Ruotsin ympäristöpuolue jättää hallituksen – puolue valmis tukemaan juuri valittua pääministeriä myös uudessa äänestyksessä - Maailma - Satakunnan Kansa

Ruotsin ympäristöpuolue jättää hallituksen – puolue valmis tukemaan juuri valittua pääministeriä myös uudessa äänestyksessä

Ympäristöpuolue ei hyväksynyt opposition budjettiesitystä, joka voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Magdalena Anderssonin pääministeritaival alkoi myrskyisästi.

24.11. 18:45

Tukholma

Ruotsin tänään valitun pääministerin, sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonin pääministeritaival on alkanut myrskyisästi.

Ympäristöpuolue kertoo nyt jättävänsä hallituksen.

Puolueen edustajat Märta Stenevi ja Per Bolund kertoivat päätöksestä pian sen jälkeen, kun opposition budjettiesitys voitti valtiopäivien äänestyksessä hallituksen budjetin.

Ympäristöpuolue ei halua hallita opposition laatimalla budjetilla, Stenevi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Opposition budjettiesityksen ovat laatineet maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit.

–  Meillä on takanamme yksimielinen puolue siitä, että emme voi istua hallituksessa, jonka on pakko toteuttaa ruotsidemokraattien neuvottelemaa budjettia, Stenevi sanoi.

Ympäristöpuolueen päätös jättää hallitus tarkoittaa todennäköisesti uutta pääministeriäänestystä. Tällainen on uutistoimisto TT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan käytäntö, vaikka perustuslaki ei asiaa edellytä.

Stenevin mukaan ympäristöpuolue on valmis tukemaan Anderssonia uudessa pääministeriäänestyksessä.

Keskusta ei tukenut hallituksen budjettia

Opposition budjettivaihtoehto voitti valtiopäivien äänestyksen luvuin 154–143 vain muutama tunti Anderssonin valinnan jälkeen.

Äänestystulos budjetista oli odotettu, sillä keskusta ilmoitti juuri ennen pääministeriäänestystä, ettei anna tukeaan hallituksen budjetille.

Andersson on arvioinut voivansa hallita maata myös oikeisto-opposition budjetilla.

Ympäristöpuolue sanoi keskustan ilmoituksen jälkeen harkitsevansa, voiko se hyväksyä hallitsemista opposition budjetilla.

–  Meidän on pystyttävä katsomaan äänestäjiämme silmiin ja olemaan ylpeitä toteutettavasta politiikasta, Per Bolund sanoi aiemmin päivällä.

Opposition budjettiehdotukseen sisältyy muun muassa bensiiniveron alentaminen.

Valittiin pienimmällä mahdollisella marginaalilla

Andersson tuli valituksi pääministeriksi pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Tullakseen valituksi Andersson ei saanut saada yli 175:tä ääntä häntä vastaan. Hänen puolestaan äänesti 117 valtiopäiväedustajaa, vastaan 174 ja tyhjää äänesti 57 parlamentaarikkoa.

Anderssonin valinta sai salissa aikaan raikuvat aplodit.

Äänestyksessä Andersson tarvitsi keskustan ja vasemmistopuolueen tuen. Andersson sai tiistai-iltana kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Myös keskustapuolue kannatti Anderssonin valintaa.

Tiukka talouslinja

Andersson on ensimmäinen nainen Ruotsin pääministerinä. Kauppatieteellisen koulutuksen saanutta ja vuodesta 2014 valtiovarainministerinä toiminutta Anderssonia on pidetty oikeistososiaalidemokraattina ja talouden tiukkana vartijana.

Andersson valittiin Ruotsin sosiaalidemokraattien johtajaksi marraskuun alussa.

Politiikan tutkijoiden mukaan sosiaalidemokraattien puheenjohtajavaihdoksen taustalla eivät ole niinkään poliittiset linjakysymykset, vaan puolueen tarve vaihtaa johtohahmoaan ennen ensi vuoden syyskuussa järjestettäviä valtiopäivävaaleja.

Anderssonin edeltäjä, sosiaalidemokraattien Stefan Löfven, ehti olla pääministerinä seitsemän vuotta. Sosiaalidemokraatteja hän oli johtanut vuosikymmenen. Ruotsin sosiaalidemokraattien poliittinen linja ei juuri muutu, vaikka puoluejohtaja vaihtuikin, arvioivat Ruotsin politiikkaa seuraavat suomalaisasiantuntijat.

Innokas ulkoilija ja liikkuja

Anderssonilla on vankkaa urheilijataustaa, ja hän haluaa liikkua säännöllisesti. Luonto on tärkeä, ja siksi ministeri varaa ulkoilulle aikaa. Hänen innostuksensa liikuntaan näkyy muun muassa ministerin Instagram-tilillä, jonka kuvissa hän esiintyy monesti urheiluvaatteissa tai luontoretkillä.

Andersson on valmistunut Tukholman kauppakorkeakoulusta. Hänen puolisonsa on taloustieteilijä, professori Richard Friberg. Pariskunta tapasi opiskeluaikana.

–  Richard on sielunkumppanini, ja hän tuo paljon turvallisuutta elämääni. Meillä on hurjan hauskaa yhdessä, Andersson sanoi Svensk Damtidning -lehden haastattelussa taannoin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut