Pakolaisvastaisuus nousee Turkissa, kun Afganistanista tulevien määrä kasvaa – Kreikka on vahvistanut muuriaan Turkin rajalla - Maailma - Satakunnan Kansa

Pakolaisvastaisuus nousee Turkissa, kun Afganistanista tulevien määrä kasvaa – Kreikka on vahvistanut muuriaan Turkin rajalla

Turkista on perinteisesti pyritty eri puolille Eurooppaa.

Arkistokuvassa afganistanilaisia pakolaisia kävelemässä kohti Kreikan vastaista rajaa luoteis-Turkissa.

17.10. 21:17

Ankara/Sydney

Turkissa maan talouskurimus ja Afganistanista tulevien pakolaisten määrä ovat tiukentaneet turkkilaisten suhtautumista siirtolaisiin. Afganistanilaisten maahantulon on arvioitu lisääntyvän sitä mukaa, kun äärijärjestö Talebanin paine Afganistanissa kasvaa. Valtaosa pakenevista afganistanilaisista tulee Turkkiin Iranin kautta.

Kreikka puolestaan on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla estääkseen afganistanilaisten pääsyn Euroopan unioniin. EU toisaalta odottaa myös Turkin estävän siirtolaisten kulkua.

Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita. Esimerkiksi Twitterissä trendasivat aiheena pakolaisvastaiset iskulauseet ja myös turkkilaiset julkisuuden henkilöt ottivat kantaa pakolaisia vastaan.

Turkkilaisen Göcmen Dayanisma Dernegi -siirtolaisjärjestön johtaja Hatice Ödemis sanoo, että kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka monta afganistanilaista on saapunut Turkkiin tai kulkenut maan kautta muualle Talebanin saatua lisää valtaa Afganistanissa.

”Joidenkin tutkimusten mukaan tämä luku on noin 300 000”, hän arvioi STT:lle.

Uusi siirtolaissopimus tulossa?

Ödemis sanoo, että afganistanilaiset eivät ole kovin näkyvillä Turkissa. Hänen mukaansa he pitävät Turkkia yleensä kauttakulkuväylänä ja suurin osa heistä saapuu Turkkiin mennäkseen Eurooppaan.

Ödemis uskoo, että Eurooppa on tietoinen tästä tilanteesta ja haluaa tehdä uuden siirtolaissopimuksen Turkin kanssa.

”He (EU) haluavat sisällyttää afganistanilaisia siirtolaisia sopimukseen, joka aiemmin koski Syyrian pakolaisia, ja he ovat valmiita antamaan Turkille, mitä tämä haluaa tässä asiassa”, Ödemis sanoo.

EU:n ja Turkin sopimuksessa vuonna 2016 sovittiin muun muassa, että Turkki tehostaa valvontaa EU:n rajalla. Sopimuksen mukaan jokaista Kreikan saarilta Turkkiin palautettua syyrialaista kohden EU:n jäsenmaat sitoutuivat ottamaan yhden syyrialaispakolaisen Turkista.

Vihaviesteistä väkivaltaan

Ödemis sanoo, että Turkin talouskriisi on aiheuttanut vihamielisyyttä siirtolaisia kohtaan. Sosiaalisessa mediassa jaetut perusteettomat uutiset ja rasistiset viestit ovat johtaneet jopa väkivaltaan pakolaisia kohtaan. Ödemis kertoo esimerkin elokuulta pääkaupunki Ankarasta.

”Siitä tuli yhtäkkiä joukkohyökkäys ja syyrialaisten talot ja kaupat ryöstettiin, monia syyrialaisia hakattiin, heidän talonsa poltettiin.”

Turkkilaisen Metropoll-tutkimusyrityksen elokuussa tekemän kyselytutkimuksen mukaan 67 prosenttia Turkin kansalaisista sanoo, että rajat olisi suljettava pakolaisilta. Kyselyn mukaan pääministeripuolue AKP:n ja parlamentissa olevan äärioikeistolaisen MHP:n äänestäjät ovat pääosin sitä mieltä, että jos afganistanilaisia siirtolaisia päästetään maahan, he näkevät puolueensa kielteisessä valossa.

Kyselyyn vastasi yli 1 700 turkkilaista yhteensä 28 eri kaupungista.

Ödemis kertoo, että siirtolaisilla on viime aikoina ollut esimerkiksi vaikeuksia päästä sairaalahoitoon. Hän näkee joidenkin pakolaisten olevan ikään kuin panttivankeja, koska esimerkiksi raskaana olevat naiset joutuvat synnyttämään laittomilla klinikoilla. Tämä aiheuttaa suuren terveysriskin sekä äideille että vauvoille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut