Ukraina haki EU-jäsenyyttä – kahdeksan maan presidentit osoittaneet tukensa

Muun muassa Baltian maiden ja Puolan presidentit antavat tukensa Ukrainan ehdokkuudelle. Jäsenyysprosessi kestää yleensä vuosia.

Euroopan unionin lippujen rinnalla liehui Ukrainan lippuja Brysselissä maanantaina 28. helmikuuta.

1.3. 8:05

Kahdeksan Euroopan unionin jäsenmaan presidentit ovat antaneet yhteis­lausunnossaan tukensa sille, että Ukrainasta tulisi EU:n ehdokasmaa. Lausunnossa ovat mukana Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Bulgarian, Tshekin, Slovakian ja Slovenian presidentit.

Presidentit kehottavat EU:n jäsenvaltioita tukemaan toimia, joilla Ukraina voisi päästä välittömästi ehdokasmaaksi ja neuvotteluprosessi voitaisiin aloittaa. ”Kehotamme EU:n jäsenmaita vahvistamaan korkeinta poliittista tukeaan Ukrainalle”, lausunnossa sanotaan.

Ukrainan parlamentti kertoi maanantaina Twitterissä, että maa on hakenut EU:n jäsenyyttä. Ukrainan parlamentin mukaan maan presidentti Volodymyr Zelenskyi on allekirjoittanut jäsenhakemuksen. Zelenskyi vaati maanantaina maalleen välitöntä Euroopan unionin jäsenyyttä erityismenettelyiden kautta.

Prosessi kestää yleensä vuosia

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi sunnuntaina Euronewsin haastattelussa, että Ukraina halutaan osaksi Euroopan unionia. EU-viranhaltijoiden mukaan nopeutettua jäsenmenettelyä ei kuitenkaan ole olemassa ja liittymisprosessi kestää vuosia, kertoi uutistoimisto AFP.

Komission tiedottaja Eric Mamer veti maanantaina takaisin myös von der Leyenin kommentteja. Mamer sanoi toimittajille von der Leyenin tarkoittaneen, että Ukraina on Euroopan maa, joka halutaan yleisesti osaksi Eurooppaa.

EU:n jäsenmaiden on kannatettava uuden jäsenmaan liittymistä yksimielisesti. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi maanantaina, että EU-maiden välillä on ollut jo pitkään erimielisyyksiä unionin laajentumisesta.

Michelin mukaan jäsenmaat voivat esittää kantansa Ukrainan jäsenyyteen sen jälkeen, kun maa on jättänyt virallisen hakemuksen.

EU:ssa on tällä hetkellä 27 jäsenmaata. Viimeksi unioniin liittyi Kroatia, joka hyväksyttiin jäseneksi vuonna 2013 lähes vuosikymmenen kestäneiden neuvottelujen ja uudistusten jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut