Presidentti Niinistö vertaa Ukrainan tilannetta talvisotaa edeltäneeseen aikaan

Niinistö: Ihmiset yhdistyivät, ja olemme nähneet saman Ukrainassa.

Presidentti Sauli Niinistö puhuu Münchenin turvallisuuskonferenssin paneelikeskustelussa. Siihen osallistuivat myös yhdysvaltalaissenaattori Amy Klobuchar, Britannian ulkoministeri Elizabeth Truss ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

19.2. 21:03

München/Moskova

Presidentti Sauli Niinistö vertaa Ukrainan tilannetta talvisotaa edeltäneeseen aikaan Suomessa. Münchenin turvallisuuskonferenssissa lauantaina esiintynyt Niinistö huomautti, että Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin yritti aikanaan hajottaa suomalaisten rivejä, mutta ei onnistunut siinä.

”Täysi vastakohta tapahtui: ihmiset yhdistyivät, ja olemme nähneet saman Ukrainassa. Mielestäni meillä on läntisessä maailmassa sama tunne. Meitä haastetaan, me olemme yhdessä”, Niinistö sanoi.

Paneelikeskustelussa Niinistö kuvaili käynnissä olevaa tilannetta omituiseksi.

”Jopa enemmän kuin omituinen.”

Hän huomautti, kukapa olisi puoli vuotta sitten osannut kuvitella, millä tavalla Venäjä saa muut pomppimaan vuoden 2022 alussa.

Nähdyssä käytöksessä on Niinistön mukaan kaikuja monen vuoden takaa.

”Venäjä puskee kaksi askelta eteenpäin ja ottaa taakse yhden. Se hämmentää meitä”, Niinistö kuvaili.

Turvallisuuskonferenssin keskustelussa aiheena oli idän ja lännen väliset suhteet sekä Euroopan turvallisuusjärjestys. Niinistö huomautti, että nykyisessä turvallisuusjärjestyksessä on otettava huomioon, kuinka valtioiden lisäksi yksityisillä toimijoilla on roolia. Niinistö mainitsi esimerkiksi kvanttiteknologian vaikutuksen turvallisuuteen.

Niinistön kanssa samaan paneelikeskusteluun osallistuivat yhdysvaltalaissenaattori Amy Klobuchar, Britannian ulkoministeri Elizabeth Truss ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki.

Ukrainan presidentti vaatii tukea maalleen

Ennen Niinistön paneelikeskustelua turvallisuuskonferenssissa puhui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, joka kuvaili maansa toimineen suojakilpenä Euroopalle viime vuodet Venäjän asevoimia vastaan.

Sen vuoksi Zelenskyi vaati maalleen voimakkaampaa tukea ja arvosteli länttä muun muassa siitä, ettei mahdollisten uusien Venäjän-vastaisten pakotteiden sisältöä ole julkistettu.

Hänen mukaansa piilottelu vie uskottavuutta pakotteilta, ja hän epäili, onko pakotteista lopulta edes mitään hyötyä, jos Venäjä laajentaa sotatoimiaan.

Venäjä on koonnut joukkoja hyökkäysvalmiuteen Ukrainan rajan tuntumaan. Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin lausunnon mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi tehnyt päätöksen hyökätä Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan.

Zelenskyi sanoi, ettei tiedä, mitä Venäjän presidentti haluaa. Zelenskyi sanoo sen vuoksi ehdottaneensa tapaamista Putinille.

Ukraina valmis keskustelemaan missä tahansa kokoonpanossa

Ajoittain tunteikkaassakin puheenvuorossaan Zelenskyi korosti Ukrainan haluavan rauhaa ja sitä, etteivät ukrainalaiset panikoi vaikean tilanteen keskellä.

Zelenskyin mukaan Ukraina on valmis keskustelemaan rauhasta missä tahansa kokoonpanossa niin kauan, kunhan Ukraina ja Venäjä ovat keskusteluissa läsnä.

Zelenskyin saapuessa lavalle konferenssin yleisö nousi osoittamaan suosiota seisaaltaan. Zelenskyi piti ensin oman puheensa, minkä jälkeen hän oli CNN:n toimittajan Christiane Amanpourin haastateltavana.

Haastattelun aikana Zelenskyin tulkkauslaite lakkasi toimimasta, jolloin hän alkoi vitsailla "kyberhyökkäyksestä" ja siitä, että venäläiset ovat läsnä Münchenissä, vaikka he kieltäytyivät kutsusta.

Ennen presidentiksi nousuaan Zelenskyi oli televisiokoomikko.

Münchenin turvallisuuskonferenssi on vuosittain järjestettävä korkean tason kansainvälinen tapahtuma, johon kokoontuu esimerkiksi useita valtionjohtajia ja ministereitä. Konferenssin järjestäjien mukaan myös Venäjän presidentille Putinille esitettiin kutsu saapua Saksan Müncheniin, mistä tämä kuitenkin kieltäytyi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut