Australia vastustaa tiukempia päästövähennystavoitteita IPCC:n raportista huolimatta - Maailma - Satakunnan Kansa

Australia vastustaa tiukempia päästö­vähennys­tavoitteita IPCC:n raportista huolimatta

Maan hallinnon haluttomuuden vuoksi pieni joukko mielenosoittajia yritti maalata ilmastotoimia vaativia iskulauseita Australian parlamenttitaloon ja pääministerin asuntoon.

Australian ennustetaan kärsivän ilmastonmuutoksen vuoksi äärimmäisestä kuivuudesta ja kuumuudesta yhä useammin. Viljelijä Ash Whitney seisoi kuivuneen padon luona kesäkuussa 2018.

10.8. 10:39

Australian konservatiivinen pääministeri Scott Morrison torjui tiistaina kasvavat vaatimukset tiukemmista päästövähennystavoitteista.

Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) varoittavasta raportista huolimatta Morrison ilmoitti, että ei ottaisi käyttöön tavoitetta päästöttömyydestä. Hänen mielestä maa tekee jo tarpeeksi ilmastonmuutoksen suhteen.

– Australia tekee osansa, Morrison totesi.

Pääministeri totesi myös, että investoinnit teknologiaan ja panostukset kehittyviin maihin laitetaan pienempien päästöjen edelle.

– Meidän on otettava erilainen lähestymistapa. Meidän on keskityttävä teknologisiin läpimurtoihin, joita tarvitaan maailman muuttamiseen, Morrison sanoi.

Lausunnoista raportoivat uutistoimistot AFP ja Reuters.

Haluttomuuden vuoksi pieni joukko mielenosoittajia yritti maalata ilmastotoimia vaativia iskulauseita Australian parlamenttitaloon ja pääministerin asuntoon.

Mielenosoittajat olivat spray-maalaamassa ilmaisua ”ilmastovelvollisuus” parlamenttitaloon ja pääministerin asuntoon, kun poliisi otti heidät kiinni. Mielenosoittajat sytyttivät palamaan yhdet lastenvaunut ja liimasivat kämmenensä maahan parlamentin edustalla.

Poliisi pidätti yhteensä kahdeksan ihmistä.

– Otamme vastuun teoistamme ja olemme valmiita kohtaamaan seuraukset, toisin kuin poliitikkomme, jotka eivät edes tiedosta, että heillä on velvollisuus pitää huolta tämän maan lapsista, kommentoi Lesley Mosbey, yksi mielenosoittajista, Reutersin mukaan.

Australia on maailmanlaajuisen ilmastokriisin etulinjassa sekä yhtenä maailman suurimpana fossiilisten polttoaineiden viejänä että useiden ilmastonmuutoksen pahentamien katastrofien uhrina.

Viime vuosina maa on kärsinyt äärimmäisestä kuivuudesta, suurimmista maastopaloista mittaushistoriassa, tulvista ja merenrantaeroosiosta.

Morrison on kuitenkin torjunut muiden maiden, kuten Yhdysvaltojen, pyynnöt asettaa virallisia tavoitteita hiilipäästöjen vähentämiseksi tai kompensoimiseksi.

Australia on antanut ymmärtää, että se tulee saavuttamaan nollan nettopäästötason ”heti kun mahdollista”, mutta ei ole tehnyt sen eteen sitoumuksia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: