Joe Biden ei odotetussa puheessaan luvannut uutta apua Ukrainalle, mutta antoi tukea – onnistui samalla tuomaan riitaisat puolueet hetkeksi yhteen

Odotetun State of the Union -puheen ensimmäinen osa oli omistettu odotetusti Ukrainalle.

Presidentti Joe Biden palasi Valkoiseen taloon helmikuun viimeisenä päivänä.

2.3. 7:28

Washington

Samaan aikaan kun Venäjän joukot lähestyivät Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyrki vuoden odotetuimmassa puheessaan tiivistämään koko maailman rivit yhteistä vihollista vastaan.

Edustajainhuoneen istuntosali Yhdysvaltain kongressitalossa Washingtonissa oli varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa täynnä sinikeltaisia vaatteita, asusteita, rintaneuloja, lippujakin.

Moni halusi osoittaa tukensa Ukrainalle, niin myös presidentti Joe Biden. Hän aloitti puheensa kunnioittamalla Ukrainan kansalaisia ja heidän rohkeuttaan.

”Kuusi päivää sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin pyrki horjuttamaan vapaan maailman perustuksia. Hän teki pahan virhearvion. Hän törmäsi voimaan, jota hän ei odottanut eikä osannut kuvitella. Hän törmäsi ukrainalaisiin”, Biden sanoi.

Odotetun State of the Union -puheen ensimmäinen osa oli omistettu odotetusti Ukrainalle. Biden löi Venäjää ja Putinia useaan otteeseen republikaaneista ja demokraateista koostuneen yleisön hurratessa yhteen ääneen.

”Ukrainalaisten rohkeus inspiroi maailmaa. Heillä on rautainen tahto. Kaikki opiskelijoista eläkeläisiin ovat ryhtyneet sotilaiksi puolustaakseen kotimaataan. Ihmiset ovat asettuneet panssarivaunujen tielle yrittäen estää niiden etenemisen”, Biden sanoi.

”Me seisomme ukrainalaisten rinnalla.”

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova istui yleisössä presidentti Bidenin puolison Jill Bidenin vieressä. Hän sai pitkän suosionosoitukset presidentin kehotuksesta.

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova sai pitkät suosionosoitukset kesken kansakunnan tila -puheen varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Biden korosti puheessaan länsimaiden ennennäkemätöntä yhtenäisyyttä ja sitä, miten ne ovat valinneet puolensa: turvallisuuden ja rauhan.

”Kun diktaattorit eivät joudu vastuuseen aggressiostaan, he aiheuttavat enemmän kaaosta. He jatkavat etenemistään.”

Hän kertoi Yhdysvaltain oikeusministeriön ryhtyvän selvittämään Venäjän oligarkkien rikoksia yhteistyössä Euroopan maiden kanssa. Hän sanoi myös, että Yhdysvallat tulee sulkemaan ilmatilansa kaikilta venäläisiltä lentokoneilta. Useat Euroopan maat ovat tehneet saman.

”Putin on eristetty maailmasta pahemmin kuin koskaan.”

Odotetusti presidentti myös varoitti amerikkalaisia siitä, että taistelulla demokratioiden puolesta on seurauksensa.

”Haluan olla rehellinen. Se, että venäläinen diktaattori hyökkää toiseen maahan – se tulee kalliiksi maailmalle”, hän sanoi ja toisti tekevänsä kaiken varmistaakseen, että pakotteiden aiheuttama piina kohdistuu nimenomaan Venäjän talouteen.

Biden oli selvästi valinnut sanansa Ukrainasta hyvin tarkkaan, ja ennakkotietojen mukaan sotaa käsittelevä osuus oli kirjoitettu uusiksi useita kertoja.

Vaikka hän ylisti ukrainalaisten rohkeutta, hän ei ennustanut näille menestystä tai antanut uusia lupauksia aseista, rahasta tai muustakaan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vedonnut Yhdysvaltoihin ja puolustusliitto Natoon lentokieltoalueen perustamiseksi. Valkoinen talo on torjunut toiveet todeten, että riskinä olisi suora konflikti Venäjän kanssa.

Silmiinpistävää oli, kuinka pahasti jakautuneessa Washingtonissa demokraatit ja republikaanit hurrasivat useaan otteeseen rinta rinnan. Biden tarttui onnistuneesti Putinin tarjoamaan tilaisuuteen ja onnistui lähes mahdottomassa: luomaan ainakin hetkellistä yhtenäisyyttä riitaisten puolueiden välille.

Republikaanilähteet kertoivat uutiskanava CNN:lle välittömästi puheen päätyttyä, että puolueessa ylistettiin sen Ukrainaa käsitellyttä osuutta.

Jopa sisäpolitiikkaa käsitelleissä kysymyksissä republikaanit yhtyivät seisaaltaan annettuihin aplodeihin. Puhetta ei kuitenkaan päästy läpi ilman buuauksia – Biden moitti republikaanien tekemiä verohelpotuksia vuodelta 2017 ja sai aikaan vastalauseiden vyöryn.

Ensimmäistä kertaa historiassa presidentin takana nähtiin State of the Union -puheen aikana kaksi naista: varapresidentti Kamala Harris ja edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut