Sotilasasiantuntija: Pitkä sotilaskolonna voi olla venäläisten juoni, Kiovassa räjähdys tv-tornilla – Satakunnan Kansa seuraa

Satakunnan Kansa seuraa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tässä päivittyvässä jutussa hetki hetkeltä tiistaina 1. maaliskuuta 2022.

Kiovalainen kantoi koiraansa turvaan tuhoutuneen sillan vieressä Kiovan pohjoispuolella tiistaina 1. maaliskuuta.

1.3. 8:03 | Päivitetty 1.3. 21:23

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut eivät päättyneet tulitaukoon viidentenä sotapäivänä maanantaina.

YK:n pakolaisjärjestö arvioi maanantaina, että Ukrainasta on paennut jo yli puoli miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan varhain torstaiaamuna.

Suomi ilmoitti maanantaina historiallisesta päätöksestä toimittaa aseita Ukrainaan. Tiistaina puolueiden odotetaan keskustelevan Suomessa mahdollisesta Suomen Nato-jäsenyydestä.

Seuraamme Venäjän hyökkäystä Ukrainaan 1.3.2022:

Maailmanpankki järjestelee pikalainaa Ukrainalle

Kello 21.21: Maailmanpankki järjestelee nopeutettua hyväksyntää Ukrainalle myönnettävälle 350 miljoonan dollarin lisälainalle, kertoo uutistoimisto Reuters. Lainalla on tarkoitus tukea Venäjän hyökkäystä vastaan ponnistelevaa Ukrainaa.

Reutersin lähteiden mukaan lisälaina voi olla valmis hallituksen harkittavaksi tällä tai ensi viikolla. Laina maksettaisiin muutaman päivän kuluessa hyväksymisestä.

Nato-maiden ulkoministerit perjantaina hätäkokoukseen Venäjän hyökkäyksen vuoksi

Kello 20.45: Sotilasliitto Naton jäsenmaiden ulkoministerit pitävät Brysselissä perjantaina hätäkokouksen Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyksen vuoksi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on toistuvasti sanonut, että sotilasliitto ei aio lähettää sotilaita Ukrainaan, joka ei ole Naton jäsenmaa. Nato antaa Ukrainalle kuitenkin sotilaallista ja taloudellista tukea sekä humanitääristä apua, Stoltenberg sanoi tänään Puolassa vieraillessaan.

Stoltenberg sanoi myös, että läntinen puolustusliitto on valmis puolustamaan "alueensa jokaista tuumaa".

Ukrainan sisäministeriö: Venäläisjoukot ovat päässeet saarrettuun Hersonin kaupunkiin

Kello 20.40: Venäläissotilaat ovat päässeet tunkeutumaan eteläiseen H'ersonin kaupunkiin, Ukrainan sisäministeriön virkamies kertoi tiistai-iltana televisiossa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Sisäministeriön neuvonantaja Vadym Denysenkon mukaan kaupungin hallintorakennus on yhä ukrainalaisjoukkojen hallussa.

Aiemmin tiistaina kerrottiin, että Venäjän joukot ovat saartaneet Dnepr-joen suulla sijaitsevan H'ersonin.

Marin Natosta: ”On tärkeää, että yksituumaisuus säilyisi turvallisuuspolitiikassa”

Kello 19.15: Eduskuntapuolueet kävivät tänään keskustelua dramaattisesti kiristyneestä ja muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi keskustelun jälkeen, että puolueet näkevät, että turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut merkittävästi.

”Keskustelu oli erittäin yksimielinen, oli tärkeää, että meillä on yhteinen tilannekuva. Kävimme keskustelua tilanteesta Ukrainan ja Suomen osalta. Näemme, että turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut merkittävästi. Tiedämme, että kansalaiset ovat tästä huolissaan. Kansalaisaloitteiden osalta eduskunta käsittelee ne asianmukaisesti. Tasavallan presidentin, valtioneuvoston ja eduskunnan rooli on keskeinen. Keskustelu tulee jatkumaan.”

Marinilta kysyttiin, päätettiinkö Nato-jäsenyyteen liittyen prosessin etenemisestä.

”Emme tänään tehneet lopullisia päätöksiä mistään prosesseista, tulemme arvioimaan, mikä olisi oikea tapa edetä. On tärkeää, että yksituumaisuus säilyisi turvallisuuspolitiikassa.”

Martin totesi tiedotustilaisuudessa, että hänellä ei ole yksityiskohtaista tietoa siitä, millä aikataululla keskustelu jatkuu.

”Keskustelimme myös puolustuksen tilanteesta, puolustuksen määrärahoja pitää korottaa. Myös hybriditurvallisuuden näkökulmasta pitää tarkastella, samoin huoltovarmuutta. Meidän pitää varmistaa, että ensi talvena ihmisten kodit lämpenevät kohtuullisin hinnoin, että ihmisten arki sujuisi mahdollisimman hyvin. On mahdollista, että tämän vuoden aikana tullaan osoittamaan määrärahoja.”

Mitä Suomi nyt tekee?

”Selonteoissa on linjattu, että Suomi voi aina arvioida, haemmeko Nato-jäsenyyttä vai emme. Ja nyt tulemme käymään tästä keskustelua. Tasavallan presidentti johtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikka yhdessä valtioneuvoston kanssa. Päätösvalta näissä kysymyksissä on eduskunnalla, mutta myös presidentillä ja valtioneuvostolla on oma roolinsa”, Marin totesi.

Kiovassa räjähdys tv-tornin luona

Kello 18.03: Tornin lähistöllä tehty isku saattaa häiritä alueen lähetysten signaalia. Paikallinen televisiokanava totesi, että menetettyjen signaalien palauttamiseksi tehdään parhaillaan töitä.

Sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC ja brittilehti The Guardian ovat saaneet kuvaa televisiotornilta, jossa savua nousee voimakkaasti tornin juurelta. BBC:n mukaan räjähdys on tapahtunut tornin läheltä, mutta on epäselvää, onko isku osunut suoraan torniin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan isku aiheuttaa häiriöitä tv-lähetyksiin, mutta se ei osunut suoraan tornin rakenteisiin.

Valkovenäläinen oppositiokanava Nexta on julkaissut läheltä kuvatun videon, joka näyttää räjähdyksen tornissa.

Sisäasioista vastaava komissaari: EU:n varauduttava miljooniin turvapaikanhakijoihin

Kello 17.16: Euroopan unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson sanoi tiistaina, että EU:n täytyy valmistautua ottamaan vastaan vielä miljoonia turvapaikanhakijoita, jotka pakenevat Ukrainasta Venäjän hyökkäyksen alta, kertoo uutistoimisto Reuters.

Johansson kommentoi tilannetta Slovakian-vierailunsa yhteydessä.

EU-alueelle on Venäjän hyökkäyksen alun jälkeen paennut Ukrainasta jo 400 000 ihmistä.

Johansson kertoi toivovansa, että Euroopan komissio ottaisi torstain kokouksessaan käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin, joka parantaisi maiden valmiuksia huolehtia sotaa pakenevien suojelusta.

Marin: ”Kansalaisten mielipide on muutoksessa, se on ymmärrettävää”

Kello 16.58: Eduskuntapuolueet ovat parhaillaan koolla keskustelemassa dramaattisesti kiristyneestä ja muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta. Myös Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys noussee esille.

”Kansalaisten mielipide on muutoksessa, se on ymmärrettävää”, pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi kokoukseen mennessään.

Nato-jäsenyyttä kannattavan kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen toivoi, että kokouksessa linjattaisiin jatkotyöstä Nato-jäsenyyden suhteen.

”Jokainen joutuu tässä arvioimaan vanhoja ennakkoluulojaan uudelta pohjalta”, hän sanoi.

Perussuomalaisilla ei siis vielä puolueena ole Nato-kantaa, vaan kannanmuodostukseen tarvitaan asiantuntevien toimijoiden selvityksiä.

"Näitä asioita ei päätetä juoksussa, hetkessä kannanottaminen tällaiseen ei ole yksinkertaista. Kansalaisten muuttunut kanta Nato-jäsenyyteen on ymmärrettävää,” puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Annika Saarikon mukaan keskustelua on käytävä ei vain siitä, mentäisiinkö Natoon vaan myös siitä, miten siellä oltaisiin.

"Katseemme ovat nyt Ukrainassa ja Euroopan yhteisessä tuessa Ukrainalle. Se on, mikä juuri nyt tänään tapahtuu. Näiden rinnalla on ilman muuta syytä tiivistää keskustelua siitä, liittoudutaanko.”

Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan on päättäjien vastuulla se, että asiassa ei tehdä hätiköityjä päätöksiä.

”Jos otetaan huomioon miten suuri muutos tämä olisi Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikalle, niin näen perusteita kansanäänestykselle."

Sotilasasiantuntija: Pitkä sotilaskolonna voi olla venäläisten juoni

Kello 16.37: Ukrainassa Kiovaan johtavalla tiellä yli 60 kilometrin pituiseksi venynyt venäläisten sotilaskolonna voi olla harhautus ja juoni saada ukrainalaiset hyökkäämään sen kimppuun, sanoo sotilasprofessori Janne Mäkitalo. Hänen mukaansa venäläiset saattaisivat sitten pyrkiä tuhoamaan hyökkäävät Ukrainan joukot oman tiedustelu-, tuli- ja ilmaylivoimansa turvin.

Mäkitalo arvioi, että sumpussa tiellä olevien venäläisten komentajalla pitäisi olla paikallaan pysymisen perustaksi varmuus siitä, että Ukrainan kauaskantoiset aseet, kuten raketinheittimet, ovat turvallisen ampumaetäisyyden päässä.

Venäjä varoittaa Kiovan asukkaita iskuista

Kello 16.22: Venäjän puolustusministeriö on julkaissut Kiovan asukkaille suunnatun varoituksen, jossa se kertoo valmistautuvansa iskemään kohteisiin kaupungin keskustassa.

Tänään iltapäivällä julkaistussa lausunnossa kohteiksi listataan muun muassa Ukrainan turvallisuuspalvelun teknologiset keskukset, kertoo BBC.

Lausunnossaan Venäjän puolustusministeriö kehotti Kiovan asukkaita, jotka asuvat lähellä iskun kohteiksi valittuja paikkoja, lähtemään kodeistaan.

Venäläisviranomaisten mukaan iskut tehdään "estämään informaatiohyökkäykset Venäjää vastaan".

Tass: Ukrainan ja Venäjän seuraavia neuvotteluja suunnitellaan huomiselle

Kello 15.59: Ukrainan ja Venäjän välisiä neuvotteluja suunnitellaan pidettäväksi 2. maaliskuuta eli huomenna keskiviikkona.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoo suunnitelmasta venäläiseltä lähteeltä saatuihin tietoihin perustuen.

Ukrainan ja Venäjän valtuuskunnat neuvottelivat eilen lähellä Valko-Venäjän rajaa. Neuvottelujen tuloksena sovittiin neuvottelujen jatkamisesta. Ukrainan edustajan mukaan neuvottelut olivat vaikeat.

Kiovan pormestari: Venäjän joukot ovat laitakaupungissa

Kello 15.58: Kiovan pormestari Vitali Klitschko kertoo tiistaina videoviestissään, että ”vihollinen on pääkaupungin laitakaupungissa”, raportoi uutiskanava CNN.

Aiemmin Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi, että Kiovan puolustus on tärkein asia. ”Kiova on erityinen. Jos suojelemme Kiovaa, suojelemme valtiota. Tämä on maamme sydän.”

Suomen ja Ranskan presidentit keskustelivat puhelimessa – Niinistö kertoi täydestä tuesta Macronille

Kello 15.38: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskustellut puhelimessa Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Niinistö kertoo puhelusta Twitterissä.

Niinistö kirjoittaa antaneensa täyden tukensa Macronin yrityksille lopettaa Venäjän sodankäynti.

Eilen Macron keskusteli Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Macron toisti keskustelussa kansainvälisen yhteisön vaatimuksen, jossa Venäjää vaaditaan lopettamaan hyökkäys Ukrainaa vastaan. Macron oli myös kehottanut Putinia pysymään yhteyksissä tulevina päivinä, jotta tilanteen meneminen huonompaan suuntaan voitaisiin välttää.

Ukrainan sodan päättäminen edellyttää Putinin mukaan Krimin tunnustamista osaksi Venäjää ja Ukrainan puolueettomuutta, Putin totesi eilen puhelun jälkeen. Putin vaatii, että pääkaupunki Kiova on neutraali, demilitarisoitu alue, jossa ei ole "natseja", kertoi uutistoimisto Reuters.

Harkovan ohjusiskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä

Kello 15.39: Venäjän ohjusiskut osuivat tiistaina Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin keskustaan ja siellä sijaitseviin hallintorakennuksiin. Muun muassa uutistoimisto AFP:n mukaan iskuissa kuoli ainakin 10 ihmistä.

"Ainakin 10 ihmistä kuoli ja yli 20 loukkaantui", alueellinen pelastuspalvelu totesi lausunnossaan. Lisäksi pelastuspalvelun mukaan 10 ihmistä pelastettiin elossa raunioiden alta.

Pelastuspalvelun mukaan keskusaukion hallintorakennukset ovat tuhoutuneet pahoin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili aiemmin Harkovaan kohdistunutta hyökkäystä sotarikokseksi.

Venäjä ja Valko-Venäjä vetäytyvät ampumahiihdon maailmancupista

Kello 15.19: Venäjän ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät eivät osallistu loppuviikolla ampumahiihdon maailmancupiin Kontiolahdella, kertovat kisajärjestäjät tiedotteessa.

Kisajärjestäjien mukaan päätös kisoista vetäytymisestä oli joukkueiden. Venäjä ja Valko-Venäjä jäävät pois myös kaudesta jäljellä olevista Otepään ja Holmenkollenin maailmancupeista.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU linjasi viime lauantaina, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voivat kilpailla, mutta heidän on kisattava neutraalin lipun alla. IBU:n viikonloppuinen linjaus poikkeaa Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n maanantaisesta suosituksesta, jonka mukaan Ukrainaan hyökänneiden maiden eli Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat pitäisi sulkea kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.

Ukraina ilmoitti jo aiemmin jäävänsä pois Kontiolahdelta, jossa kilpaillaan torstaista sunnuntaihin. Kontiolahdella on mukana joukkueita 23 maasta.

Zelenskyi puhui Euroopan parlamentin ylimääräisessä kokouksessa

Kello 14.33: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Euroopan parlamentin ylimääräisessä kokouksessa etäyhteyksin. ”Euroopan unionista tulee paljon vahvempi meidän ansiostamme. Ilman teitä Ukraina on yksin. Olemme osoittaneet vahvuutemme, olemme osoittaneet, että olemme samanlaisia kuin tekin. Todistakaa, että seisotte rinnallamme.”

Puhe on simultaanitulkattu suomeksi.

YK:n pakolaisjärjestö: 660 000 ihmistä paennut Ukrainasta

Kello 13.57: Venäjän hyökkäyksen alettua Ukrainasta on paennut sen naapurimaihin noin 660 000 ihmistä, arvioi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Järjestö sanoo pakolaiskriisin olevan suurin Euroopassa sataan vuoteen.

EU-parlamentti ylimääräiseen istuntoon

Kello 13.31: Euroopan unionin parlamentti järjestää iltapäivällä ylimääräisen istunnon Ukrainan tilanteen vuoksi. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime torstaina, minkä seurauksena EU on kohdistanut poikkeuksellisen kovia pakotteita Venäjän talousjärjestelmään ja eliittiin.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin on tarkoitus puhua etäyhteydellä parlamentin istunnossa. Zelenskyi allekirjoitti maanantaina Ukrainan EU-jäsenhakemuksen.

”Seisomme Ukrainan rinnalla”, luki paidoissa EU-parlamentin istunnossa.

HS: Nokia on keskeyttänyt toimitukset Venäjälle

Kello 13.29: Verkkolaitevalmistaja Nokia on keskeyttänyt toimituksensa Venäjälle, yhtiö toteaa lausunnossaan Helsingin Sanomille. Yhtiön asiakkaita Venäjällä ovat neljä suurinta teleoperaattoria eli MTS, Vimpelcom, Megafon ja Tele2. Monet muut kansainväliset suuryritykset ovat myös karsineet liiketoimintaansa Venäjällä. Öljy-yhtiöt Shell ja BP ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä Venäjältä kokonaan.

Ukraina: Harkovan iskuissa kuollut ainakin 10 ihmistä

Kello 13.22: Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut ja 35 loukkaantunut Harkovan kaupunkiin tänään tehdyissä ohjusiskuissa, kertoo Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashchenko sosiaalisessa mediassa. Herashchenkon päivityksestä raportoi uutistoimisto Reuters.

”Kivimurskaa siivotaan ja lisää uhreja ja haavoittuneita tulee”, Reuters sanoo Herashchenkon lausuneen.

CNN:n mukaan iskuissa on haavoittunut yli 20 ihmistä. Aiemmin tänään CNN kertoi kuudesta loukkaantuneesta. Intian ulkoministeriön edustaja Arindam Bagchi kertoo Twitterissä, että iskussa on kuollut intialainen opiskelija. Bagchi vaati kaikille intialaisille nopeaa ja turvallista poistumis­mahdollisuutta maasta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Venäjän Harkovaan tekemät ohjusiskut ovat valtioterrorismia. Zelenskyi kommentoi iskuja Euroopan parlamentin täysistunnossa pitämässään videopuheessa.

Lukashenka: Valko-Venäjä lähettää lisää joukkoja Ukrainan rajalle

Kello 13.06: Valko-Venäjä lähettää lisää joukkoja Ukrainan vastaiselle rajalleen, maan valtiollinen uutistoimisto Belta kertoo Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan lausuneen.

Vain hetkeä ennen Lukashenkan lausumaa Ukrainan parlamentti ilmoitti, että Valko-Venäjän joukot olivat ylittäneet rajan pohjoisessa. Valko-Venäjä ei ole vahvistanut ukrainalaistietoa. Lukashenkan mukaan lisäjoukkojen tarkoituksena on lopettaa provokaatio ja kaikenlainen sotilaallinen toiminta Valko-Venäjää vastaan.

Vielä aiemmin tänään Belta kertoi Lukashenkan sanoneen, ettei Valko-Venäjä osallistu Venäjän sotilasoperaatioon Ukrainassa. Eilen useat eri mediat kertoivat, että Valko-Venäjä valmistautuisi liittymään Venäjän hyökkäykseen.

SPR lähettää ensimmäiset työntekijänsä Ukrainaan

Kello 12.50: Suomen Punainen Risti (SPR) lähettää ensimmäiset avustustyöntekijät Ukrainan lähialueille tukemaan kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatiota. Työntekijät lähetetään SPR:n katastrofirahaston varoilla.

SPR:n avustustyöntekijät auttavat muun muassa materiaalisen avun perillemenossa. Kaksi työntekijää tulee työskentelemään Ukrainan ulkopuolella materiaalisen avun varastoimisessa ja kuljettamisessa. Lisäksi työtä tehdään Punaisen Ristin avustustyön viestinnässä.

SPR valmistelee myös materiaalituen lähettämistä Ukrainan naapurimaihin paenneiden tukemiseksi kansainvälisen Punaisen Ristin kautta.

Venäjän puolustusministeri: Operaatio jatkuu kunnes tavoitteet saavutettu

Kello 12.45: Venäjä jatkaa sotilasoperaatiotaan Ukrainassa, kunnes se saavuttaa tavoitteensa. Näin on Interfax-uutistoimiston mukaan tänään lausunut Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu.

Shoigun mukaan Moskovan tärkein tavoite on suojella itseään lännen luomalta uhalta. Puolustusministerin mukaan Venäjä ei ole miehittänyt Ukrainan maaperää. Venäjän hyökkäys Ukrainassa alkoi viime viikon torstaina. Sen jälkeen Venäjän sotajoukkoja on edennyt kohti Ukrainan suurimpia kaupunkeja.

Ukrainan parlamentti: Valko-Venäjän joukot ylittäneet rajan

Kello 12.31: Ukrainan parlamentin mukaan valkovenäläiset joukot ovat tunkeutuneet Ukrainan alueella maan pohjoisosassa Tshernihivin alueella. Parlamentti tviittaisi asiasta viitaten pohjoisen aluepuolustusjoukkojen tietoihin.

Valko-Venäjä ei ole vahvistanut ukrainalaistietoa. Maa on tukenut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mutta itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka on tähän saakka sanonut, etteivät Valko-Venäjän asevoimat osallistu sotatoimiin Ukrainassa.

Ukrainan ulkoministeri vaatii entistä kovempia toimia Venäjää vastaan

Kello 11.41: Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba vaatii Twitterissä muilta mailta entistä kovempia toimia Venäjää vastaan. Kuleba julkaisi vaateensa Harkovan kaupunkiin kohdistuneiden iskujen jälkeen. Kuleba kuvailee ohjusiskuja barbaarisiksi.

”Maailma voi ja sen täytyy tehdä enemmän. Lisätkää painetta, eristäkää Venäjä kokonaan”, Kuleba kirjoittaa tviitissaan.

Youtube estää kahden venäläisen uutistoimiston kanavat

Kello 11.23: Youtube estää kahden Venäjän valtion rahoittaman uutistoimiston Russia Todayn ja Sputnikin kanavat koko Euroopassa. Esto astuu voimaan välittömästi. Asiasta kertoo Youtuben emoyhtiö Alphabetin ylläpitämä Twitter-tili Google Europe. Syyksi estolle kerrotaan käynnissä oleva sota Ukrainassa

"Vie aikaa, että järjestelmämme on täysin ajantasalla. Henkilökuntamme tarkkailee tilannetta kellon ympäri, jotta muutos saadaan voimaan", Google Europe kirjoittaa.

Maanantaina Facebookin emoyhtiö Meta kertoi myös rajoittavansa Russia Todayn ja Sputnikin näkyvyyttä omistamillaan sosiaalisen median alustoilla. Twitter puolestaan on lisännyt Venäjän valtio-omisteisten tilien ja niiden päivitysten yhteyteen maininnan tilien taustasta.

Venäjä menetti lentopallon miesten MM-kilpailujen kisaisännyyden

Kello 11.18: Kansainvälinen lentopalloliitto (FIVB) on vienyt Venäjältä lentopallon miesten MM-kilpailujen kisaisännyyden. Kilpailut piti järjestää useassa eri kaupungissa elo-syyskuun taitteessa, mutta nyt niille etsitään uusia pelipaikkoja. Liiton verkkosivujen mukaan uusi kisaisäntä tai -isännät ilmoitetaan myöhemmin.

Muutoksen syynä on Venäjän viime viikolla aloittama hyökkäys Ukrainassa.

Suomi ei ole mukana MM-kilpailuissa.

Ranskan valtiovarainministeri: Pakotteet johtavat Venäjän talouden romahdukseen

Kello 11.18: Ranska arvioi tiistaina, että lännen Venäjään kohdistamat pakotteet aiheuttavat Venäjän talouden romahtamisen. Tilannetta kommentoi Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire.

Hänen mukaansa länsi saa pakotteilla aikaan Ukrainalle hyökänneen Venäjän talousromahduksen.

Valtiovarainministeri arvioi pakotteiden tehoa France Info -radioyhtiölle päivä sen jälkeen kun Ranska, EU ja muut tahot ilmoittivat uusista pakotteista Venäjää vastaan.

HS: EU lisäsi ensimmäisen Suomen kansalaisen pakotelistalleen

Kello 11.09: Euroopan unioni on lisännyt pakotelistalle ensimmäisen Suomen kansalaisen, uutisoi Helsingin Sanomat. Gennadi Timtšenko on myös Venäjän ja Armenian kansalainen.

EU tiedotti laajennetusta listauksesta maanantaina illalla. Listalle lisättiin yhteensä 26 uutta nimeä.

Unioni perustelee Venäjän federaation presidentin Vladimir Putinin pitkäaikainen tuttava, ja häntä kuvaillaan yleisesti yhdeksi Putinin luottohenkilöistä.

CNN: Ainakin kuusi loukkaantunut iskussa Harkovaan

Kello 11.01: Harkovan kaupunkiin kohdistuneissa ohjusiskuissa on loukkaantunut ainakin kuusi ihmistä, kertoo CNN. Yhden loukkaantuneista kerrotaan olevan lapsi. Voimakas räjähdys on tuhonnut ainakin hallintorakennusta kaupungin keskustassa.

Harkovan aluehallinnon johtaja Oleg Synegubov kertoi jo aiemmin tänään, että iskuja on osunut asuinalueille ja kaupungin hallintorakennukseen. Synegubovin sanoo Venäjän syyllistyneen sotarikokseen.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on maan toiseksi suurin kaupunki.

Uutistoimisto Reutersin kuvaajan ottama kuva näyttää tuhoja Harkovan keskustassa tiistaina 1. maaliskuuta.

Moskovan pörssi ei ole avautunut tänäänkään

Kello 10.48: Helsingin pörssi on avautunut selvään laskuun, mutta Euroopan suuret pörssit ovat pysytelleet paikallaan eilisen sukelluksen jälkeen.

Helsingin pörssin OMXH-indeksi oli liukunut 1,3 prosenttia alaspäin noin puoli tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen. Venäjän runtelema Nokian Renkaat oli noin 5 prosentin pudotuksessa. Fortum oli 3 prosenttia ja Finnair 4 prosenttia pakkasella.

Lontoon, Frankfurtin ja Pariisin pörssit liikkuivat aamutuimaan nollan kieppeillä. Moskovan pörssi ei ole avautunut tänäänkään. Moskovan keskuspankki ei eilen avannut Moskovan pörssin osakekauppaa eikä johdannaismarkkinoita lainkaan.

Lukashenka: Valko-Venäjä ei osallistu Venäjän operaatioon Ukrainassa

Kello 10.40: Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan mukaan maalla ei ole aikomusta osallistua Venäjän sotatoimiin Ukrainassa. Asiasta kertoo Reutersin mukaan Valko-Venäjän valtiollinen uutismedia Belta.

Eilen useat eri mediat kertoivat, että Valko-Venäjä valmistautuisi liittymään Venäjän hyökkäykseen. Valko-Venäjällä hyväksyttiin sunnuntaina perustuslain muutos, joka mahdollistaa ydinaseiden ja Venäjän joukkojen sijoittamisen maahan pysyvästi.

Euroopan unionin ulkosuhteita johtavan Josep Borrell totesi eilen, että EU suunnittelee lisää pakotteita Valko-Venäjälle ja muille, jotka tekevät yhteistyötä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa hyökkäykseen liittyen.

Britannia: Venäläisjoukot edenneet vain vähän kohti Kiovaa

Kello 10.25: Venäjän sotilasjoukot ovat viimeisen vuorokauden aikana edenneet vain vähän Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, arvioidaan Britannian puolustusministeriön julkaisemassa tiedustelukatsauksessa. Asiasta uutisoi uutistoimisto Reuters.

Avaruusteknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvien perusteella Kiovaa lähestyy yli 64 kilometriä pitkä sotilaskolonna. Britannian puolustusministeriön mukaan logistiset vaikeudet hidastavat Venäjän joukkoja.

”Venäjä on epäonnistunut Ukrainan ilmatilan haltuunotossa, mikä yllyttää vaihtamaan yöoperaatioihin tappioiden vähentämiseksi”, katsauksessa todetaan.

Reutersin mukaan Britannian kertomia väitteitä venäläisjoukkojen toimista ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Parlamentti: Ukraina saa EU-maista 70 hävittäjää

Kello 10.14: Ukrainan parlamentti kertoi eilen illalla Twitterissä maan saavan kolmesta EU-maasta yhteensä 70 venäläisvalmisteista hävittäjäkonetta. Kyiv Independet -sivusto kertoi tänään samansisältöisen tiedon siteeraten Ukrainan ilmavoimia.

Tietojen mukaan Bulgaria, Puola ja Slovakia antaisivat Ukrainalle yhteensä 56 Mig-29-konetta. Lisäksi Bulgariasta olisi tulossa 14 Su-25-konetta. Konemallit ovat entuudestaan tuttuja Ukrainan ilmavoimille.

Ukrainalainen hallituslähde kertoi Politico-uutissivustolle eilen ukrainalaisten lentäjien saapuneen jo Puolaan vastaanottamaan hävittäjiä.

Hallintopäällikkö: Venäjä iskenyt järeästi Harkovaan

Kello 9.59: Venäjä on iskenyt Harkovan kaupunkiin käyttäen risteilyohjuksia, kertoo alueen hallintopäällikkö Oleg Synegubov uutistoimisto Reutersin mukaan. Synegubovin mukaan ohjusiskuja on osunut asuinalueille ja kaupungin hallintorakennukseen. Synegubovin sanoo Venäjän syyllistyneen sotarikokseen.

Aiemmin tänään muun muassa The New York Times ja Kyiv Independent ovat kertoneet suuresta räjähdyksestä Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa. Synegubovin mukaan kaupungin puolustus kestää.

Tiedustelulähteet NBC:lle: Putin turhautunut sotatoimien hitauteen

Kello 9.47: Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan presidentti Vladimir Putin on turhautunut Venäjän sotatoimien huonoon edistymiseen sekä niiden laajaan kansainväliseen vastustukseen. NBC-kanavan lähteiden mukaan normaalisti tunteensa hillitsevä Putin on kohdistanut epätavallisia viharyöppyjä lähipiiriinsä.

Tiedustelupalvelu CIA:n entisen johtajan John Brennanin mukaan Putin ei ole enää sama kylmäverinen itsensä. Todisteita presidentin mielenterveyden järkkymisestä ei tosin ole saatu.

Toisten lähteiden mukaan Putin on yhä eristäytyneempi ja käy enää harvoin Kremlissä. Erään länsidiplomaatin mukaan presidentti on myös puutteellisesti informoitu eikä hänellä välttämättä ole realistista käsitystä asioiden tilasta.

Harkovassa raportoitu suuresta räjähdyksestä

Kello 9.43: Harkovasta on raportoitu suuresta räjähdyksestä, kertoo kertovat muun muassa The New York Times ja Kyiv Independent.

New York Timesin mukaan Ukrainan sisäministeriö kertoo räjähdyksen tapahtuneen lähellä kaupungin hallintorakennusta. Kyiv Independentin Twitterissä jakama video näyttää voimakkaan räjähdyksen useampikerroksisen rakennuksen edustalla.

New York Timesin mukaan räjähdys sattui aamukahdeksalta vain kaksi tuntia sen jälkeen, kun yöllinen ulkonaliikkumiskielto kaupungissa oli päättynyt. Siitä, onko räjähdys aiheuttanut loukkaantumisia tai mikä räjähdyksen on aiheuttanut, ei vielä ole tietoa.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on maan toiseksi suurin kaupunki. Aiemmin tänään Guardian ja BBC kertoivat, että satakunta kilometriä Harkovan länsipuolella sijainneeseen sotilastukikohtaan oli osunut Venäjän tykistöisku ja noin 70 ukrainalaissotilasta oli kuollut.

Diplomaattilähde: Etyjin tarkkailijat poistuvat Donetskista

Kello 9.27: Euroopan turva- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijat poistuvat tänään separatistien hallitsemasta Donetskista Itä-Ukrainasta. Asiasta kertoo nimetön diplomaattilähde uutistoimisto Reutersille.

Järjestön tarkkailijat ovat raportoineet alueelta tulitaukorikkomuksista. Etyjin tarkkailijat ovat kertoneet rikkomuksista Itä-Ukrainassa jo ennen kuin Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi. Esimerkiksi lauantaina 19. helmikuuta tarkkailijat raportoivat edellispäivältä yli 1 500 tulitaukorikkomusta.

USA määräsi 12 Venäjän YK-diplomaattia poistumaan maasta

Kello 9.17: Yhdysvallat on määrännyt 12 Venäjän YK-diplomaattia poistumaan maasta. Syynä on Yhdysvaltojen mukaan se, että diplomaatit ovat harjoittaneet "ei-diplomaattista" toimintaa.

Yhdysvaltain apulaislähettiläs Richard Mills kertoi karkotuspäätöksestä YK:n turvallisuusneuvostolle maanantaina paikallista aikaa. Mills ei avannut päätöksen taustoja enempää, mutta asian on tulkittu liittyvän vakoiluepäilyihin.

Venäjän Washingtonin-suurlähettiläs Anatoli Antonov luonnehti karkotuspäätöstä Facebook-julkaisussaan "vihamieliseksi liikkeeksi".

Noin 350 000 paennut Ukrainasta Puolaan

Kello 8.58: Noin 350 000 ihmistä on paennut Ukrainasta Puolaan, Puolan varasisäministeri Maciej Wasik kommentoi Reutersin mukaan Polskie Radio 1 -kanavalle.

Wasikin mukaan viimeisen vuorokauden aikana Puolan ja Ukrainan välisen rajan on ylittänyt 100 000 ihmistä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan viime viikon torstaina. YK arvioi eilen, että Ukrainasta on paennut yli 500 000 ihmistä.

Venäjän hyökkäyksen alettua ihmisiä on paennut Ukrainasta myös Unkariin. Tältä näytti yhdellä Budapestin päärautatieasemista maanantaina.

Kriittiset lääkevarastot käymässä vähiin Ukrainassa

Kello 8.44: Ukrainan kriittiset lääkevarastot ovat käymässä vähiin ja pelot laajemmasta terveyskriisistä maassa voimistuvat, kertoo uutistoimisto Reuters. Terveyspalveluissa on keskeytyksiä ja esimerkiksi koronarokotuksia ja polion vastainen kampanja on jouduttu keskeyttämään.

Ukrainassa havaittiin viime lokakuussa ensimmäinen poliotapaus viiteen vuoteen. Polio todettiin tuolloin alle 2-vuotiaalla lapsella. Tämän jälkeen polio on todettu 19 muulla lapsella.

Venäjän joukot saavuttaneet Hersonin kaupungin

Kello 8.10: Venäjän joukot ovat tiistaina saavuttaneen Etelä-Ukrainassa sijaitsevan Hersonin kaupungin, kertoo kaupungin pormestari uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Venäjän armeija on perustamassa tarkastuspisteitä Hersonin tuloväylille”, pormestari Igor Kolihaev kirjoittaa Facebookissa. ”Herson on ja pysyy ukrainalaisena.”

BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan kaupunki on lähes kokonaan venäläisten joukkojen ympäröimä ja alkanut kärsiä ruokapulasta. Noin 300 000 asukkaan kokoinen Herson sijaitsee Dnepr-joen varrella, noin sadan kilometrin päässä Venäjän miehittämästä Krimin niemimaasta.

Kiovalaisia kehotettiin nukkumaan kellareissa tai pommisuojissa

Kello 7.54: Ukrainan pääkaupunki Kiovan pormestari Vitali Klitshko kehotti kiovalaisia viettämään maanantain ja tiistain välisen yön mahdollisuuksien mukaan kellareissa tai pommisuojissa.

”Tänä yönä tulee olemaan jälleen vaikeaa”, hän kirjoitti lausunnossaan New York Timesin mukaan. Sunnuntaina Kiovassa oli koko päivän kestänyt ulkonaliikkumiskielto, mutta maanantaina kiovalaisten annettiin jälleen poistua kodeistaan. Harva kuitenkaan näin teki, lehti kertoo.

Noin 70 ukrainalaissotilasta kuollut sotilastukikohtaan tehdyssä iskussa

Kello 7.21: Ukrainassa on kuollut ainakin noin 70 ukrainalaissotilasta Venäjän tykistöiskussa, kertovat brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Isku kohdistui satakunta kilometriä Harkovan länsipuolella sijainneeseen sotilastukikohtaan.

Kuolonuhreista kertoi medioiden mukaan Sumyn alueen johtaja Telegram-kanavallaan. Hän jakoi myös kuvan repaleisesta ja hiiltyneestä nelikerroksisesta rakennuksesta, jonka edustalla pelastajat tekivät etsintöjä.

Ilmasireenit soineet useissa ukrainalaiskaupungeissa

Kello 7.19: Useissa Ukrainan kaupungeissa on annettu tiistaiaamuna varoituksia ilmahyökkäyksistä, kertoo The Kyiv Independent -uutissivusto. Sivuston mukaan sireenit ovat varoittaneet asukkaita muun muassa maan pääkaupungissa Kiovassa, Vinnytsjassa sekä Keski-Ukrainan Umanissa ja Tserkasissa. Kaupunkien asukkaita on kehotettu hakeutumaan suojaan.

Kiovaa lähestyvä venäläiskolonna nyt yli 64 kilomeriä pitkä

Kello 6.22: Kiovan lähistöllä olevalla venäläisellä sotilaskolonnalla näyttää nyt olevan mittaa yli 64 kilometriä, kertovat uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian. Asia selviää yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin satelliittikuvista.

Sunnuntaina Kiovaa kerrottiin lähestyvän noin viiden kilometrin mittainen sotilaskolonna. Arviot perustuivat tuolloin Maxarin sunnuntaisiin satelliittikuviin. Maanantaina yhtiö puolestaan päivitti saattueella olevan mittaa reilut 27 kilometriä.

Maxar kertoi maanantaina, että saattueessa on muun muassa panssaroituja ajoneuvoja, panssarivaunuja ja tykistöä. Sunnuntaina silloisia tietoja CNN:lle kommentoinut asiantuntija arvioi Venäjän pyrkivän "epätoivoisesti täydentämään joukkojaan".

Maxarin välittämässä ja analysoimassa satelliittikuvassa näkyy Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa kohti etenevä sotilassaattue. Satelliittikuva on otettu eilen maanantaina 28. helmikuuta.

Tämä Maxarin välittämä satelliittikuva näyttää sotilassaattueen Ivankivin alueella joidenkin kymmenien kilometrien päässä Kiovasta.

Netflix ei vaateista huolimatta lähetä venäläistä propagandaa

Kello 6.21: Netflix ei aio julkaista suoratoistopalvelussaan Venäjän hallinnon propagandaa ja asettuu näin poikkiteloin venäläisviranomaisten julkaisumääräyksiä vasten, asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN, uutistoimisto AFP ja viihdeuutissivusto Vulture.

Yhdysvaltalainen suoratoistojätti on ollut velvoitettu Venäjällä julkaisemaan palvelussaan 20 venäläiskanavan tarjontaa. Kanavien joukossa on muun muassa Channel One, jolla on Politicon mukaan läheiset yhteydet Venäjän hallintoon.

Jos Netflix olisi noudattanut sopimusta, olisi sen pitänyt lisätä venäläiskanavat palveluunsa Venäjällä tästä päivästä lähtien. Vulturen mukaan Netflix lisättiin mediaa valvovan Venäjän viranomaisen Roskomnadzorin valvonnan alle joulukuussa, mikä taas johti siihen, että palvelua vaadittiin lisäämään venäläiskanavat tarjontaansa.

Arvioiden mukaan Venäjällä on alle miljoona Netflix-tilaajaa.

NHL keskeyttää yhteistyön venäläisten liiketoimintakumppaniensa kanssa

Kello 6.17: NHL tuomitsee Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja keskeyttää välittömästi kaiken yhteistyön venäläisten liiketoimintakumppaniensa kanssa, jääkiekkoliiga kertoo verkkosivuillaan.

Liiga kertoo myös sulkevansa toistaiseksi venäjänkieliset digitaaliset mediasivustonsa ja sosiaalisen median kanavansa. Venäjää ei myöskään harkita minkään tulevan NHL-kilpailun tapahtumapaikaksi.

Tiedotteen mukaan liiga on myös huolissaan venäläispelaajiensa hyvinvoinnista ja painottaa näiden pelaajien pelaavan liigassa joukkueidensa edustajina, ei Venäjän.

Ukrainan presidentti: Venäjä tehnyt 56 ohjusiskua

Kello 6.16: Venäjä on tehnyt viidessä päivässä 56 ohjusiskua ja laukaissut 113 risteilyohjusta, väittää Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Presidentin maanantai-illan lausunnosta kertoo ainakin uutiskanava CNN ja brittilehti Guardian.

CNN:n mukaan Zelenskyi kuvaili myös puheessaan Ukrainan itäosassa sijaitsevaan Harkovaan kohdistunutta maanantaista tykistötulta, jossa on kuollut ainakin toistakymmentä ihmistä.

Presidentin mukaan maan toisiksi suurimpaan kaupunkiin kohdistuneet iskut ovat "selvästi sotarikos". Zelenskyi kuvailee Harkovaa rauhanomaiseksi kaupungiksi, jossa on rauhallisia asuinalueita, eikä sotilaallisia rakennuksia.

Venäjän syytetään käyttäneen termobaarista pommia

Kello 6.14: Venäjän syytetään käyttäneen maanantaina termobaarista pommia, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Syytöksen esitti Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova. Väitettä ei ole BBC:n mukaan vahvistettu.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan vastaavanlaisia aseita on käytetty aiemmin ainakin Tshetsheniassa.

STT:lle termobaaristen pommien toimintaa viikko sitten kuvailleen asiantuntijan mukaan nämä aseet suihkuttavat juuri ennen räjähdystä ilmaan korkealla paineella polttoainepilven, joka tämän jälkeen sytytetään. Tästä syntyy valtava tulipallo ja todella voimakas paineaalto, joka tekee tuhoisaa jälkeä.

Ukrainan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Oksana Markarova kuvattiin maanantaina 28. helmikuuta, kun hän oli matkalla kokouksesta toiseen Yhdysvaltain Washingtonissa.

Zelenskyi vaatii lentokenttien sulkemista venäläisliikenteeltä

Kello 6.10: Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii, että venäläisiltä aluksilta evättäisiin pääsy kaikille maailman lentokentille ja kaikkiin satamiin. Presidentti kertoi vaateistaan Facebook-sivullaan julkaistussa päivityksessä, josta puolestaan kertoivat uutistoimisto AFP ja uutiskanava CNN.

Zelenskyin mukaan ohjuksin, pommein ja tykein varustautunut ”paha” pitäisi pysäyttää välittömästi ja ”tuhota taloudellisesti”. Taivas tulisi presidentin mukaan sulkea venäläisten lentokoneiden ja helikopterien lisäksi myös venäläisohjuksilta.

Zelenskyin mielestä valtio, joka tekee siviileihin kohdistuvia rikoksia, ei voi olla myöskään YK:n turvallisuusneuvoston jäsen.

Niinistö Ylellä: Yhtenäinen Eurooppa varmasti yllätys Venäjälle

Kello 6.08: Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jo muuttanut Eurooppaa, sanoi presidentti Sauli Niinistö maanantai-iltana Ylen A-studiossa. Niinistö sanoi uskovansa, että myös venäläiset panevat merkille yhtenäisen Euroopan. ”Olen varma, että se on heille yllätys.”

Presidentti sanoi haastattelussa, ettei usko Venäjän käyttävän ydinasetta. Hän ei myöskään usko, että Venäjän presidentti Vladimir Putin etenisi Naton jäsenmaahan. Niinistöltä kysyttiin myös, pitääkö hän mahdollisena, että Venäjä hyökkäisi Suomeen tulevien kuukausien tai vuosien aikana.

”En oikein pidä sitä mahdollisena. Siihen ei ole oikeastaan mitään järkisyytä”, Niinistö vastasi. Niinistö huomautti, että erityisesti Putin on harrastanut "hyvin voimakkaasti Ukrainaa väheksyvää" retoriikkaa, jollaista hän ei ole Suomen kohdalla huomannut.

Se, antaisiko sotilasliitto Nato Suomelle paremman turvan, riippuu Niinistön mukaan tilanteesta. Kriittinen vaihe olisi Niinistön mukaan se, jos Suomi tai Ruotsi tai molemmat lähtevät "hakusalle" Nato-jäsenyyden suhteen, mikä ottaa oman aikansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut