Demokraateille täpärä voitto New Jerseyn kuvernöörikisassa - Maailma - Satakunnan Kansa

Demokraateille täpärä voitto New Jerseyn kuvernöörikisassa

Republikaanit ovat vahvistaneet paikallisvaaleissa otettaan perinteisesti demokraattienemmistöisillä alueilla maan itäosissa.

Phil Murphy kiitteli kannattajiaan voitettuaan täpärästi New Jerseyn kuvernöörivaalit.

4.11. 9:48

New York

Yhdysvalloissa New Jerseyn osavaltion demokraattikuvernööri Phil Murphy on pääsemässä täpärästi jatkokaudelle.

Asiasta kertoneiden yhdysvaltalaismedioiden mukaan Murphyllä oli 50,2 prosentin osuus, kun laskettuna oli noin 90 prosenttia kaikista äänistä. Republikaanihaastaja Jack Ciattarellilla puolestaan oli 49,0 prosentin ääniosuus.

Muun muassa NBC, CNN ja ABC ovat ennustaneet Murphyn voittavan vaalit. Kun ääniä oli laskettu kaikkiaan noin 2,4 miljoonaa, ehdokkaiden välinen ero oli vain noin 30  000 äänen suuruinen.

Demokraattipresidentti Joe Biden vei vuosi sitten presidentinvaaleissa 57 prosenttia New Jerseyn äänistä. Murphy puolestaan valittiin kuvernööriksi 56 prosentin ääniosuudella vuonna 2017.

Tälläkin kertaa demokraatit odottivat puolueelle selkeämpää voittoa New Jerseyssä.

Tiistaisissa paikallisvaaleissa republikaanit ovat vahvistaneet otettaan perinteisesti demokraattienemmistöisillä alueilla maan itäosissa. Republikaaniehdokas peittosi muun muassa jatkokautta hakeneen Virginian demokraattikuvernöörin.

Republikaanipuolue ei ole voittanut vaaleja Virginiassa vuosikymmeneen, ja demokraateille odotettiin alun perin voittoa näissäkin vaaleissa. Vaalikampanjan loppuvaiheessa tilanne kuitenkin tiukentui äärimäisen tasaiseksi ja kallistui lopulta republikaaniehdokkaan voittoon.

Tämän vuoden paikallisvaalituloksia seurataan Yhdysvalloissa jo ensi vuoden kongressivaaleja silmälläpitäen. Vuoden kuluttua välivaaleissa valitaan Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneeseen kaikki 435 edustajaa ja kolmasosa sadasta senaattorista sekä lukuisia paikallisia päättäjiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut