Kello 6.02: Ukrainan presidenttiVolodymyr Zelenskyi vaati maailmalta välittömiä toimia sen jälkeen, kun Zaporižžjan ydinvoimala­rakennuksessa syttyi tulipalo Venäjän hyökkäyksen takia.

"Euroopan suurin ydinvoimala on nyt tulessa", Zelenskyi sanoi Twitterissä ja Telegramissa julkaistulla videolla.

Zelenskyi syytti venäläisiä Zaporižžjan ydinvoimalarakennusten tahallisesta ampumisesta.

"Venäjään lukuun ottamatta mikään maa ei ole koskaan tulittanut ydinreaktoria. Tämä on ensimmäinen kertoa historiassamme, ihmiskunnan historiassa. Terrorivaltio on nyt sortunut ydinterroriin."

Zelenskyi muistutti vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta ja varoitti, että reaktorin sulaminen Zaporižžjassa olisi paljon pahempi katastrofi.

Zelenskyi sanoi, että hän on ollut jo yhteydessä Britannian, EU:n, Puolan, Saksan ja Yhdysvaltojen johtajiin kuin myös Kansainväliseen atomienergiajärjestöön.

"Ukrainassa on 15 ydinreaktoria. Jos tapahtuu räjähdys, se on kaiken loppu, Euroopan loppu! Se on Euroopan evakuointi! Vain Euroopan välitön toiminta voi pysäyttää Venäjän joukot."

Yhdysvallat aktivoi ydinonnettomuuksien torjuntaryhmän

Kello 5.55: Yhdysvaltain energiaministeri Jennifer Granholm kertoo maan aktivoivan ydinonnettomuuksien torjuntaryhmän, joka toimii yhteistyössä Yhdysvaltain ulkoministeriön, ydinvalvontakeskuksen sekä Valkoisen talon kanssa, kertoo CNN.

Granholm kertoo keskustelleensa tilanteesta myös Ukrainan energiaministerin kanssa.

Ukrainalaisviranomaiset: Ydinvoimalan turvallisuus on taattu

Kello 5.25: Ukrainalaisviranomaiset kertovat, että Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuus on taattu. Ydinvoimalassa syttyi yöllä tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

Brittilehti Guardian kirjoittaa ukrainalaisviranomaisten viestineen Telegramissa, että ydinsäteily on voimalan alueella normaalin rajoissa. Viranomaisten mukaan ainoastaan yksi ydinvoimalan kuudesta reaktorista on toiminnassa.

Viranomaisten mukaan tulipalo syttyi ydinvoimalan ulkopuolisessa rakennuksessa, mutta Guardian ei ole kyennyt vahvistamaan tietoa. Myös IAEA raportoi, että säteilytasot eivät ole nousseet Ukrainassa.

Zaporizhzhjan alueen sotilashallinnon johtajan mukaan voimalasta vastuussa olevat kertoivat palon syttyneen laboratoriossa ja opetusrakennuksessa. Epäselvää on, onko palokunta päässyt sammuttamaan paloa, sillä aiempien tietojen mukaan siinä oli vaikeuksia.

Ydinvoimalan edustaja Andrei Tuz sanoo brittilehti Guardianin mukaan, että tulitus kohti ydinvoimalaa on loppunut, mutta hän kuvaa tilannetta erittäin epävarmaksi.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNN kertoo Enerhodarin kaupungin pormestarin Dmytro Orlovin sanoneen, että ydinvoimalan taisteluissa on syntynyt uhreja, mutta tarkka määrä ei ole olosuhteiden takia tiedossa. Orlov oli kertonut aiemmin, että ukrainalaisjoukot olivat taistelleet venäläisjoukkoja vastaan kaupungin laidalla.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo sanoo seuraavansa Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilannetta. Yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut ydinvoimalasta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Etelä-Ukrainassa sijaitseva Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin. Se tuottaa noin 40 prosenttia Ukrainan ydinvoimaenergiasta.

NBC: Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimilla "kuuma linja" Ukrainan tilanteeseen liittyen

Kello 3.12: Yhdysvaltojen ja Venäjän asevoimien välille on luotu suora yhteys Ukrainan tilanteeseen liittyen, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

Yhdysvalloilla on joukkoja Nato-maissa Ukrainan lähialueilla. NBC:n mukaan kommunikointikanavien avulla on tarkoitus estää suorien konfliktien syntymistä maiden välillä.

Nimetön yhdysvaltalainen sotilaslähde kertoi NBC:lle torstaina, että kuluneen päivän aikana maiden välillä on ollut käytössä useampi kommunikointikanava.

Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ollut vastaavanlainen "kuuma linja" Syyrian konfliktin aikana.

Yhdysvallat tarjoaa tilapäistä suojelua maassa oleville Ukrainan kansalaisille

Kello 3.10: Yhdysvallat on ilmoittanut, että se antaa maassa oleville ukrainalaisille niin sanotun "tilapäisen suojelun aseman" seuraavaksi 18 kuukaudeksi. Tämä mahdollistaa sen, että maassa olevat ukrainalaiset voivat pysyä Yhdysvalloissa, ja samalla Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto poistaa karkotusuhat.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että tilapäistä suojelua annetaan esimerkiksi aseellisten konfliktien tai luonnonkatastrofien takia. Sen mukaan suojelulistalla on ennestään kansalaisia 12 eri maasta.

EU:n ja Naton ulkoministerit keskustelevat Brysselissä

Kello 3.09: Euroopan unionin sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit kokoontuvat tänään tahoillaan Brysselissä. Kummassakin kokouksessa keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Sotilasliittoon kuulumattomat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi ovat saaneet kutsun Naton ulkoministerikokoukseen. Myös EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell on kutsuttu mukaan.

Kokouksissa Suomea edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Merkittävät luottoluokittajat laskivat Venäjän luokitusta

Kello 3.07: Luottoluokittaja S&P Global Ratings on laskenut Venäjän luottoluokituksen tasolle CCC-. Luokitus oli aiemmin BB+. Luokittaja näkee, että Ukrainan sodan takia asetetut länsimaiset pakotteet ovat kasvattaneet maksukykyyn liittyviä riskejä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoittaa, että luokittaja laski Venäjän luokitusta viimeksi alle viikko sitten.

Jo aiemmin torstaina keskeiset luottoluokittajat Fitch ja Moody's laskivat Venäjän valtionlainojen luokituksen roskalainaluokkaan. Se merkitsee, että luokittajien mielestä on olemassa vaara, ettei Venäjä pysty maksamaan velkojaan.

Moody's laski Venäjän luokituksen tasolle B3, kun se aiemmin oli ollut Baa3. Fitch laski oman luokituksensa tasolta BBB tasolle B ja arvioi myös näkymät negatiivisiksi.

Kaikki kolme merkittävää luottoluokittajaa ovat ilmaisseet, että luokitus voi vielä laskea.

Niinistö tapaa Bidenin Washingtonissa

Kello 3.04: Presidentti Sauli Niinistö tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin tänään Washingtonissa. Presidenttien tapaaminen on illalla Suomen aikaa.

Valkoisessa talossa järjestettävässä tapaamisessa presidentit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenvälisestä yhteistyöstä.

Niinistön ohjelmassa on presidentin kanslian mukaan lisäksi muun muassa tapaamisia useiden poliittisten toimijoiden kanssa. Tiivis työmatka on kestoltaan noin vuorokauden mittainen.

Ukrainan ulkoministeri: Voimalan räjähdys voisi aiheuttaa moninkertaiset tuhot Tshernobyliin verrattuna

Kello 3.02: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoo Twitterissä palosta. Hänen mukaansa ydinvoimalan räjähdys voisi saada aikaiseksi moninkertaiset tuhot verrattuna Tshernobylin onnettomuuteen.

”Jos se räjähtää, tuhot ovat kymmenkertaiset Tshernobyliin verrattuna. Venäläisten on välittömästi lopetettava tulitus, päästettävä pelastusviranomaiset paikalle ja muodostettava turvavyöhyke”, Kuleba kertoo.

Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt tulipalo

Kello 2.55: Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa on syttynyt tulipalo Venäjän hyökkäyksen seurauksena. Asiasta kertovat läheisen Enerhodarin kaupungin pormestari Dmytro Orlov ja voimalan tiedottaja uutistoimistojen Reutersin ja AFP:n mukaan. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

Voimalan tiedottajan mukaan venäläistulitusta on osunut voimalayksikköön. Reutersin mukaan palomiehet eivät pääse yksikön luokse, sillä voimalaan kohdistuu yhä tulitusta.

Reutersin mukaan Venäjän joukot ovat kohdistaneet voimalaan hyökkäyksen. Myös esimerkiksi The Guardian julkaisi myöhään torstai-illalla videon, jossa venäläisjoukot ampuvat voimalaa kohti valojuova-ammuksia.

Orlov vaati videoviestissä voimalan tulituksen välitöntä lopettamista.

Enerhodarin kaupungin asukkaat ja puolustusjoukot pystyttivät aiemmin barrikadin, jonka läpi venäläisjoukot pyrkivät voimalalle. Enerhodarissa on ollut paikoittain vesi- ja sähkökatkoksia venäläisten hyökättyä kaupunkiin.

YK:n Kansainvälisen atomienergiajärjestön ydinvoimatarkkailijat varoittivat aiemmin vaarasta ydinvoimalalle Venäjän joukkojen piirityksen takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut