Venäjää uhataan pakotteilla, joiden yksityis­kohdista ei ole tarkkaan kerrottu – Millaisia pakotteita Venäjälle saatetaan määrätä?

Putin on määrännyt ”rauhanturvaoperaation” Itä-Ukrainan separatistialueille ja Venäjä on tunnustanut alueiden itsenäisyyden. Tiistaina odotetaan, että ainakin Yhdysvallat kertoo pakotteista Venäjälle.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell puhui Brysselissä maanantaina.

22.2. 10:29

Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi "rauhanturvaoperaation" Itä-Ukrainan kapinallisalueille. Näin ollen alueille on tarkoitus lähettää venäläisiä sotilaita "turvaamaan rauhaa". Venäjä myös tunnusti maanantaina Itä-Ukrainan separatisti­alueiden itsenäisyyden.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) mukaan EU:n ulkoministerit totesivat maanantaina kokouksessa, että jos Luhanskin ja Donetskin, eli Itä-Ukrainan separatistialueiden, itsenäisyys tunnustetaan, EU:n täytyy reagoida.

EU:n korkea edustaja Josep Borrell sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan kokouksen jälkeen, että Venäjän päätös tunnustamisesta ”nostaa pakotteet pöydälle”.

Venäjälle on väläytelty erilaisia pakotteita, ja esimerkiksi Yhdysvallat aikoo määrätä niitä tiistaina.

Uusien pakotteiden yksityiskohdista ei kuitenkaan vielä tarkkaan tiedetä. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Olaf Scholz on sanonut, ettei EU:n pidä liian tarkasti kertoa aikeistaan Venäjälle.

Aiemmin on arveltu, että pakotteisiin saattaisi sisältyä esimerkiksi seuraavia toimia:

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut, että EU:ssa on valmisteilla kaksi pakotekokonaisuutta. Ensimmäinen koskisi rahoitussektoria ja katkaisisi Venäjän pääsyn länsimaisille rahoitusmarkkinoille. Toinen pitäisi sisällään vientirajoituksia.

Aiemmin Yhdysvallat ja EU ovat puhuneet suoranaisesta kauppasaarrosta, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Länsimaissa on esitetty yhdeksi mahdolliseksi keinoksi Nord Stream 2 -kaasuputki­hankkeen hyllyttämistä. Von der Leyenin mukaan EU:n pakotepaketti sisältää myös energia­sektorin.

Lisäpakotteet Venäjän suurimpia pankkeja ja muita yrityksiä kohtaan ovat myös mahdollisia. Uutistoimisto Reuters ennakoi tätä jo maanantaina kertomalla lähteisiinsä nojaten, että Yhdysvallat suunnittelisi pakotteita Venäjän suurimmille pankeille. Tämä tarkoittaisi lähteiden mukaan sitä, että Yhdysvaltojen rahoituslaitoksia kiellettäisiin käsittelemästä transaktioita Venäjän suurimmilta pankeilta.

On myös nostettu esiin henkilöihin kohdistuvat talouspakotteet. Niitä voitaisiin lisätä asevoimien johtajia ja presidentti Putinia myöten.

Yksi järeimmistä keinoista olisi irrottaa Venäjä kansainvälisestä maksujenvälitys­järjestelmästä, swiftistä. Käytännössä Venäjälle elintärkeiden fossiilisten polttoaineiden myynnistä ei voitaisi välittää maksuja niiden myyjille. Kuitenkin esimerkiksi saksalaiset hallituslähteet ovat todenneet, ettei tätä keinoa harkita.

Suomessa esiin nousee myös Fennovoiman tilaaman ja venäläisen Rosatomin rakentaman Pyhäjoen ydinvoimalan kohtalo. Jos kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan, Rosatom aloittaisi voimalan rakentamisen loppuvuodesta tai ensi vuoden alussa. Hanke vaatii rakentamislupaa valtioneuvostolta.

Fennovoiman piti olla pysäyttämätön hanke, mutta nyt lupaprosessia saattaa mutkistaa laajempi harkinta ”yhteiskunnan kokonaisedusta”.

Virkamieslähteen mukaan pakotteita harkittaessa ”kaikki on pöydällä”. Tämä oli vastaus myös kysymykseen siitä, voivatko pakotteet koskea Fennovoiman ydinvoimala­hanketta, jonka toimittaja on Venäjän valtion kontrollissa oleva Rosatom.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut