Kuusi osavaltiota aikoo ottaa mallia Texasin tiukasta aborttilaista - Maailma - Satakunnan Kansa

Texasissa astui voimaan tiukka uusi aborttilaki – nyt kuusi osavaltiota aikoo ottaa mallia "sydämenlyöntilaista”

Republikaanijohtoiset Arkansas, Etelä-Dakota, Pohjois-Dakota, Florida, Indiana ja Mississippi kiirehtivät omaa versiotaan ”sydämenlyöntilaista”.

Mielenosoittaja vastusti Texasin aborttilakia Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla torstaina.

4.9.2021 15:28

Ainakin kuusi republikaanien johtamaa osavaltiota harkitsee aborttilakiensa tiukentamista Texasin mallin mukaan, kertoo brittilehti The Guardian.

Liki 30 miljoonan asukkaan Texasissa astui syyskuun alussa eli keskiviikkona voimaan uusi aborttilaki, joka kieltää raskauden keskeytykset useimmissa tapauksissa.

Abortti on nyt kielletty siitä alkaen, kun lääkäri voi havaita sikiön sydämenlyönnit. Siksi Yhdysvalloissa puhutaan ”sydämenlyöntilaista”.

Arvioiden mukaan sikiön sydämenlyönnit voidaan havaita yleensä raskausviikoilla 5– 6. Moni nainen ei raskauden tässä vaiheessa tiedä raskaudestaan.

Ennen lain voimaantuloa noin 85 prosenttia Texasin raskaudenkeskeytyksistä tehtiin tätä myöhemmillä raskausviikoilla.

Laki ei tee poikkeuksia raiskauksesta tai insestistä alkaneiden raskauksien kohdalla.

Korkein oikeus antoi hyväksyntänsä

Texasin mallin odotetaan leviävän muihinkin konservatiivisiin osavaltioihin, koska Yhdysvaltain korkein oikeus antoi ”sydämenlyöntilaille” hyväksyntänsä.

Korkein oikeus olisi voinut kumota lain perustuslain vastaisena, mutta varhain torstaina Suomen aikaa tekemällään päätöksellä se hyväksyi Texasin ratkaisun tuomariäänin 5–4.

Useiden republikaanijohtoisten osavaltioiden päättäjät ilmoittivat aikovansa seurata Texasin mallia.

Aborttilain tiukentamista kaavailevat The Guardianin mukaan ainakin Arkansas, Etelä-Dakota, Pohjois-Dakota, Florida, Indiana ja Mississippi.

Näistä 21 miljoonan Florida on Yhdysvaltain suuria osavaltioita. Miami Herald -lehti kertoi Floridan senaatin puhemieheen Walter Simpsoniin viitaten, että osavaltion lainsäätäjillä on oma niin sanottu sydämenlyöntilaki ”jo työn alla”.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut