Kazakstanin poliisi kertoo "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia – tämä keskelle sekasortoa ajautuneen maan tilanteesta tiedetään nyt - Maailma - Satakunnan Kansa

Kazakstanin poliisi kertoo "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia – tämä keskelle sekasortoa ajautuneen maan tilanteesta tiedetään nyt

Mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Sekasorron keskellä olevan maan sisältä on vaikea saada tarkkaa kuvaa internetyhteyksien ollessa poikki.

Ihmiset kokoontuivat osoittamaan mieltään Almatyn kaupungissa Kazakstanissa keskiviikkona 5. tammikuuta.

6.1. 9:37

STT

Keski-Aasian Kazakstanissa poliisi kertoo venäläismedian mukaan "eliminoineensa" kymmeniä mielenosoittajia näiden pyrkiessä hallintorakennuksiin maan suurimmassa kaupungissa Almatyssa eilen illalla.

Interfaxin, Tassin ja RIA Novostin siteeraama poliisi kuvaa mielenosoittajia ekstremistijoukoiksi. Uutistoimisto AFP tulkitsee poliisin tarkoittavan, että kymmeniä mielenosoittajia olisi surmattu.

Tass on aiemmin kertonut aseistautuneiden mielenosoittajien tuhonneen presidentti Kassym-Jomart Tokajevin Almatyssa sijaitsevaa virka-asuntoa. AFP:n kirjeenvaihtaja on puolestaan raportoinut, että mielenosoittajat ovat vallanneet rakennuksen, jossa sijaitsee Almatyn pormestarin toimisto.

Poliisit olivat kirjeenvaihtajan mukaan yrittäneet estää protestoijia valtaamasta rakennusta muun muassa kyynelkaasun avulla. AFP:n mukaan sekä presidentin virka-asunnon että pormestarin toimiston on kerrottu olevan liekeissä.

Mielenosoittajien aseistuksista on liikkunut eriäviä tietoja. Internetyhteyksien on kerrottu olevan laajalti poikki, minkä takia sekasorron keskellä olevan maan tilanteesta on vaikea saada tarkkaa kuvaa ja varmistettuja tietoja.

Tass kertoo, että entisessä pääkaupungissa Almatyssa ei ole lainkaan internetyhteyksiä. Uutistoimisto kirjoittaa, että useat hallinnon verkkosivut eivät ole toiminnassa. Esimerkiksi ministeriöiden, presidentin, poliisin ja lentokenttien sivut eivät toimi.

Internetiä tarkkailevan Net Blocks-järjestön mukaan yhteydet ovat olleet paikalliseen aikaan aikaisesta aamusta lähtien poikki maan laajuisesti.

Maahan sotilasapua

Energian hinnannousua vastustaneet mielenosoitukset yltyivät keskiviikkona maassa levottomuuksiksi. Venäjän johtama Ivy-maiden kollektiivinen turvallisuusjärjestö on kertonut lähettävänsä Kazakstanille sotilasapua.

Maan presidentti Tokajev oli aiemmin vedonnut sotilasliittoon kuuluvien maiden johtajiin ja pyytänyt heiltä apua tilanteeseen, jota hän kuvailee terroristiseksi uhaksi.

”Aion toimia mahdollisimman tiukasti. Yhdessä selviämme tästä mustasta ajanjaksosta Kazakstanin historiassa”, presidentti on sanonut.

Presidentti on lisäksi kertonut lähettäneensä viisi konetta maan isoimman kaupungin Almatyn lentokentälle. Hänen mukaansa maan ilmavoimat käyvät taistelua kaupungin lähettyvillä. Vahvistamattomien tietojen mukaan Almatyn lentokenttä päätyi keskiviikkona mielenosoittajien hallintaan.

Mielenosoitusta Almatyssa 5. tammikuuta valvonut poliisi oli varustautunut liivein ja kypärin.

Kuva näyttää, miten mielenosoittajat saapuivat hallintorakennuksen edustalle Almatyssa keskiviikkona.

Poikkeustila julistettu

Tokajev hyväksyi keskiviikkona myös maan hallituksen eron. Lisäksi maahan julistettiin keskiviikkona kansallinen poikkeustila. Jo aiemmin päivällä poikkeustilat oli ehditty julistaa muun muassa maan entiseen pääkaupunkiin Almatyyn ja nykyiseen pääkaupunkiin Nur-Sultaniin, mutta illalla määräys laajennettiin koskemaan koko maata.

Maahan julistettiin myös yöllinen ulkonaliikkumiskielto, joka on voimassa iltayhdestätoista aamuseitsemään paikallista aikaa. Nur-Sultan on Suomea neljä tuntia edellä.

Levottomuudet alkoivat Mangistaun alueella Länsi-Kazakstanissa nestekaasun paikallisten hintojen noustua. Tuhannet mieltään osoittavat olivat vaatineet hallituksen eroa. Sittemmin presidentti Tokajev tuli mielenosoittajien vaatimuksia vastaan ja nestekaasun hintaa päätettiin laskea mielenosoittajien vaatimusten mukaisesti. Tokajev myös väläytti, että kaikista köyhimpiä voitaisiin tukea erilaisin toimin. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt rauhoittamaan levottomuuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvioi keskiviikkona, että mielenosoitukset johtuivat kansalaisten perusoikeuksien laajamittaisesta rikkomisesta.

Suomen Kazakstanin-suurlähetystö ohjeistaa: seuraa viranomaisohjeita, hätätapauksessa ota yhteys ulkoministeriöön

Suomen suurlähetystö Kazakstanissa ohjeistaa Facebookissa suomalaisia seuraamaan paikallisia viranomaisten ohjeita ja ottamaan hätätapauksessa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen.

Lähetystö kertoi eilen julkaistussa päivityksessään, että mielenosoituksista johtuva hätätila Kazakstanissa oli laajentunut pääkaupunki Nur-Sultaniin ja tietoliikenneyhteydet ovat olleet myös Nur-Sultanissa poikki.

Suurlähetystö oli jo aiemmin kehottanut Kazakstanissa matkustavia suomalaisia varovaisuuteen ja välttämään väkijoukkoja maan sisäisen tilanteen takia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut