Mustanmeren öljyvuoto voi olla jopa 400 000 kertaa laajempi kuin satamayhtiö on kertonut - Maailma - Satakunnan Kansa

Mustanmeren öljyvuoto voi olla jopa 400 000 kertaa laajempi kuin satamayhtiö on kertonut

Vuodosta voi olla vaaraa niin ympäristölle kuin ihmisille.

Vuoto tapahtui viikonloppuna lähellä Novorossijskin kaupunkia, kun satamassa käsiteltiin Kreikan lipun alla kulkevan Minerva Symphonyn öljylastia. Arkistokuva.

12.8. 7:31

Moskova

Venäjällä tutkijat ovat huolissaan laajasta Mustanmeren öljyvuodosta. Ympäristöjärjestö WWF on arvioinut, että mereen on päätynyt ainakin 100 tonnia öljyä.

Vuoto tapahtui viikonloppuna lähellä Novorossijskin kaupunkia, kun satamassa käsiteltiin Kreikan lipun alla kulkevan Minerva Symphonyn öljylastia.

Satamaa hallinnoiva Caspian Pipeline Consrotium (CPC) kertoi maanantaina, että vuoto on saatu hallintaan. Sen mukaan öljyä oli levinnyt 200 neliömetrin alueelle. Yhtiö kertoi, että tilanne oli saatu sunnuntaina normalisoitua ja että vuodosta ei ole haittaa väestölle tai luonnolle. CPC:n osakkaisiin kuuluu muun muassa yhdysvaltalainen öljyjätti Chevron.

Greenpeace: 400 000-kertainen alue

WWF:n ja tutkijoiden mukaan vuoto on suurempi kuin alun perin kerrottiin ja että se voi vahingoittaa ympäristöä. Järjestön oman valvonnan mukaan öljyä oli sunnuntaina 94 neliökilometrin alueella.

–  Voimme sanoa, että säännöstelyviranomaisilla ei ole objektiivista tietoa vuodon laajuudesta, WWF:n Aleksei Knizhnikov sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Venäläisen Avaruustutkimusinstituutin satelliittikuvat tukevat WWF:n näkemystä siitä, että vuoto on raportoitua laajempi. Satelliittikuvien perusteella öljyä on levinnyt lähes 80 neliökilometrin alueelle.

Ympäristöjärjestö Greenpeace kertoi pyytäneensä viranomaisilta lisäselvityksiä vuodosta. Sen mukaan saastunut alue voisi olla 400 000 kertaa laajempi kuin alun perin kerrottiin.

Venäjän Greenpeacen Viktoria Glushtshenko sanoi, että vuoto uhkaa alueen kaloja, lintuja ja meren ekosysteemejä. Hän lisäsi, että myös alueen ihmisten terveys on vaarassa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: