Raketti-isku vaurioitti Kiovan keskuslämmitysjärjestelmää – Neuvottelujen alkamisajasta epäselvyyttä – Satakunnan Kansa seuraa

Satakunnan Kansa seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä keskiviikkona 2. maaliskuuta 2022.

Venäjän kerrotaan jatkaneen raskasta tykistötulta ja ilmaiskuja Ukrainan kaupunkialueilla, myös Mariupolissa.

2.3. 7:33 | Päivitetty 2.3. 21:54

Sota Ukrainassa jatkuu keskiviikkona 2. maaliskuuta seitsemättä vuorokautta.

Edellisenä päivänä tiistaina 1. maaliskuuta Venäjä teki iskuja muun muassa Harkovan kaupunkiin. Myös Valko-Venäjän uutisoitiin ylittäneen Ukrainan rajan.

Ukrainasta paenneiden määrä kasvoi arviolta 660 000 ihmiseen.

Seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan 2.3.2022:

Raketti-isku vaurioitti Kiovan keskuslämmitysjärjestelmää Kiovassa

Kello 21.47: Sisäministeriön neuvonantaja kertoo, että Kiovan rautatieaseman lähelle osunut raketti-isku olisi vaurioittanut keskuslämmitysjärjestelmän toimimattomaksi osassa kaupunkia. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. Kiovan keskusrautatieaseman lähistöllä kuultiin voimakas räjähdys illalla yhdeksän aikaan.

Maailman terveysjärjestö ”syvästi huolissaan humanitaarisesta hätätilasta”

Kello 21.35: Maailman terveysjärjestö WHO on syvästi huolissaan humanitaarisesta hätätilasta Ukrainassa ja iskuista sairaaloita ja terveydenhuollon työntekijöitä kohtaan. Järjestön mukaan ensimmäinen vammojen hoito- ja ensiaputarvikkeita sisältänyt avustuserä saatiin perille Ukrainaan torstaina, kertoo BBC. WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus painotti, että humanitaaristen avustustarvikkeiden turvallinen kuljetus tarvitseville on kyettävä varmistamaan. Ukrainassa on jatkuva pula tarvikkeista.

Voimakas räjähdys kuultu lähellä keskusrautatieasemaa Kiovassa

Kello 21.21: Voimakas räjähdys on kuultu lähellä keskusrautatieasemaa Kiovassa keskiviikkona, Ukrainan sisäministeriön edustaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Reutersin silminnäkijän mukaan Kiovassa kuultiin voimakkaan räjähdyksen ääni ja räjähdys tuntui maan järisemisenä.

Myös ukrainalaislehti The Kyiv Independent kertoi hieman ennen kello 21 Suomen aikaa, että voimakkaan räjähdyksen ääni on kuultu Kiovassa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken kommentoi Ukrainan sotaa, suora lähetys kello 21 alkaen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin puhui suorassa lähetyksessä Suomen aikaa kello 21 alkaen. Blinken kommentoi Ukrainan sotaa.

YK:n yleiskokous vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Ukrainasta

Kello 20.41: YK:n yleiskokous on hyväksynyt ylivoimaisella ääntenenemmistöllä päätöslauselman, jossa Venäjää vaaditaan vetämään heti joukkonsa Ukrainasta. Päätöslauselman puolesta äänesti 141 ja vastaan viisi.

Vastaan äänestäneiden joukossa olivat Venäjän lisäksi Eritrea, Pohjois-Korea, Syyria ja Valko-Venäjä.

Äänestämästä pidättyi 35 maata, joiden joukossa olivat muun muassa Kiina, Intia ja Pakistan.

Päätöslauselmassa tuomitaan voimakkaasti hyökkäys Ukrainaan sekä tuomitaan niin ikään Venäjän presidentin Vladimir Putinin päätös määrätä maan ydinasevalmius hälytystilaan.

Ukrainan ja Venäjän välisten neuvottelujen alkamisajankohdasta epäselvyyttä

Kello 20.38: Ukrainan ja Venäjän välisten neuvotteluiden toista kierrosta odotetaan alkaviksi.

Aiemmin kerrottiin, että neuvottelut olisivat alkaneet keskiviikkoiltana, mutta Venäjän delegaation pääneuvottelija sanoi keskiviikkona illansuussa, että Ukrainan delegaatio saapuu paikalle torstaiaamuna.

Ukrainan presidentinkanslian mukaan maan delegaatio on matkalla neuvottelupaikalle, muun muassa uutistoimisto AFP kertoi.

Aiemmin muun muassa valkovenäläinen uutistoimisto Belta kertoi, että myös Venäjän delegaatio on matkalla neuvotteluihin.

Venäjän delegaation neuvottelijan mukaan neuvotteluja tullaan käymään lähellä Puolan ja Valko-Venäjän rajaa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön lähde: Venäjä laukaissut yli 450 ohjusta Ukrainaan

Kello 20.04: Venäjä on laukaissut erityyppisiä ohjuksia Ukrainaan yli 450 viikon kestäneen sodan aikana, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriön viranhaltija CNN:lle.

Tiedustelutietojen mukaan Venäjän joukkojen liikkeissä ei ole tapahtunut muutosta sitten eilisen esimerkiksi Kiovassa. Venäjä on kuitenkin lisännyt ohjusiskuja ja tykistötulta kaupunkia kohtaan.

Etelässä Venäjä on edennyt hyökkäyksessään Hersonissa. Tiedot kaupungin hallinnasta ovat Yhdysvaltalaislähteiden mukaan kiistanalaisia, vaikka Venäjä väittää ottaneensa kaupungin hallintaansa,

Lähes 900 000 ukrainalaista on paennut maasta

Kello 19.18: YK:n pakolaisjärjestön mukaan 874 026 ihmistä on jättänyt Ukrainan viikon kestäneen sodan aikana, kertoo BBC. Lähes puolet heistä on saapunut Puolaan. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on pyytänyt lähes kahta miljardia dollaria operaatiota varten. Järjestö on aiemmin ennustanut, että neljä miljoonaa ukrainalaista pakenee maasta, mutta sanoo nyt, että luku saattaa olla aliarvioitu.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi ensimmäistä kertaa lukuja sotilaallisista tappioistaan – Luotettava tieto tappioista on hyvin niukkaa

Kello 19.15: Venäjän puolustusministeriön mukaan 498 venäläissotilasta olisi kuollut ja 1 597 loukkaantunut Ukrainassa sen jälkeen, kun Venäjän "sotilaallinen operaatio" alkoi, muun muassa venäläinen uutistoimisto Ria kertoo uutistoimistojen mukaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Venäjä itse kertoo tappioistaan. Aiemmin on kerrottu, ettei Venäjä julkistaisi kokonaislukuja kaatuneiden sotilaidensa määrästä.

Ukrainan asevoimien mukaan tiistaihin mennessä olisi kuollut yli 5 700 venäläissotilasta.

Lukuja ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

CNN: Venäjän neuvottelijat ovat saapuneet Valko-Venäjälle toisiin neuvotteluihin, Ukrainan neuvottelijat matkalla

Kello 19.12: Uutiskanava CNN kertoo, että Venäjän delegaatio on saapunut Valko-Venäjälle toisiin neuvotteluihin delegaation johtaja Vladimir Medinsky kertoo Russia 24 -uutiskanavalla. Myös Ukrainan neuvottelijoiden on kerrottu lähteneen Kiovasta ja olevan matkalla. Heidän arvioidaan saapuvan neuvottelupaikalle myöhään keskiviikkona.

Venäjän uutistoimisto Rian mukaan neuvottelukunnat ovat samat kuin ensimmäisissä neuvotteluissa.

Lavrov: Venäjä on valmis tunnustamaan Zelenskyin Ukrainan johtajaksi ja käymään neuvotteluja, mutta vaatii edelleen Ukrainan demilitarisointia

Kello 19.04: Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Venäjä on edelleen sitoutunut Ukrainan demilitarisointiin. Muun muassa uutistoimisto Reuters raportoi asiasta.

Lavrovin mukaan pitäisi tehdä lista tietyistä aseista, joita ei koskaan voisi sijoittaa Ukrainan alueelle.

"On tunnistettava tietyntyyppiset aseet, joita ei koskaan otettaisi käyttöön Ukrainassa ja joita ei koskaan luotaisi", Lavrov sanoi al-Jazeera-kanavan haastattelussa.

Lavrovin mukaan Venäjä tunnustaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Ukrainan johtajaksi ja Lavrovista on positiivinen askel, että Zelenskyi haluaa saada turvatakuita.

"Neuvottelijamme ovat valmiita toiseen neuvottelukierrokseen ja keskustelemaan näistä takuista Ukrainan edustajien kanssa", Lavrov sanoi.

Zelenskyi sanoi tiistaina, että Venäjän pitäisi lopettaa Ukrainan pommitukset ennen kuin neuvotteluja voitaisiin käydä. Hän myös vaati turvatakuita, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan hän vaati niitä Natolta eikä Venäjältä.

EU-komissio esittää tilapäisen suojelun myöntämistä ukrainalaisille

Kello 18.32: EU-komissio esittää tilapäisen suojelun myöntämistä ukrainalaisille. Tähän kuuluisi oleskelulupa, joka sallisi ukrainalaisten tehdä työtä ja opiskella EU-alueella. Lisäksi ukrainalaisille taattaisiin pääsy muun muassa terveydenhuollon piirin.

Komission alustava esitys vaatii vielä jäsenmaiden hyväksynnän. Väliaikaisen suojelun tarkoituksena on helpottaa Ukrainasta paenneiden asettumista unionin jäsenmaihin.

Jos säännös otetaan käyttöön, se tulee voimaan välittömästi ja on voimassa automaattisesti vuoden verran. Tämän jälkeen se pitenee automaattisesti puolen vuoden jaksoissa myös seuraavan vuoden ajan.

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan Suomi aikoo tukea torstaisessa EU:n sisäasioiden neuvoston kokouksessa tilapäisen suojelun direktiivin käyttöönottoa.

Niinistö keskusteli tänään Ruotsin ja Norjan pääministerien kanssa

Kello 18.22: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut tänään Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Støren kanssa yhteisessä videopuhelussa. Niinistö kertoo asiasta Twitter-tilillään.

Niinistön mukaan puhelussa käytiin läpi Venäjän sotatoimia Ukrainassa. Presidentin mukaan jo valmiiksi tiivis pohjoinen yhtenäisyys vahvistuu entisestään.

Tänään myös Ruotsin ja Suomen puolustusministerit ovat tavanneet. Antti Kaikkonen (kesk) ja Peter Hultqvist tapasivat Visbyssä ja keskustelivat turvallisuustilanteesta ja maiden välisestä yhteistyöstä. Samaan aikaan Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat järjestivät yhteisen toimintaharjoituksen Ruotsissa Gotlannin länsipuolen merialueella.

Biden: Venäjä on hyökännyt siviilejä vastaan, sotarikoksista liian aikaista sanoa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi keskiviikkona, että on selvää, että Venäjä on hyökännyt siviilejä vastaan Ukrainassa, kertoo uutiskanava CNN. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, onko Venäjä syyllistynyt sotarikoksiin. ”Seuraamme tätä tarkasti. Sitä on liian aikaista sanoa”, Biden vastasi kysymykseen sotarikoksista.

Mitä tulee venäläisen öljynvientikieltoon, Bidenin mukaan asia ei nyt ole esillä.

EU asettaa pakotteita Valko-Venäjän armeijan edustajille

Kello 17.46: Euroopan unioni on asettanut pakotteita 22 valkovenäläiselle puolustusvoimien edustajalle.

Joukossa on kuusi armeijan kenraalia ja 16 everstiä. Pakotteet asetetaan, koska Valko-Venäjä on avustanut Venäjää sen hyökkäyksessä Ukrainaan lähettämällä esimerkiksi sotilaita Ukrainaan.

Pakotteisiin kuuluu niin varojen jäädyttämistä kuin matkustuskielto EU-alueelle.

Lentokieltoalue voisi laajentaa sodan koko Eurooppaan

Kello 16.57: Britannian puolustusministeri Ben Wallace torjuu ajatuksen lentokieltoalueesta. Hänen mukaansa se voisi johtaa sodan laajenemiseen, koska aluetta pitäisi myös valvoa. Se voisi johtaa venäläiskoneiden alasampumiseen ja edelleen Naton turvatakuiden laukeamiseen.

Lue lisää: Lentokieltoalue Ukrainan yllä johtaisi sodan laajenemiseen koko Eurooppaan – ”Oltaisiin vain yhden ohjuksenlaukaisun päässä siitä, että homma lähtee ihan käsistä”

Niinistö keskusteli turvallisuustilanteesta eduskunnan puheenjohtajien kanssa

Kello 16.56: Presidentin kanslia tiedottaa, että presidentti Sauli Niinistö keskusteli tänään eduskunnan puheenjohtajiston (puhemiehistön), eduskuntaan valittujen puolueiden edustajien ja valiokuntien puheenjohtajien kanssa etäyhteydellä turvallisuustilanteesta ja sen edellyttämistä jatkotoimista.

Mariupolin apulaispormestari: Osa kaupungista on täysin tuhoutunut

Kello 16.35: Mariupolin viranomaiset pelkäävät tuntikausia jatkuneiden pommitusten aiheuttaneen useita uhreja kaupungissa, kertoo BBC. Apulaispormestarin mukaan kaupungin joenvarsialue, jossa asuu noin 130 000 asukasta on täysin tuhoutunut. Uhrien määrää ei ole voitu laskea, mutta apulaispormestari Sergiy Orlov uskoo uhreja olevan satoja. Hänen mukaansa hyökkäyksessä on käytetty muun muassa raketteja. ”He yrittävät tuhota kaupungin”, Orlov kertoo BBC.n mukaan.

Venäjä pommittanut Tšernihivin kaupunkia, muun muassa sairaala vaurioitui

Kello 15.58: Ukrainan armeija kertoo, että Venäjä on pommittanut Pohjois-Ukrainassa sijaitsevaa Tšernihivin kaupunkia, jonka hallinnasta maat ovat käyneet taistelua. Asiasta kertoi BBC.

Armeijan mukaan pommitukset osuivat hallintorakennuksiin lähellä kaupungin sairaalaa. Räjähdysaalto vaurioitti sairaalaa, mutta potilaat olivat tuolloin suojassa.

Siviiliuhreja väitetään olevan pari tuhatta, YK:n luvut alhaisemmat

Kello 15.45: Ukrainan kansallinen pelastuspalvelu kertoi keskiviikkona, että Venäjän hyökkäyksessä on menehtynyt enemmän kuin 2 000 siviiliä, kertoo uutistoimisto CNN. Pelastuspalvelun mukaan iskut ovat tuhonneet paitsi väyliä myös taloja, päiväkoteja ja sairaaloita.

Uutiskanava CNN kertoo, että YK:n raportoi huomattavasti matalammista luvuista. YK:n ihmisoikeuskomission mukaan kuolleita on 136 ja loukkaantuneita noin neljä sataa.

YK:n lausunnon mukaan uhrit johtuvat siitä, että hyökkäyksessä on käytetty laajasti vaikuttavia aseita. YK:n mukaan luvuissa on mukana vain varmistetut tapaukset, ja todennäköisesti uhriluku on tätä korkeampi.

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät saa osallistua Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille

Kello 14.59: Euroopan olympiakomiteoiden (EOC) hallitus päätti tiistaisessa kokouksessaan, etteivät Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat ja toimihenkilöt saa osallistua Suomessa järjestettäville Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleille. Päätöksestä tiedotettiin keskiviikkona.

Kilpailut järjestetään Lahdessa ja Sotkamon Vuokatissa 19.–26. maaliskuuta.

(STT)

Japani sanoi ottavansa vastaan pakolaisia Ukrainasta

Kello 14.48: Japani ottaa vastaan Venäjän hyökkäystä pakenevia ihmisiä Ukrainasta, sanoo Japanin pääministeri Fumio Kishida. Pääministeri sanoi ilmoittaneensa päätöksestä Ukrainan naapurimaille, joihin Ukrainasta on paettu viime päivinä.

Japani on yleensä hyvin haluton ottamaan vastaan pakolaisia. Uutistoimisto AFP:n mukaan vuonna 2020 Japani vastaanotti vain 47 pakolaista ja 44 humanitäärisistä syistä turvapaikkaa hakenutta ihmistä noin 4 000 hakijan joukosta.

Kishida ei kertonut, montako pakolaista Japani ottaisi Ukrainasta.

Ukraina pyysi apua liittyen ydinvoimaloidensa turvallisuuteen sodan keskellä

Kello 14.32: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo saaneensa Ukrainalta avunpyynnön liittyen Tshernobylin ja maan muiden ydinvoimaloiden turvallisuuteen sodan keskellä.

Asiasta uutisoi uutiskanava CNN keskiviikkona. Pyyntö tuli sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti IAEA:lle saaneensa haltuunsa Ukrainan Zaporizhzhian ydinvoimalan ympäristön. Ydinvoimala kuuluu Euroopan suurimpiin. Venäjän mukaan säteily alueella on pysynyt normaalilla tasolla.

Viime viikolla Venäjän joukot onnistuivat ottamaan haltuunsa myös Tshernobylin ydinvoimalan alueen. On arvioitu, että alueella liikkuvat raskaat ajoneuvot nostavat ilmaan radioaktiivisuutta sisältävää pölyä.

Tshernobylin ydinvoimala 8. joulukuuta 2020.

Venäjän valtiollinen Russia Today -kanava ja uutistoimisto Sputnik eivät saa enää toimia EU:ssa

Kello 14.31: Euroopan unionin pakotteet venäläistä mediaa vastaan ovat astuneet voimaan. EU on kieltänyt Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.

Pakotteet kattavat kaiken tiedonvälityksen niin kaapeli-, satelliitti- kuin verkkoyhteyksien kautta. Pakotteilla RT:n ja Sputnikin toimiluvat on lakkautettu kaikissa EU-maissa.

EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan mediapakotteet ovat merkittävä askel taistelussa presidentti Vladimir Putinin manipulaatio-operaatiota vastaan.

Harkovan kaupunginvaltuuston rakennukseen osui ohjus

Kello 14.27: Venäjän ampuma risteilyohjus on osunut Harkovassa kaupunginvaltuuston rakennukseen. Harkovan kaupunki sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Venäjän rajalta ja on ollut venäläisten joukkojen kohteena jo parin päivän ajan.

EU sulkee seitsemän venäläistä pankkia Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle

Kello 14.10: EU sulkee seitsemän venäläistä pankkia Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Ulossuljettavat pankit ovat VTB, Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank , Rossija, Sovcombank ja VEB.

"Kaikki nämä Swiftiin listatut pankit on valittu sen perusteella, että niillä on yhteyksiä [Venäjän] valtioon ja implisiittisesti yhteys sotaan. Emme halunneet yleistä kieltoa koko pankkijärjestelmään", sanoo Reutersin haastattelema EU-virkamies.

Venäjän suuriin pankkeihin lukeutuvat Sperbank ja Gazprombank eivät ole listalla, koska ne ovat tärkeimmät maksukanavat EU-maiden ja Venäjän välisessä kaasu- ja öljykaupassa.

Sperbank ilmoitti aiemmin keskiviikkona vetäytyvänsä Euroopasta.

Reutersin haastatteleman virkamiehen mukaan energiaan liittyvien maksutapahtumien salliminen erikseen ei ollut mahdollista.

EU, Yhdysvallat, Britannia ja Kanada kertoivat lauantaina sulkevansa joitakin venäläisiä pankkeja Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle, mutta eivät vielä tuolloin kertoneet, mihin pankkeihin toimi kohdistuisi.

Swift on 11 000 jäsenellään maailman suosituin maksujärjestelmä eikä sillä ole maailmanlaajuisesti selkeää kilpailijaa. Ennen pankkien ulossulkua noin 70 prosenttia Venäjän sisäisestä maksuliikenteestä tehtiin käyttämällä Swiftiä.

Kiovaan matkannut venäläis­ajo­neuvojen kolonna näytti pysähtyneen, Yhdysvaltain mukaan huolto-ongelmien vuoksi

Kello 14.07: Kiovaa kohti liikkuneen, noin 65 kilometrin pituisen Venäjän sotilasajoneuvojen letkan eteneminen näytti seisahtuneen myöhään tiistaina, uutistoimistot kertovat.

Uutistoimisto Reutersin lainaaman nimettömänä puhuneen yhdysvaltalaisen viranomaislähteen mukaan kolonna olisi seisahtunut logististen ongelmien, kuten ruoka- ja polttoainepulan, vuoksi.

Lisäksi virkailija arveli, että Venäjä on saattanut pysähtyä hiomaan taktiikkaansa. Reutersin myöhään tiistaina saaman tiedon mukaan kolonna olisi seissyt aloillaan jo noin 24 tunnin ajan.

Kaksi Ukrainassa loukkaantunutta tanskalaistoimittajaa evakuoitu

Kello 13.58: Kaksi viikonloppuna loukkaantunutta tanskalaistoimittajaa on evakuoitu Ukrainasta ja he ovat nyt matkalla Tanskaan, kertovat toimittajien työnantaja ja Toimittajat ilman rajoja -järjestö uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tanskalaiselle Ekstra Bladet -lehdelle sodan tapahtumia raportoineet toimittaja Stefan Weichert ja valokuvaaja Emil Filtenborg Mikkelsen loukkaantuivat tultuaan ammutuksi Koillis-Ukrainassa sijaitsevassa Ohtyrkan kaupungissa, noin 50 kilometrin päässä Venäjän rajasta.

Molemmat olivat asuneet Ukrainassa muutaman vuoden ajan ja loukkaantuivat yllään olleista luotiliiveistä huolimatta, kun tuntemattomat hyökkääjät ampuivat heidän autoaan kohti.

Ekstra Baldet kertoi keskiviikkona, että toimittajat ovat päässeet turvalliseen maahan, ja että he ovat pian turvallisesti kotona Tanskassa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan toimittajat evakuoitiin Moldovaan.

BBC: Neuvottelujen toinen kierros järjestetään tänään

Kello 13.44: Ukraina ja Venäjä neuvottelevat myöhemmin keskiviikkona kertoo brittiläinen The Guardian. Aiemmin päivällä Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoi Venäjän delegaation olevan valmis neuvotteluihin keskiviikkona Ukrainan kanssa.

Ukrainan presidentinkanslian päällikkö Aleksei Arsetovitš vahvistaa, että neuvottelut Venäjän kanssa jatkuvat keskiviikkoiltana Valko-Venäjän rajalla, kertovat Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu ja venäläinen televisiokanava Dožd.

Vielä ei ole tiedossa ketkä maita neuvotteluissa edustavat.

Neuvottelujen ensimmäinen kierros käytiin maanantaina, mutta mainittavaa edistystä maiden välisen konfliktin ratkaisuksi ei saavutettu.

Valko-Venäjän ja Venäjän urheilijat saavat osallistua paralympialaisiin

Kello 13.40: Kansainvälinen paralympiakomitea linjasi keskiviikkona, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat saavat osallistua Pekingin paralympialaisiin, mutta eivät saa käyttää kansallistunnuksiaan.

Poliisi ei palauta toistaiseksi henkilöitä Suomesta Ukrainaan

Kello 13.38: Suomen poliisi ei palauta toistaiseksi henkilöitä Ukrainaan. Poliisi lykkää toistaiseksi Ukrainaan palautettavien ulkomaalaisten maasta poistamisten täytäntöönpanoa Ukrainan tilanteen vuoksi.

Poliisi tiedotti linjauksestaan tänään, mutta päätös asiassa tehtiin poliisin mukaan jo viime viikolla.

Ulkomaalaisia ei toistaiseksi palauteta Suomesta myöskään sellaisiin maihin, joista heidät voitaisiin lähettää Ukrainaan.

Palautuksiin ei poliisin mukaan ryhdytä, koska Ukrainaan palautettava voisi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi. Myöskään poliisin turvallisuutta palautustehtävien aikana ei voitaisi Suomen poliisin mukaan taata.

YK: Ukrainasta sotaa paennut jo noin 836 000 ihmistä

Kello 13.00: Melkein 836 000 ihmistä on paennut sotaa Ukrainasta naapurimaihin, ilmenee YK:n pakolaisjärjestön päivittämistä luvuista.

Luku on kasvanut tiistaina ilmoitetusta yli 150 000 ihmisellä.

Yli puolet Ukrainasta turvaan lähteneistä on paennut Puolaan.

Ukrainalainen perhe kävelemässä kohti Ukrainan ja Puolan rajaa 28. helmikuuta 2022.

Britannian puolustusministeri: Ukrainan lentokieltoalue johtaisi Euroopan laajuiseen sotaan

Kello 12.39: Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa on vedottu tänään siihen, että Nato turvaisi Ukrainan ylle lentokieltoalueen, kertoi muun muassa brittiläinen BBC. BBC:n lähteenä on harkovalainen asukas. Lentokieltoaluetta on ehdottanut myös muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Britannian puolustusministeri Ben Wallace kuitenkin torjuu ajatuksen länsimaiden julistamasta lentokieltoalueesta Ukrainan ylle. Wallace sanoo LBC-radion haastattelussa, että kiellon valvonta johtaisi länsihävittäjien ja venäläisten koneiden suoraan yhteenottoon ja sodan leviämiseen koko Euroopan laajuiseksi.

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak pitää brittiministerin arviota perusteltuna. Tutkijan mukaan on hyvä, että poliitikko ilmaisee lentokiellon määräämisen seuraukset näin selvästi.

Aleksei Navalnyi kehottaa venäläisiä osoittamaan mieltä sotaa vastaan joka päivä

Kello 12.12: Venäjän vangittu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kehottaa venäläisiä järjestämään sodavastaisia mielenosoituksia joka päivä, arkisin kello 19 ja viikonloppuisin kello 14. Paikkana kaupunkien keskusaukiot, missä ikinä ihmiset asuvatkaan.

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmyš välitti Navalnyin viestin keskiviikkona Twitterissä.

Poliisit pidättivät sotaa vastustavia mielenosoittajia Moskovassa Venäjällä 24. helmikuuta 2022.

Venäjä valmiina jatkamaan neuvotteluja Valko-Venäjän rajalla, Ukrainan osallistumisesta ei varmuutta

Kello 11.51: Venäjä kertoo olevansa valmis jatkamaan maanantaina Valko-Venäjän rajalla alkaneita neuvotteluja Ukrainan kanssa.

Ukrainan osallistumisesta neuvotteluihin ei kuitenkaan ole varmuutta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tiistaina, että Venäjän on lopetettava sen kaupunkien pommittaminen ennen kuin neuvottelut voisivat jatkua.

Ukraina kertoi eilen havainneensa, että neuvotteluja isännöivän Valko-Venäjän joukkoja on nähty Ukrainassa. Havaintoa ei kuitenkaan ole toistaiseksi vahvistettu.

Hartwall on lopettanut markkinointiyhteistyön Helsingin areenan kanssa

Kello 11.45: Hartwall on lopettanut markkinointiyhteistyön Helsingin areenan kanssa. Hartwallin viestinnästä vahvistettiin asia Helsingin Sanomille keskiviikkona.

Areenan kyljessä olevia Hartwall-kylttejä poistetaan parhaillaan.

AKK sulkee venäläiset ja valkovenäläiset pois Suomen autourheilukilpailuista

Kello 11.41: Autourheilun kotimainen lajiliitto AKK sulkee venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ja toimitsijat pois Suomessa järjestettävistä autourheilukilpailuista. AKK kertoi tiedotteessaan, että se tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja sotatoimet Ukrainassa.

AKK:n mukaan liiton lisenssinhaltijoiden urheilijoiden ja toimitsijoiden osallistuminen Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviin autourheilukilpailuihin on kielletty.

Sisäministeriö asetti ryhmän koordinoimaan Suomeen tulevaa muuttoliikettä

Kello 11.14: Sisäministeriö on asettanut poikkihallinnollisen ryhmän koordinoimaan Suomeen suuntautuvaa muuttoliikettä. Hankkeen taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ministeriö kertoo.

Koordinaatioryhmän tarkoituksena on taata eri toimijoiden välinen sujuva tiedonvaihto ja ylläpitää yhteistä tilannekuvaa siitä, mitkä toimet ovat tarpeen.

Yhteistyöllä on tavoitteena löytää parhaat ratkaisut maahantuloa, vastaanottoa, oleskelua ja työskentelyä koskevissa käytännöissä sekä lainsäädännössä.

Ryhmässä ovat edustettuina useiden ministeriöiden lisäksi ainakin Maahanmuuttovirasto, Kuntaliitto ja Suomen Punainen Risti (SPR).

Britannian uusin tiedustelupäivitys: Venäjän eteneminen "rajattua" edellisen vuorokauden aikana

Kello 10.58: Britannian puolusministeriö julkaisi keskiviikkoaamuna uusimman tiedustelupäivityksensä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainassa.

Päivityksen mukaan Venäjän joukkojen eteneminen eri akseleilla on ollut "rajattua" (engl. limited) edellisen vuorokauden aikana, huolimatta tiedoista, joiden mukaan Hersonin kaupunki olisi nyt Venäjän joukkojen kokonaan valtaama.

Rajattu eteneminen johtuu todennäköisesti logistisista ongelmista ja ukrainalaisten vahvasta vastarinnasta, päivityksessä sanotaan.

Tiedustelupäivityksen mukaan venäläiset ovat edellisen vuorokauden aikana jatkaneet raskasta tykistötulta ja ilmaiskuja kaupunkialueilla, lähinnä Kiovassa, Harkovassa, Mariupolissa ja Tšernihivissä.

Suomen ensimmäinen apulasti kohti Ukrainaa lähti matkaan tiistaina

Kello 10.57: Suomen ensimmäinen apulähetys kohti Ukrainaa lähti matkaan tiistaina. Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä julkaisi Twitterissä kuvan historiallisesta hetkestä.

Ukrainan parlamentti: Venäjän ohjukset osuivat yliopiston ja turvallisuuspalvelun rakennuksiin Harkovassa

Kello 10.52: Ukrainan parlamentti kertoi keskiviikkona, että Venäjän joukkojen ampuma ohjus osui keskiviikkoaamuna noin kello 8.10 Harkovan kansallisen yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan rakennukseen.

Lisäksi Harkovan alueen poliisin ja turvallisuuspalvelun sekä sisäministeriön rakennuksiin osui ohjus.

Ainakin kolme ihmistä loukkaantui, mutta tarkkoja tietoja uhreista odotetaan yhä.

Zelenskyi: Kuuden päivän aikana kuollut 6 000 venäläissotilasta

Kello 10.51: Lähes 6 000 venäläissotilasta on kuollut kuusi päivää kestäneiden taistelujen aikana, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskiviikkona julkaisemallaan videolla.

"Tässä luvussa ei ole mukana viime yön taisteluissa kuolleita. Kuusi tuhatta, ja minkä takia? Saadakseen Ukrainan? Se on mahdotonta, eikä sitä voi muuttaa pommeilla, tankeilla tai iskuilla. Me olemme kotimaassamme."

Videolla Zelenskyi toisti eilen Euroopan parlamentin istunnossa esittämänsä pyynnön Ukrainan EU-jäsenyyden puolesta.

"Nyt ei ole aika pysyä neutraalina", Zelenskyi sanoo.

Zelenskyi allekirjoitti Ukrainan EU-jäsenhakemuksen maanantaina ja on vaatinut sen käsittelyä nopeutetulla aikataululla.

Zelenskyi syytti Venäjää holokaustin uhrien "uudelleen tappamisesta". Hänen syytöksensä liittyy Venäjän tiistaina tekemään ohjusiskuun, joka osui lähelle Kiovassa sijaitsevaa Babi Jar -muistomerkkiä.

"Tällainen ohjusisku osoittaa sen, - - että he eivät tiedä mitään pääkaupungistamme. Tai historiastamme. Mutta he ovatkin täällä pyyhkiäkseen historiamme ja maamme pois."

Stora Enso pysäyttää kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä

Kello 10.51: Metsäyhtiö Stora Enso keskeyttää kaiken tuotannon ja myynnin Venäjällä vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Stora Ensolla on Venäjällä kolme aaltopahvipakkaustehdasta ja kaksi sahaa, jotka työllistävät noin 1 100 henkilöä. Yhtiö keskeyttää myös kaiken viennin ja tuonnin Venäjälle ja Venäjältä.

Stora Enso ryhtyy samalla toimiin varmistaakseen raaka-aineiden riittävän saatavuuden muualta. Stora Enson liikevaihdosta noin kolme prosenttia tulee Venäjältä.

Metso Outotec on toistaiseksi keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle

Kello 10.00: Muun muassa kiviaineksen ja mineraalien käsittelyyn erikoistunut suomalainen pörssiyhtiö Metso Outotec varoitti keskiviikkona, että pankkisektoriin ja yksittäisiin henkilöihin kohdistetut pakotteet voivat vaikuttaa yhtiön toimintaan ja sen asiakkaiden liiketoimintaan.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että koska pakotteiden tilanne on tällä hetkellä epäselvä ja muuttuu jatkuvasti, Metso Outotec on toistaiseksi keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle.

Metso Outotecin venäläiset asiakkaat toimivat useissa kaivosteollisuuden ja metallinjalostuksen projekteissa eri puolilla Venäjää, yhtiö kertoo. Venäjän myynti oli noin 10 prosenttia yhtiön kokonaismyynnistä vuonna 2021. Yhtiöllä ei ole omaa tuotantoa tai materiaalista hankintaa Venäjältä.

Harkovassa kerrostalo ja poliisiasema iskujen kohteina

Kello 9.44: Venäläisten joukkojen kerrotaan keskiviikkona iskeneen Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin Harkovan alueelliselle poliisiasemalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös muun muassa CNN ja Al Jazeera kertovat tuhoista Harkovassa. Al Jazeera lainaa Harkovan kuvernööriä Oleg Synegubovia, jonka tietojen mukaan kuluneen 24 tunnin aikana kuolleita on 21 ja haavoittuneita 112.

CNN kertoo, että se on sosiaalisessa mediassa jäljittänyt sinne ladattujen videoiden sijainnin ja varmistanut niiden alkuperän. Länsi-Harkovassa sosiaaliseen mediaan ladatuilla videoilla näkyy muun muassa pahasti vaurioituneita rakennuksia.

Reutersin videolla näkyy iskussa tuhoutunut kerrostalo:

Putin kieltää venäläisiä poistumasta maasta, mikäli heillä on mukanaan yli 10 000 dollaria

Kello 9.32: Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tiistaina määräyksen, joka kieltää Venäjän kansalaisia poistumasta maasta, mikäli heillä on mukanaan yli 10 000 dollarin arvosta ulkomaista valuuttaa. Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja venäläinen uutistoimisto Tass.

Kremlin julkaiseman lausunnon mukaan päätöksen tarkoituksena on ”suojella Venäjän taloudellista vakautta”. Useat maat ovat asettaneet Venäjälle kovia talouspakotteita tämän hyökättyä Ukrainaan viime viikolla.

Saksa valmis Venäjän kaasutoimitusten loppumiseen

Kello 9.31: Saksan talousministeri Robert Habeck sanoi keskiviikkona Deutschlandfunk-radiokanavan haastattelussa, että Saksa on varautunut siihen, että Venäjä päättäisi lopettaa kaasutoimitukset maahan.

Asiasta kertovat uutistoimisto Reuters ja brittiläinen sanomalehti The Guardian.

Habeckilta kysyttiin radiohaastattelussa, mitä Saksan hallitus tekisi, jos Venäjä lopettaisi kaasuviennin. ”Olemme varautuneet siihen. Voin sanoa, että kaikki on kunnossa kuluvan talven ja ensi kesän osalta”, Habeck vastasi.

Tulevan talven osalta Habeck sanoo hallituksen tekevän vielä lisätoimia. Venäjä ei ole vielä lopettanut toimituksia.

Hänen mukaansa Saksan viimeisenä keinona on ottaa käyttöön lisää hiilivoimaa, joka takaisi energian riittävyyden.

Ukraina: Kaksi kuollut ja 16 loukkaantunut Zytomyrin kaupunkiin tehdyssä iskussa

Kello 9.12: Ukrainan sisäministeriön kertomien tietojen mukaan kaksi ihmistä on kuollut ja 16 loukkaantunut Zytomyrin kaupunkiin tehdyssä yöllisessä ohjusiskussa. Zytomyr sijaitsee 120 kilometriä Kiovasta länteen. Iskusta kertoo brittiläinen BBC. Ohjusisku oli Ukrainan mukaan suunnattu ilmatukikohtaan, mutta osui moniin asuinrakennukseen.

Ukrainan hätätilaministeriö julkaisi videon pelastustöistä Zytomyrin kaupungissa:

Yli 450 000 ihmistä paennut Ukrainasta Puolaan

Kello 8.50: Yli 450 000 ihmistä on saapunut Ukrainan rajan yli Puolaan sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan viime torstaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Puolan varasisäministeri Pawel Szefernaker kertoi asiasta puolalaisen radiokanava Zetin haastattelussa keskiviikkona.

Szefernakerin mukaan Puolaan saapui tiistaina Ukrainasta 98 000 ihmistä. Maanantaina maiden rajan Puolaan ylitti yli 100 000 ihmistä.

Suurin osa Venäjän hyökkäystä paenneista ukrainalaisista on suunnannut Puolaan. YK:n mukaan Ukrainasta oli tiistaihin mennessä lähtenyt liikkeelle yli 660 000 turvapaikanhakijaa.

Ukrainan armeijan yleisesikunta: Venäjän joukot yrittävät edetä joka suunnassa, mutta ukrainalaiset ovat panneet vastaan

Kello 8.30: Ukrainan puolustusvoimien yleisesikunta tiedotti rintamien operatiivisesta tilanteesta sellaisena kuin se oli kello 6 aamulla.

Yleisesikunnan mukaan Venäjän joukot ovat yön aika yrittäneet edetä joka suunnassa, mutta lähes kaikissa etenemissuunnissa ne ovat kohdanneet voimakasta ukrainalaisten joukkojen vastarintaa ja kärsineet tappioita.

Koska Venäjän joukot eivät ole pystyneet etenemään suunnitellusti, Venäjä jatkaa ohjus- ja tykistöiskuja siviiliväestön terrorisoimiseksi, yleisesikunta kertoi ukrainalaisen Kyiv Independent -lehden mukaan.

Venäjän armeijan joukkoja Donetskissa Ukrainassa 1. maaliskuuta 2022.

Sberbank jättää Euroopan markkinat

Kello 8.11: Venäläispankki Sberbank kertoi keskiviikkona poistuvansa Euroopan markkinoilta. Sberbank on Venäjän suurin pankki esimerkiksi myönnettyjen lainojen arvossa mitattuna.

Pankki kertoo, ettei se enää pysty tarjoamaan likviditeettiä Euroopassa toimiville tytäryhtiöilleen. Pankin mukaan sen varat kuitenkin riittävät eurooppalaisten talletusten palauttamiseen.

Aiemmin keskiviikkona kerrottiin, että Euroopan keskuspankki on määrännyt Sberbankin eurooppalaisen tytäryhtiön suljettavaksi ja sen toiminnan keskeytettäväksi, kertovat Reuters ja AFP.

Twitter rajoittaa RT:n ja Sputnikin julkaisuja alustallaan

Kello 8.10: Twitter kertoo aikovansa rajoittaa Venäjän valtio-omisteisten tietotoimistojen RT:n ja Sputnikin toimintaa alustallaan, kertoo Reuters.

"Euroopan unionin pakotteet vaativat meitä todennäköisesti laillisesti kieltämään tiettyjä sisältöjä EU:n jäsenvaltioissa", sanoo Twitterin tiedottaja.

Euroopan unionin neuvosto päätti tiistaina, että RT:n ja Sputnikin lähetykset kielletään EU:n alueella.

Twitter kertoo aikovansa rajoittaa venäläisten uutistoimistojen näkyvyyttä myös EU:n ulkopuolella. Lisäksi se on lisännyt Venäjän valtion ylläpitämien Twitter-tilien julkaisuihin maininnan tilien taustasta.

Aiemmin myös Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta, Googlen ja Youtuben emoyhtiö Alphabet ja Tiktok ovat ilmoittaneet estävänsä RT:n ja Sputnikin sisällöt alustoillaan.

YK: Ainakin 136 siviiliä kuollut torstain jälkeen, 13 heistä lapsia

Kello 7.48: YK:n ihmisoikeusasioista vastaavan osaston mukaan ainakin 136 siviiliä on kuollut tiistaihin mennessä Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan. Kuolleista 13 on lapsia. Tiedoista kertoo uutistoimisto Reuters.

Kuolleiden lisäksi ainakin 400 siviiliä on loukkaantunut. Heistä 26 on lapsia, kertoi YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimiston tiedottaja Liz Throssell CNN:n ja Reutersin mukaan. ”Nämä ovat uhreja, jotka olemme pystyneet varmistamaan. Oikea uhrimäärä on todennäköisesti paljon korkeampi.”

Throssellin mukaan suurin osa kuolemista ja loukkaantumisista on laajaa tuhoa aiheuttavien räjähteiden syytä: raskaan tykistön kranaattitulta, raketinheittimien tulta ja ilmaiskuja.

Ukrainan sisäministeriö kertoi jo sunnuntaina YK:n lukemia selvästi suuremmista siviiliuhrien määristä. Sen mukaan sunnuntaihin mennessä 352 siviiliä oli kuollut ja 1 684 loukkaantunut Venäjän torstaina alkaneen hyökkäyksen jälkeen. Erilaisia varmistamattomia lukuja on liikkeellä paljon, joten niihin on suhtauduttava kriittisesti.

Britannia asettaa lisäpakotteita Venäjää vastaan

Kello 7.46: Britannia asettaa uusia pakotteita Venäjää vastaan. Pakotteet kohdistuvat muun muassa Venäjän keskuspankkiin, minkä lisäksi venäläisiltä aluksilta evätään pääsy Britannian satamiin.

Aluksia vastaan asetetut pakotteet koskevat kaikkia aluksia, jotka ovat minkään Venäjään liitoksissa olevan tahon omistuksessa ja niitä, joita venäläiset operoivat. Britannian viranomaiset saavat myös lisävaltuuksia ottaa haltuunsa venäläisiä aluksia.

Moskovan pörssin osakekauppa kiinni myös keskiviikkona

Kello 7.47: Venäjän keskuspankki ilmoitti keskiviikkoaamuna, ettei Moskovan pörssin osakekauppa avaudu myöskään keskiviikkona lukuun ottamatta sellaisia suoria osakkeiden lunastuksia, joiden selvitykset tehdään ruplissa.

Lentoyhtiö Wizz Air tarjoaa satatuhatta ilmaista lentolippua Ukrainasta paenneille

Kello 7.46: Unkarilainen lentoyhtiö Wizz Air tarjoaa satatuhatta ilmaista lentolippua Ukrainasta sen naapurimaihin Puolaan, Slovakiaan, Unkariin ja Romaniaan paenneille ihmisille. Nolla euroa maksavat liput ovat saatavilla maaliskuun Manner-Euroopan lennoille noista neljästä maasta niin kauan kuin niitä riittää. Vaatimuksena on vain Ukrainan passi. Ilmaisella lipulla mukaan saa ottaa yhden käsimatkatavaran.

Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen haltuunsa Hersonin kaupungin

Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi, että Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen haltuunsa Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin kaupungin, mistä Satakunnan Kansa kertoi tiistaisessa seurannassa. Paikallinen valtuustonjäsen kertoi BBC:lle, että 200 ihmistä on kuollut. Hänen mukaansa moni uhreista on siviilejä. Taistelut ovat yöllä jatkuneet Ukrainassa.

Ukrainan hätäpalvelut kertoi yöllä Twitterissä, että ilmaisku myöhään tiistaina vaurioitti kymmentä yksityistä asuinrakennusta. Talojen raunioissa uskotaan olevan jumissa ihmisiä.

Sekaannusta Puolan sotilaskoneista

Kello 6.32: Aiemmin kerrottiin Ukrainan saavan venäläisvalmisteista hävittäjälentokoneita muun muassa Puolalta. Puolan presidentti Andrzej Duda kuitenkin kertoi tiistaina, ettei hänen maansa lähetä sotilaskoneita Ukrainaan, koska se näyttäisi hänen mukaansa sotilaalliselta sekaantumiselta konfliktiin. Sotilasliitto Nato ei Dudan mukaan ole konfliktin osapuoli. Puola on Naton jäsenmaa.

Duda tapasi tiistaina Puolassa vierailleen Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Stoltenbergin mukaan Nato ei aio lähettää joukkoja Ukrainaan tai siirtää lentokoneita Ukrainan ilmatilaan.

Ukrainan asevoimat: Venäjä pudottanut laskuvarjojoukkoja Harkovaan

Kello 6.23: Uutistoimisto AFP kertoo, että Ukrainan asevoimien mukaan Venäjä on pudottanut laskuvarjojoukkoja Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan. Venäläis- ja ukrainalaisjoukkojen välillä on käynnissä taisteluita.

Ukrainan asevoimat kertoo Telegram-viestisovelluksessa, että Venäjän joukot olisivat hyökänneet paikalliseen sairaalaan Harkovassa.

Harkovan keskusaukio oli eilen tiistaina Venäjän armeijan raskaan tulituksen kohteena.

Tältä näytti runneltu ukrainalaiskaupunki Harkova tiistaina 1. maaliskuuta.

Britannian yleisradioyhtiö BBC raportoi, että Venäjän joukkojen kerrotaan saaneen haltuunsa Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin kaupungin. Paikallinen valtuustonjäsen kertoi BBC:lle, että 200 ihmistä on kuollut. Hänen mukaansa monet uhreista ovat siviilejä.

Ukrainan kerrotaan neuvottelevan humanitaaristen käytävien järjestämisestä, jotta pahoin kärsineille alueilla saataisiin lääkkeitä ja ruokaa Kyiv Independent -media raportoi Twitterissä.

Muun muassa BBC uutisoi Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan kertoneen, että Valko-Venäjä aikoo kaksinkertaistaa joukkojensa määrän Ukrainan vastaisella rajallaan.

Ukrainan parlamentin mukaan valkovenäläiset joukot ovat jo tunkeutuneet Ukrainan alueella maan pohjoisosassa Tshernihivin alueella. Asiasta liikkui aiemmin hajanaisia huhuja.

Presidentti Biden: Vapaus tulee aina voittamaan tyrannian

Kello 6.20: Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aloitti ensimmäisen kansakunnan tila -puheensa puhumalla pitkään Ukrainan tilanteesta kohdentaen viestinsä niin kotiyleisölle kuin ulkomaillekin. Puheessa oli myös viesti Venäjän presidentille Vladimir Putinille. Bidenin mukaan vapaus tulee aina voittamaan tyrannian ja Putin tulee maksamaan sodasta korkean hinnan.

Ukrainan sodan lisäksi Bidenin puhe käsitteli Yhdysvaltain taloustilannetta. Presidentti esitteli keinojaan muun muassa polttoaineen ja lääkkeiden hinnan madaltamiseen.

Puhe alkoi Suomen aikaa aamuneljän aikoihin. Valkoinen talo julkaisi otteita Bidenin puheesta jo aiemmin tiistaina. Republikaanien vastauksen Bidenin puheelle pitää Iowan kuvernööri Kim Reynolds, joka on vastustanut voimakkaasti koronavirusrajoituksia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui odotetusti kansakunnan tila -puheessaan Ukrainasta.

Yhdysvallat sulkenee ilmatilansa venäläiskoneilta

Kello 6.20: Yhdysvallat on aikeissa sulkea ilmatilansa venäläisiltä koneilta. Asiasta uutisoivat useat yhdysvaltalaismediat kuten Wall Street Journal.

Euroopan unionin ilmatila suljettiin aiemmin venäläiseltä lentoliikenteeltä. Ilmatilasulku koskee venäläisyhtiöiden ja Venäjällä rekisteröityjen koneiden lisäksi venäläisten omistamia tai vuokraamia tai muulla tavoin määräysvallassa olevia koneita. Sulku on vastaliike Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

YK:n kansainvälinen tuomioistuin aloittaa ensi viikolla kuulemiset Ukrainaan liittyvistä kansanmurhasyytöksistä

Kello 6.18: YK:n kansainvälinen tuomioistuin aloittaa ensi viikolla julkiset kuulemiset, jotka liittyvät syytöksiin kansanmurhasta Ukrainassa. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaiskanava CNN.

Tuomioistuimen sivuilla aiemmin julkaistussa dokumentissa kerrotaan, että Ukraina kiistää Venäjän syytökset kansanmurhasta Luhanskin ja Donetskin separatistialueilla. Samalla Ukraina syyttää Venäjää kansanmurhatekojen suunnittelusta Ukrainassa.

Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n merkittävin oikeudellinen elin, jonka tärkein tehtävä on valtioiden välisten kiistojen selvittäminen.

Maailmanpankki valmistelee Ukrainalle kolmen miljardin dollarin apupakettia

Kello 6.18: Maailmanpankki valmistelee sodan keskellä olevalle Ukrainalle taloudellista apupakettia. Apupaketti on suuruudeltaan kolme miljardia Yhdysvaltain dollaria. Paketin on määrä sisältää ainakin 350 miljoonaa dollaria välitöntä apua.

Maailmanpankin mukaan avun ensimmäinen erä etenee hyväksyttäväksi tällä viikolla. Toisen, terveydenhuoltoon ja koulutukseen tarkoitetun erän on määrä olla arvoltaan 200 miljoonaa dollaria.

Myös Kansainvälinen valuuttarahasto IMF käsittelee Ukrainan pyytämää hätärahoitusta jo ensi viikolla. Sekä Maailmanpankki että IMF lupasivat tukensa Ukrainalle jo aiemmin.

Mediat: Puolalaiset nationalistit yrittävät hyökätä Ukrainasta pakenevien, Afrikasta ja Lähi-idästä kotoisin olevien opiskelijoiden kimppuun

Kello 6.18: Brittilehti Guardian kertoo, että Puolassa joukko nationalisteja on häirinnyt Ukrainasta pakenevia, Afrikasta ja Lähi-idästä kotoisin olevia opiskelijoita. Heidän kerrotaan yrittäneen hyökätä opiskelijoiden kimppuun.

Miehet olivat eilen illalla kokoontuneet lähelle Kaakkois-Puolassa sijaitsevan Przemyslin rautatieasemaa. Puolalaistoimittajat raportoivat Guardianin mukaan uutistoimisto Okolle, että miehet huusivat maahanmuuttajavastaisia iskulauseita. Heidän kerrotaan ahdistelleen opiskelijoita. Puolan poliisi hajotti joukon.

Jo aiemmin on raportoitu, että Ukrainasta pakenevia afrikkalaisia on esimerkiksi estetty ylittämästä Puolan rajaa.

Kiinan ulkoministeri on keskustellut ukrainalaiskollegansa kanssa

Kello 6.18: Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba ovat keskustelleet puhelimitse Ukrainan sodasta.

Kiinan valtiollisen median CCTV:n mukaan Wang pahoitteli tilannetta Ukrainassa ja sanoi Kiinan seuraavan siviilien kohtaloa. CCTV kertoo, että Ukraina oli tehnyt aloitteen puhelulle.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Kiina on päätynyt tasapainottelemaan diplomaattisesti. Se ei ole halunnut tuomita läheistä liittolaistaan Venäjää, mutta samalla se on toistuvasti jo ennen konfliktia puhunut valtioiden suvereniteetin puolesta.

Aiemmin Kiina pidättäytyi äänestämästä YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman puolesta. Lauselmassa olisi tuomittu Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Autourheilun kattojärjestö päätti: venäläiset ja valkovenäläiset kuljettajat saavat kilpailla

Kello 6.17: Kansainvälinen autoliitto FIA päätti hallituksensa kokouksessa tiistaina, että venäläiset ja valkovenäläiset saavat kilpailla jatkossakin liiton hallinnoimissa sarjoissa. Maiden tunnukset ja hymnit toki kielletään, urheilijoiden kilpaillessa "neutraalin" eli FIA:n lipun alla.

Näin ollen autourheilun kuninkuussarjan formula ykkösten venäläiskilpailija, Haas-tallin Nikita Mazepin on oikeutettu ajamaan ensi kuussa alkavalla F1-kaudella. Kotimaahansa hän ei pääse ajamaan, sillä FIA virallisti kokouksessaan Venäjän gp:n perumisen.

–  FIA seuraa tapahtumia Ukrainassa surullisella ja järkyttyneellä mielellä, ja toivon, että tilanteeseen saadaan nopea ja rauhaisa ratkaisu. Tuomitsemme Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, FIA:n puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut