Taloustieteen Nobelin saivat ekonomistit David Card, Joshua Angrist ja Guido Imbens - Maailma - Satakunnan Kansa

Taloustieteen Nobelin saivat ekonomistit David Card, Joshua Angrist ja Guido Imbens

11.10. 14:10

Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinnon Alfred Nobelin muistoksi ovat saaneet Yhdysvalloissa elävät ja työskentelevät ekonomistit David Card, Joshua Angrist ja Guido Imbens, kertoo Ruotsin keskuspankki. Voittajista Card on Yhdysvalloissa työskentelevä kanadalainen, Angrist israelilais-yhdysvaltalainen ja Imbens hollantilais-yhdysvaltalainen.

Palkinto myönnettiin kolmikolle työmarkkinoiden taloustieteeseen liittyvästä työstä sekä niin kutsutuista luonnollisista kokeista, eli taloustieteen teorioiden testaamiseen sopivista tosielämän tilanteista, jotka eivät ole etukäteen suunniteltuja koejärjestelyjä.

Taloustieteen palkintoa Alfred Nobelin muistoksi kutsutaan yleisesti taloustieteen Nobelin palkinnoksi, vaikka se ei olekaan osa alkuperäistä Alfred Nobelin vuoden 1895 testamenttia. Sen sijaan palkinto perustettiin vuonna 1968 Ruotsin keskuspankin 300-vuotispäivän kunniaksi. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin vuotta myöhemmin Norjan Ragnar Frischille ja Hollannin Jan Tinbergenille.

Voittajat eivät rikkoneet palkinnon perinteitä, sillä talouden Nobelin voittajien kerhoa ovat tähän asti dominoineet ylivoimaisesti yhdysvaltalaismiehet. Voittajien joukossa on vain kaksi naista.

Talousnobelistien joukkoon lukeutuu myös Yhdysvalloissa taloustieteen professorina työskennellyt suomenruotsalainen ekonomisti Bengt Holmström, joka pokkasi palkinnon vuonna 2016 yhdessä brittiläis-yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Oliver Hartin kanssa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos