Sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson valittiin ensimmäisenä naisena Ruotsin pääministeriksi - Maailma - Satakunnan Kansa

Sosiaalidemokraattien Magdalena Andersson valittiin ensimmäisenä naisena Ruotsin pää­ministeriksi

Yhteensä 174 valtiopäivien edustajaa äänesti Anderssonia vastaan ja 117 edustajaa äänesti hänen valintansa puolesta. Jos 175 tai sitä useampi valtiopäivien edustaja olisi äänestänyt punaista, ei Anderssonia olisi valittu.

Magdalena Andersson kukitettiin Ruotsin parlamentin istunnossa sen jälkeen, kun hänen valintansa uudeksi pääministeriksi oli ratkennut.

24.11. 12:37

Ruotsin pääministeriksi hyväksyttiin odotetusti sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson. Valtiopäivät äänesti aamupäivällä pääministeriehdokkaan hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Anderssonista tuli Ruotsin ensimmäinen nainen, joka valittiin pääministeriksi.

Yhteensä 174 valtiopäivien edustajaa äänesti Anderssonia vastaan ja 117 edustajaa äänesti hänen valintansa puolesta. Jos 175 tai sitä useampi valtiopäivien edustaja olisi äänestänyt punaista, ei Anderssonia olisi valittu.

57 edustajaa äänesti tyhjää, ja yksi edustaja ei ollut paikalla.

Ennen äänestystä kristillisdemokraatit, liberaalit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit kertoivat äänestävänsä punaista eli Anderssonia vastaan.

”Ruotsidemokraateille on mahdotonta päästää sosiaalidemokraattinen kandidaatti läpi”, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi.

Åkessonin mukaan Andersson on yksi niistä, jotka ovat ensisijaisesti vastuussa siitä, miltä Ruotsi näyttää tänä päivänä.

Keskustapuolue ja vasemmistopuolue kertoivat äänestävänsä keltaista, eli toisin sanoen tyhjää. Sosiaalidemokraatit kertoi äänestävänsä Anderssonin valinnan puolesta eli vihreää. Myös ympäristöpuolue tuki Anderssonin valintaa.

”Hän sanoo niin kuin asia on ja tekee sen, mitä vaaditaan”, Annelie Karlsson, sosiaalidemokraattien ryhmänjohtaja, sanoi.

Ruotsin edellinen pääministeri Stefan Löfven onnitteli Anderssonia Twitterissä Ruotsin pääministerin Twitter-tilillä, joka siirtyy nyt Anderssonin haltuun.

”Tämä on historiallista ja haluan toivottaa Magdalenalle onnea! Tiedän, että tulet työskentelemään kovasti joka päivä viedäksesi Ruotsia eteenpäin”, twiitissä lukee.

Myöhemmin keskiviikkona äänestetään hallituksen budjettiesityksestä.

Andersson sai tiistai-iltana kaipaamansa vasemmistopuolueen tuen, kun puolueet pääsivät sopuun kaikkein matalimpien eläkkeiden korottamisesta.

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar tapasi Anderssonin tiistaina alkuillasta. Vasemmistopuolueen mukaan eläkkeiden korottaminen oli ehdoton edellytys sille, että se tukee Anderssonia uudeksi pääministeriksi.

Puolueet sopivat korottavansa kaikkein matalimpia eläkkeitä tuhannella kruunulla kuukaudessa. Tämä koskee 700 000 eläkeläistä.

Jos sopimukseen ei olisi päästy keskiviikkoon mennessä, olisi vasemmisto­puolue äänestänyt Anderssonia vastaan, vasemmisto­puolueen Dadgostar sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoi maanantaina esittävänsä sosiaalidemokraattien Anderssonia pääministeriksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut