Asiakirja: Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien turvapaikanhakijoiden pääkohteet - Maailma - Satakunnan Kansa

Suomi ja Saksa ovat Puolan rajalla olevien turvapaikan­hakijoiden pääkohteet, kertoo luottamuksellinen EU-asiakirja saksalais­lehden mukaan

Venäjän kauttakulkumerkitys EU:n kohtaamassa rajapainostuksessa saattaa kasvaa, arvioi Welt-lehden näkemä EU-asiakirja.

Puolan puolustusministeriön kuvassa näkyy satoja siirtolaisia Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.

11.11. 12:49

Berliini

Saksa ja Suomi ovat Puolan rajalle tuotujen turvapaikanhakijoiden pääkohteet, arvioi saksalaislehti Weltin mukaan luottamuksellinen EU-komission asiakirja, jonka Welt kertoo saaneensa käsiinsä.

EU-komission asiakirja, jota Welt siteeraa, arvioi myös, että Venäjän merkitys turvapaikanhakijoiden kuljetuksessa kohti EU:n rajoja voi kasvaa.

Viron ja Latvian rajan läheisyydessä olevan venäläisen Pihkovan lentokentän arvioidaan asiakirjassa olevan mahdollinen salakuljetusreitin asema, josta turvapaikanhakijat voisivat pyrkiä EU:n maaperälle.

Asiakirja valottaa myös turvapaikanhakijoiden salakuljetusta. Kiinniotetut salakuljettajat ovat useimmiten Saksassa asuvia iranilaisia, irakilaisia, syyrialaisia ja turkkilaisia, lehti kertoo.

Joukossa on myös valkovenäläisiä, joilla on Schengen-viisumi Puolaan, sekä Hollannissa asuvia syyrialaisia.

Helsingin Sanomien haastattelussa lokakuussa saksalaisen vastaanottokeskuksen johtaja luonnehti turvapaikanhakijoiden salakuljetuksen muistuttavan matkatoimistotoimintaa.

Helsingin Sanomien Saksassa tapaamat turvapaikanhakijat kertoivat maksaneensa salakuljettajille tuhansia dollareita, 3 000–7 000 dollaria, matkastaan Lähi-idästä EU:hun.

Saksaan on tullut syksyn aikana jo useita tuhansia turvapaikanhakijoita Valko-Venäjän kautta Puolasta. Saksan asema turvapaikanhakijoiden tärkeimpänä kohdemaana on ollut ilmi selvä.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jumissa olevien on raportoitu huutavan ”Germany, Germany”.

Valko-Venäjä lennättää turvapaikanhakijoita pääkaupunkiinsa Minskiin muun muassa Irakista, Turkista ja monista muista Lähi-idän maista. Turvapaikanhakijoita tulee mediatietojen mukaan myös Moskovan kautta Minskiin.

Valko-Venäjän joukot saattavat turvapaikanhakijoita EU:n ulkorajoille painostaakseen EU:ta. Toiminta on jatkunut jo kuukausia ja kiihtynyt viime päivinä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut