Ukraina: Merkkejä siitä, että kyberhyökkäyksen takana saattoi olla Venäjä - Maailma - Satakunnan Kansa

Ukraina: Merkkejä siitä, että kyberhyökkäyksen takana saattoi olla Venäjä

Nato ja Ukraina syventävät kyberyhteistyötään.

Ukrainassa hallinto joutui kyberhyökkäyksen uhriksi. Näytöillä näkyi varoitusviesti ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi 14. tammikuuta 2022. Ukrainan mukaan on merkkejä siitä, että hyökkäyksen takana olisi Venäjä.

15.1. 8:49

Helsinki

Ukraina sanoo löytäneensä vihjeitä siitä, että Venäjä saattaa olla Ukrainan hallintoon kohdistuneen kyberhyökkäyksen takana.

Tapauksen tutkinta jatkuu. Ukrainan turvallisuuspalvelu on kuitenkin löytänyt alustavia merkkejä siitä, että kyberhyökkäyksen takana saattoivat olla Venäjän tiedustelupalveluihin yhdistetyt hakkeriryhmät, sanoi Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko Twitterissä.

Ukraina kertoi aiemmin, että sen hallinnon verkkosivuille oli tehty kyberhyökkäys. Esimerkiksi useiden ministeriöiden verkkosivuille ei päässyt. Torstain ja perjantain välisen yön hyökkäyksen kohteena oli kymmeniä sivustoja.

Esimerkiksi maan ulkoministeriön sivusto oli alhaalla. Uutistoimisto AFP kertoo, että jonkin aikaa sivulla näkyi ukrainaksi, venäjäksi ja puolaksi kirjoitettu viesti, jossa käskettiin ”pelkäämään ja odottamaan pahinta”. Viestin voi tulkita vastineeksi Ukrainan länsimielisyydelle.

Pääsy sivuille palautettiin perjantaina. Hyökkäyksen seuraukset olivat vähäisiä.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi perjantaina, että liitto syventää kyberyhteistyötään kumppaninsa Ukrainan kanssa.

Lähipäivinä allekirjoitetaan Stoltenbergin mukaan sopimus, jonka mukaan Ukrainalla on pääsy Naton haittaohjelmatietoja käsittelevälle sovellusalustalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut