Yli 90 ihmistä on kuollut tulvien seurauksena Saksassa ja Belgiassa – tältä tulvien koettelemissa kaupungeissa näyttää - Maailma - Satakunnan Kansa

Yli 90 ihmistä on kuollut tulvien seurauksena Saksassa ja Belgiassa – tältä tulvien koettelemissa kaupungeissa näyttää

Tulvien koettelemalla saksalaisalueella ei ole saatu yhteyttä 1 300 ihmiseen

Voimakkaat tulvat ovat tuhonneet taloja Saksan länsiosissa. Kuva on otettu torstaina.

16.7. 10:15 | Päivitetty 16.7. 11:14

Saksan länsiosissa jo ainakin 81 ihmistä on kuollut harvinaisen rajujen sateiden ja tulvien takia, ilmoittivat maan viranomaiset tänään. Naapurimaa Belgiassa tulvissa on kuollut tuoreimpien tietojen mukaan ainakin 12 ihmistä.

Laajojen tulvien koetellessa Saksaa pelkästään yhdeltä alueelta on kadoksissa 1 300 ihmistä. Muun muassa saksalaislehti Bild kertoo, että Saksan lounaisosassa sijaitsevassa Ahrweilerin piirikunnassa ei ole tietoa noin 1 300 ihmisen olinpaikasta. Saksalaismedia Deutsche Welle arvioi, että ihmisiin ei mahdollisesti ole saatu yhteyttä verkkoyhteyksien katkeamisen takia.

Saksassa noin 15  000 ihmistä pelastuslaitoksilta, poliisista ja armeijasta on ollut erilaisissa tehtävissä pahimmilla tulva-alueilla. Maassa on järjestetty laajoja evakuointeja.

–  Joillakin alueilla emme ole nähneet näin paljon sadetta kertaakaan sadan vuoden aikana, meteorologi Andreas Friedrich kertoi CNN:lle.

Heinäkuun 15. päivä otettu ilmakuva näyttää tulvien aiheuttamia tuhoja Saksan länsiosissa. Jo kymmenet ihmiset ovat kuolleet tuhoisissa tulvissa.

Saksan Nordrhein-Westfalenin ja Rheinland-Pfalzin osavaltioissa noin 200 000 ihmistä oli torstaina ilman sähköjä. Belgian Valloniassa sähköttä oli ainakin 21  000 taloutta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ollut torstaina vierailulla Yhdysvaltain pääkaupunki Washingtonissa. Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Merkel esitti huolen, että katastrofaalinen tilanne tulee pahenemaan tulevina päivinä.

–  Pelkään, että näemme katastrofin koko laajuuden vasta lähipäivinä, Merkel sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Liittokansleri sanoi maan hallinnon tekevän kaikkensa auttaakseen ihmisiä vaikeassa tilanteessa.

Biden ilmaisi osanottonsa tulvista kärsineille.

Vesi tulvi kaduille Verviersin kaupungissa Belgiassa 15. heinäkuuta.

Rajut sateet ovat koetelleet myös Hollantia ja Luxemburgia sekä Ranskan koillisosia.

Sääennusteiden mukaan läntiseen Eurooppaan on luvassa lisää rankkasateita tänään.

–  Sademäärä, jonka näemme nyt, liittyy todennäköisesti ilmastonmuutokseen, mikä tekee kovimmista sateista vielä äärimmäisempiä. Lämpötilat nousevat, joten tämän tyyppisiä tilanteita voidaan odottaa enemmän, taustoitti Tukholman yliopiston globaalien ilmastomallien asiantuntija Gunilla Svensson Ruotsin uutistoimistolle TT:lle.

Puunrunko oli kaatunut tielle tulvien ja rankkasateiden seurauksena Echtershausenissa Saksan länsiosissa 15. heinäkuuta.

Autot ajautuivat kasalle tulvaveden voimasta Verviersin kaupungissa Belgiassa 15. heinäkuuta.

Pelastustyöt olivat käynnissä Trierissa, Saksan länsiosissa 15. heinäkuuta.

Pelastajat tarkatselivat tulvien aiheuttamia tuhoja Saksan Schuldissa 15. heinäkuuta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: