Biden: Putin on tehnyt päätöksen hyökätä Ukrainaan, kohteena todennäköisesti pääkaupunki Kiova

Bidenin mukaan hyökkäys voi tulla lähipäivien aikana, mutta siihen asti diplomatialla on mahdollisuus välttää sota.

19.2. 9:16

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa, että hän uskoo Vladimir Putinin tehneen päätöksensä hyökätä Ukrainaan.

”Meillä on syytä uskoa, että Venäjän sotavoimat aikovat hyökätä Ukrainaan viikon sisällä, lähipäivinä”, Biden sanoi tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Hyökkäyksen kohteena olisi Bidenin mukaan todennäköisesti Ukrainan pääkaupunki Kiova.

Yhdysvallat tuo Bidenin mukaan julkisuuteen Venäjän suunnitelmia sen takia, ettei Venäjällä olisi mitään syytä tai tekosyytä hyökätä Ukrainaan.

Biden korosti, että diplomatialla voidaan yhä välttää sota ennen sen syttymistä.

Hän kertoi myös, että Venäjä on suostunut maiden ulkoministerien kahdenväliseen tapaamiseen, jonka on tarkoitus tapahtua 24. helmikuuta.

Jos Venäjä aloittaa sotatoimet ennen tätä päivämäärää, tarkoittaa se Bidenin mukaan diplomaattisen ratkaisun poistumista pöydältä.

”Älköön kukaan erehtykö siitä, että jos Venäjä noudattaa suunnitelmiaan, se tulee olemaan vastuussa katastrofaalisesta ja tarpeettomasta sodasta, johon se on valinnut ryhtyä.”

”Yhdysvallat liittolaisineen on valmis puolustamaan jokaista tuumaa Naton alueesta miltä tahansa uhalta, joka kohdistuu yhteiseen turvallisuuteemme. Emme lähetä joukkoja taistelemaan Ukrainaan, mutta jatkamme Ukrainan kansan tukemista.”

Hän muistutti myös, että mahdollisesta hyökkäyksestä seuraisivat vakavat talouspakotteet.

Biden nosti tiedotustilaisuudessa esiin myös Venäjän väitteet Donbassin alueella tapahtuvasta kansanmurhasta. Kyseessä on hänen mukaansa Venäjän yritys luoda tekosyy sodalle.

Toinen Venäjän levittämä ”valheellinen väite” koskee Bidenin mukaan Ukrainan valmistautumista hyökätä Venäjälle.

”Väite siitä, että ukrainalaiset valitsisivat tämän hetken, jolloin yli 150 000 [venäläistä] sotilasta on maan rajojen ympärillä, laajentaakseen vuosien mittaista konfliktia, uhmaa logiikkaa.”

Myöhään perjantai-iltana Suomen aikaa venäläismediat kertoivat, että kaasuputki olisi syttynyt tuleen räjähdyksen seurauksena Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Luhanskissa. Ensimmäisen räjähdyksen jälkeen venäläinen uutistoimisto Interfax raportoi toisesta räjähdyksestä Luhanskissa. Tietoja ei voitu varmistaa riippumattomista lähteistä.

Ranskan presidentin edustaja kommentoi uutistoimisto Reutersille, että jos tiedot pitävät paikkansa, ovat ne huolestuttavia, sillä Venäjä on käyttänyt vastaavanlaisia tekosyitä aiemminkin oikeuttaakseen sotilaallisia toimia.

Tuoreet satelliittikuvat näyttävät uutistoimisto Reutersin mukaan venäläisten joukkojen keskittymisen useille alueille Valko-Venäjällä, Krimin niemimaalla ja Venäjän länsiosiin lähelle Ukrainan rajaa. Uusia joukkoja on Reutersin tietojen mukaan sijoitettu jopa vain 25 kilometrin päähän Ukrainan rajasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut