Putin ja Biden ovat alustavasti hyväksyneet ehdotuksen huippukokouksesta, satelliittikuvissa näkyy uusia Venäjän joukkoja

Huippukokous toteutuu vain, jos Venäjä pidättäytyy hyökkäämästä Ukrainaan.

Yhdysvaltalaisen teknologiayhtiö Maxarin sunnuntaina 20. helmikuuta välittämissä satelliittikuvissa näkyy armeijakalustoa puulinjastojen vieressä Valuikin itäpuolella Venäjällä

21.2. 7:10

Ranskan presidentin kanslia kertoi verkkosivuillaan maanantain vastaisena yönä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ovat alustavasti hyväksyneet Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotuksen huippukokouksesta. Huippukokouksen toteutumisen ehtona on, että Venäjä pidättäytyy hyökkäämästä Ukrainaan.

Ranskan presidentin kanslian mukaan huippukokouksen teemoina ovat Euroopan turvallisuus ja strateginen vakaus. Bidenin ja Putinin huippukokousta valmistelevat Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, jotka tapaavat torstaina 24. helmikuuta.

Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki vahvisti, että Biden on hyväksynyt alustavasti huippukokousehdotuksen.

"Olemme aina valmiita diplomatiaan. Olemme myös valmiita määräämään nopeita ja vakavia toimenpiteitä, jos Venäjä päättää hyökätä. Ja parhaillaan Venäjä näyttää jatkavan valmisteluja täysimittaiseen hyökkäykseen Ukrainaan hyvin pian”, Psaki sanoi tiedotteessa.

EU:n puheenjohtajamaa Ranskan presidentti Macron kävi sunnuntaina useita puheluita eri maiden johtajien kanssa. Hän esimerkiksi puhui Putinin kanssa kahdesti ja puhelut kestivät yhteensä useita tunteja. Putinin puheluiden välissä Macron keskusteli lyhyesti myös Bidenin kanssa.

Lisäksi Macron keskusteli sunnuntaina myös ainakin Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa.

Venäjä keskittänyt Ukrainan rajoille yli 100 000 sotilasta

Venäjä on syksystä lähtien keskittänyt Ukrainan rajoille yli 100 000 sotilasta ja lisäksi se aloitti jokin aika sitten Valko-Venäjän kanssa sotaharjoitukset, jolloin kymmeniä tuhansia sotilaita lisää keskitettiin Ukrainan rajojen tuntumaan. Näin jännite ja Venäjän hyökkäyksen uhka Ukrainaan lisääntyi huomattavasti.

Yhdysvallat varoitti viime viikolla, että Venäjä olisi aloittamassa invaasion Ukrainaan. Venäjä on kiistänyt Yhdysvaltojen tiedot. Yhdysvallat on varoittanut Venäjän hyökkäyksen uhkasta sen jälkeenkin ja Venäjä kiistänyt väitetyt aikeet.

Yhdysvaltalainen avaruusteknologiayhtiö Maxar kertoi maanantaiaamuna Suomen aikaa, että satelliittikuvien perusteella Venäjä on sijoittanut uusia joukkoja ja lisää kalustoa Ukrainan rajojen lähettyville. Uudet joukot ja kalusto ovat arviolta 9–19 mailin (14–31 kilometriä) etäisyydellä Ukrainan ja Venäjän rajasta.

Venäjä on vaatinut Yhdysvalloilta ja sotilasliitto Natolta takuita siitä, ettei Ukrainaa koskaan hyväksytä Naton jäseneksi. Lisäksi Venäjä on vaatinut Yhdysvaltoja ja Natoa vetämään joukkonsa pois Itä-Euroopasta. Yhdysvallat ja Nato ovat ilmoittaneet, etteivät ne suostu Venäjän vaatimuksiin.

Ukrainan tilanne alkoi alkujaan eskaloitua vuonna 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan Ukrainalta. Sen jälkeen alkoi myös sota Itä-Ukrainassa, jossa Ukraina sotii Venäjän tukemia kapinallisia vastaan Donetskin ja Luhanskin alueilla.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat mahdollisesti huippukokouksessa liennyttääkseen Ukrainan tilannetta. Varmuutta asiaan ei vielä ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut