Kongressitalon valtauksesta vuosi: Bidenin arvellaan syyttävän suorasanaisesti Trumpia - Maailma - Satakunnan Kansa

Yhdysvaltain kongressitalon valtauksesta vuosi: Bidenin arvellaan tänään syyttävän suorasanaisesti Trumpia

Vaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat marssivat vuosi sitten kongressitaloon tuhoisin seurauksin.

Yhdysvalloissa Donald Trumpin (oikealla) kannattajat valtasivat kongressitalon loppiaisena 2021. Presidentti Joe Bidenin arvellaan nyt vuotta myöhemmin puhuvan tapahtuneesta suorasukaisesti.

6.1. 8:46

STT

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin arvellaan torstaina syyttävän edeltäjäänsä Donald Trumpia viime vuoden loppiaisen tapahtumista.

Vuosi sitten sadat Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressitaloon Washingtonissa estääkseen Bidenin presidentinvaalivoiton vahvistamisen. Useiden ihmisten kuolemaan johtaneesta hyökkäyksestä tuli synkkä hetki Yhdysvaltain demokratian historiassa.

Hyökkäyksestä tulee torstaina 6. tammikuuta kuluneeksi vuosi, ja Biden pitää muistopäivänä puheen, jossa hän osoittanee syyttävällä sormella Trumpia itseään.

Ensimmäisen presidenttivuotensa aikana Biden on pyrkinyt pitkälti jättämään edeltäjänsä omaan arvoonsa, mutta nyt presidentin odotetaan sanovan Trumpin olleen vastuussa kongressitaloon tunkeutuneiden yllyttämisestä.

”Odottaisin presidentti Bidenin tekevän selväksi Capitolilla tapahtuneen merkityksen ja presidentti Trumpin yksittäisen vastuun tuosta kaaoksesta ja verilöylystä”, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kertoi keskiviikkona.

Psakin mukaan presidentti tiedostaa edeltäjänsä edustavan uhkaa demokratialle.

Syylliset aiotaan saada tilille

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland puolestaan kertoi keskiviikkona, että ministeriö aikoo yrittää saada mellakoihin syyllistyneet vastaamaan teoistaan heidän asemastaan huolimatta.

Garland painotti, ettei ihmisiin voida soveltaa eri sääntöjä sen mukaan, mihin poliittiseen puolueeseen tai ryhmään he kuuluvat. ”Ystäville ja vihollisille ei voi olla eri sääntöjä.”

Oikeusministeri alleviivasi, ettei eri sääntöjä voi olla myöskään niille, joilla on valtaa ja niille, joilla sitä ei ole.

Aiemmin keskiviikkona Capitolin nykyinen poliisipäällikkö Thomas Manger kertoi, ettei kongressin poliisijoukkoja päästä enää yllättämään viime vuoden tavoin.

Oliko valtaus suunniteltu?

Kysymys siitä, kuinka suunniteltu hyökkäys oli, on edelleen ilman varmaa vastausta. Asia on kongressin edustajainhuoneen viime kesänä perustetun erityiskomitean tutkinnan ytimessä.

Jos komitea löytää todisteita siitä, että hyökkäyksen taustalla oli koordinoitu yritys muuttaa vaalitulosta, se voi toimittaa todisteensa oikeusministeriölle. Ministeriö puolestaan voi päättää syytteiden nostamisesta. On siis yhä täysin mahdollista, että esimerkiksi Trump tai jotkut hänen avustajistaan saavat rikossyytteet loppiaisen hyökkäykseen liittyen.

Trump asetettiin edustajainhuoneessa jo viime tammikuussa virkasyytteeseen kapinaan lietsomisesta, mutta syyte ei mennyt läpi senaatissa.

Rinnakkain kongressin tutkinnan kanssa käynnissä on liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta. Yli 725 henkilöä on saanut syytteet hyökkäykseen liittyen. FBI:n mukaan lista voi vielä kasvaa, sillä kaikkiaan lähes 2 000 ihmistä osallistui mellakkaan, eli enemmän kuin alun perin arvioitiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut