Poliisi teki kotietsintöjä tutkivien journalistien koteihin Venäjällä - Maailma - Satakunnan Kansa

Poliisi teki koti­etsintöjä tutkivien journalistien koteihin Venäjällä ja pidätti vara­pää­toimittajan

Kotietsintöjen kohteina oli Projekt-journalistiryhmän toimittajia. Ryhmä on yksi Venäjän viimeisistä itsenäisistä perusteellisiin tutkimuksiin erikoistuneista tiedotus­välineistä.

Projektin päätoimittaja Roma Badanin.

29.6. 17:38

Venäjän poliisi on tehnyt tiistaina tutkivien journalistien ja heidän sukulaistensa asuntoihin kotietsintöjä, kertoo uutistoimisto AFP.

Kotietsintöjen kohteena olivat venäläisen tutkivan journalismin ryhmä Projektin päätoimittaja Roman Badanin ja toimittaja Maria Zholobova.

Lisäksi varapäätoimittaja Mikhail Rubin pidätettiin, kun poliisi teki etsinnän hänen vanhempiensa asuntoon.

Projekt kertoi kotietsinnöistä itse. Tutkivan journalismin ryhmä kertoi sosiaalisessa mediassa, että poliisi on takavarikoinut toimittajien tietokoneet ja puhelimet.

Ryhmä on yksi Venäjän viimeisistä itsenäisistä perusteellisiin tutkimuksiin erikoistuneista tiedotusvälineistä.

Projekt oli lähiaikoina julkaisemassa tutkimuksen, joka koskee sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin, hänen poikansa ja muiden sukulaistensa varallisuutta.

Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kertoi, että koti­etsinnöillä on laillisia perusteita, mutta hän ei ollut tietoinen syistä kotietsintöjen takana.

Päätoimittaja Badanin on epäiltynä kunnian­loukkaus­tapauksesta vuodelta 2017, kertoi asianajaja riippumattomalle Dozhd-kanavalle.

Vuonna 2017 Dozhd näytti videon, joka käsitteli kyseenalaista liikemiestä Ilja Traberia, jolla on siteitä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Videon olivat tehneet Dozhdin silloinen päätoimittaja Badanin sekä Zholobova ja muut toimittajat.

Myöhemmin tiistaina Venäjän sisä­ministeriö kertoi tiedotteessaan, että koti­etsinnät liittyivät käynnissä olevaan tutkintaan. Tiedotteessa nimettiin videon tekijöiksi Badanin ja Zholobova.

Projekt on tehnyt aiemmin useita paljastuksia, joissa lähteenä ovat muun muassa presidentin­hallinnon nimettöminä esiintyneet virkamiehet. Lukuisissa venäläisissä tiedotus­välineissä uraa tehnyt toimittaja Roman Badanin, 44, perusti sivuston runsaat kaksi vuotta sitten.

Joulukuussa ryhmä muun muassa selvitti, että presidentti Putin olisi majaillut pääsääntöisesti palatsissaan Sotšissa vapaaehtoisessa korona­karanteenissa vähintäänkin viime vuoden loppukesästä lähtien.

Muutamat Venäjällä edelleen toimivat riippumattomat tai oppositiota tukevat tiedotus­välineet ovat valtavan paineen alla, sanovat Kremlin vastustajat AFP:n mukaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: