Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta - Maailma - Satakunnan Kansa

Ulkoministeri Haavisto: Suomi seuraa huolestuneena Kazakstanin tilannetta

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa Kazakstanin tilannetta huolestuneena. Haavisto kuvattiin Helsingissä 18. elokuuta 2021.

6.1. 13:16

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomi seuraa huolestuneena tilannetta Kazakstanissa ja kehottaa kaikkia osapuolia pidättäytymään väkivallasta.

Haaviston mukaan ihmisoikeuksia ja median vapautta on kunnioitettava. Neuvottelut ovat ainoa tie ulos tilanteesta, hän lisää. Haavisto kommentoi asiaa englanniksi ulkoministeriön Twitter-tilillä julkaistussa tviitissä.

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa on puolestaan ohjeistanut Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

”Maassa olevia kehotetaan varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja”, torstaisessa Facebook-päivityksessä kirjoitetaan.

Kazakstanin viranomaiset saattavat suurlähetystön mukaan maahan julistetun hätätilan aikana tarkastaa henkilöllisyyspapereita. Lähetystö myös kehottaa ihmisiä varaamaan käteistä.

”Maksupäätteet eivät toimi tällä hetkellä monessa paikassa internetyhteyksien ollessa alhaalla useissa kaupungeissa. Myöskään kaikki pankkiautomaatit eivät toimi, ja käteisnoston määrää on rajoitettu”, lähetystö kertoo.

Lähetystö kertoi keskiviikkona julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Jo ennen tätä lähetystö oli kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen. ”Länsi-Kazakstanissa on ollut viime päivinä protesteja kaasun hinnan nousun takia. Mielenosoitukset ovat laajentuneet myös muihin kaupunkeihin.”

Ulkoministeriön matkustustiedote on joulukuun alkupäiviltä ja siinä kehotetaan noudattamaan erityistä varovaisuutta ja välttämään mielenosoituksia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut