Suomen ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta välittömästi – taistelujen pelätään kiihtyvän yhä - Maailma - Satakunnan Kansa

Suomen ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta välittömästi – taistelujen pelätään kiihtyvän yhä

Kapinalliset ovat sanoneet voivansa vallata maan pääkaupungin kuukausissa ellei viikoissa.

Ulkoministeriö kehottaa suomalaisia poistumaan Etiopiasta välittömästi. Kuva on moottoritieltä Addis Abeban läheltä

6.11. 7:55

Suomen ulkoministeriö kehottaa kaikkia Etiopiassa olevia suomalaisia poistumaan maasta välittömästi.

Etiopiaan julistettiin alkuviikosta koko maata koskeva hätätila. Suomen ulkoministeriön eilen päivitetyssä matkustustiedotteessa sanotaan, että ulkona liikkumista tulee välttää ja maassa oleskelevien tulee varata riittävästi vesi- ja ruokavaroja. Ulkoministeriön mukaan tilanne maan sisällä on tällä hetkellä erittäin epävakaa.

Etiopiassa on taisteltu vuoden ajan ja taistelujen pelätään yhä kiihtyvän. Hallitusta vastaan taistelevat kapinalliset sanoivat keskiviikkona, että he voivat vallata maan pääkaupungin Addis Abeban kuukausien ellei viikkojen kuluessa.

Suomen ulkoministeriö sanoo, että tilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa ja turvallisuustilanne sekä esimerkiksi huoltovarmuus ja lentojen saatavuus voivat heikentyä odottamattomasti.

Kaupalliset lennot ovat ministeriön mukaan yhä toiminnassa. Addis Abeban lentokentän arvioidaan ruuhkautuvan lähipäivinä. Ministeriö sanoo, että lennoille tulisi pyrkiä mahdollisimman nopeasti ja että jokainen hankkii ja kustantaa lentonsa itse.

Maassa on aiempien levottomuuksien aikana rajoitettu tai suljettu nettiyhteyksiä ja matkapuhelinverkkoja. Näin voi ministeriön mukaan tapahtua tälläkin kertaa.

Etiopiassa sijaitsee Suomen suurlähetystö.

Ruotsin ulkoministeriö antoi vastaavanlaisen kehotuksen samoihin aikoihin Suomen ulkoministeriön kanssa myöhään perjantai-iltana. Ruotsin ulkoministeriön arvion mukaan maassa sijaitsee 500-1 000 ruotsalaista.

Myös esimerkiksi Norja ja Yhdysvallat ovat kehottaneet kansalaisiaan lähtemään Etiopiasta mahdollisimman pian.

Etiopia on kehottanut sen entisiä sotilaista taistelemaan kapinallisia vastaan, uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC. Yhdeksän eri hallitusta vastustavaa joukkoa on yhdistänyt voimansa pääministeri Abiy Ahmedin hallintoa vastaan.

YK:n turvallisuusneuvosto on pyytänyt tulitaukoa Etiopiaan. Neuvoston jäsenet ilmaisivat yhteislausunnossa syvää huolta konfliktin kiihtymisestä maan pohjoisosissa.

Kapinallisten ja keskushallinnon väliset sotatoimet alkoivat maan pohjoisosan Tigrayssa noin vuosi sitten. Miljoonia ihmisiä on joutunut pakenemaan taisteluja, ja BBC:n mukaan yli 400  000 ihmistä on nälänhädän partaalla.

Etiopia on niin sanotun Afrikan sarven alueellinen suurvalta ja yksi koko mantereen suurimmista maista. Sen pääkaupungissa sijaitsee Afrikan unionin päämaja.

Pohjoismaisen Afrikka-instituutin vanhempi tutkija, professori Liisa Laakso sanoi aiemmin STT:lle, että Afrikan sarvi on geopoliittisesti tärkeä alue, jonka sivuitse kulkee suuri osa maailman öljykuljetuksista ja muusta merien rahtiliikenteestä.

Etiopian kriisi ei ole vain maan sisäinen asia, vaan sillä voi olla monenlaisia heijastusvaikutuksia maan lähialueille ja laajemmallekin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut