Tshekin presidentti joutui tehohoitoon päivää parlamenttivaalien jälkeen - Maailma - Satakunnan Kansa

Tshekin presidentti joutui tehohoitoon päivää parlamenttivaalien jälkeen

Presidentti Milos Zeman on vaalit hävinneen pääministerin Andrej Babishin läheinen liittolainen.

Tshekin presidentti Milos Zeman on viety sairaalaan, kertoo sairaalan tiedottaja.

10.10. 18:53

Praha

Tshekin presidentti Milos Zeman joutui sunnuntaina sairaalassa tehohoitoon, kertoi hänen lääkärinsä. Zeman vietiin Prahan sotilassairaalaan aiemmin samana päivänä.

Päivää aiemmin presidentin läheinen liittolainen, pääministeri Andrej Babish, kärsi niukan tappion parlamenttivaaleissa. Presidentti on tärkeässä roolissa uuden pääministerin nimeämisessä.

Tshekin mediassa on väitetty presidentin kärsivän vakavasta maksasairaudesta, mutta presidentin kanslia on ollut hänen terveydentilastaan vaitonainen. Zeman ja Babish tapasivat lyhyesti aiemmin sunnuntaina.

Babishin uskotaan pyrkivän vielä pitämään kiinni vallasta, vaikka hänen ANO-liikkeensä jäi vaaleissa täpärästi pienemmäksi kuin opposition vaaliliitto. Babishin ANO sai 27,1 prosenttia äänistä, kun taas oikeistolaisen kansalaisdemokraattisen puolueen, keskustaoikeistolaisen TOP 09:n ja kristillisdemokraattien Yhdessä-vaaliliitto keräsi 27,8 prosenttia äänistä. Jos Yhdessä-liitto liittoutuu piraattipuolueen ja keskustalaisen STAN-ryhmän kanssa, tällä koalitiolla olisi yhteensä 108 paikkaa parlamentissa eli enemmistö.

Babish on ryvettynyt kohuissa

Presidentti Zeman oli ennalta tehnyt selväksi aikovansa nimetä hallituksen muodostajaksi puoluejohtajan eikä vaaliliiton johtajaa. Yhdessä-vaaliliiton johtaja Petr Fiala ilmoitti lauantaina, että opposition vaaliliitot keskustelevat hallituksesta vain keskenään.

Vaaliliittojen ja ANOn lisäksi parlamenttiin on tulossa äärioikeistolainen Vapaus ja suora demokratia -liike, joka kerrytti vaaleissa lähes 10 prosenttia äänistä.

Tällä hetkellä Babish johtaa vähemmistöhallitusta, johon kuuluvat vasemmistolaiset sosiaalidemokraatit ja jota on viime aikoihin asti hiljaisesti tukenut kommunistinen puolue. Sekä sosiaalidemokraatit että kommunistinen puolue eivät kuitenkaan päässeet tulevaan parlamenttiin, koska kumpikaan ei onnistunut ylittämään viiden prosentin äänikynnystä.

Babishia on kritisoitu vahvasti muun muassa korruptiosta ja maan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen puuttumisesta. Myös Euroopan komissio on tutkinut Babishin toimia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: