Kongressi vahvisti lopullisesti Bidenin voiton lähes 15 tuntia kokouksen alkamisen jälkeen - Maailma - Satakunnan Kansa

Kongressi vahvisti lopullisesti Bidenin voiton lähes 15 tuntia kokouksen alkamisen jälkeen

Senaatissa vain kuusi republikaania vastusti Arizonan vaalituloksen hyväksymistä, mutta edustajainhuoneessa Trump sai tuekseen 121 edustajaa. Varapresidentti Mike Pence totesi kongressitaloon hyökänneille: ”Te ette voittaneet, väkivalta ei ikinä voita.”

7.1.2021 10:50

Yhdysvaltain kongressi jatkoi varhain torstaiaamuna Suomen aikaa kokoustaan, jossa vahvistetaan demokraatti Joe Bidenin vaalivoitto 3. marraskuuta pidetyissä presidentinvaaleissa.

Keskiviikkona kello 20 Suomen aikaa alun perin käynnistynyt kokous keskeytyi dramaattisesti, kun vaalit hävinneen presidentti Donald Trumpin kannattajat ryntäsivät kongressitaloon.

Varapresidentti Mike Pence totesi kokouksen jatkuttua ensisanoikseen, etteivät kongressitaloon hyökänneet Trumpin tukijat voittaneet.

”Te ette voittaneet, väkivalta ei ikinä voita... palataan töihin”, hän sanoi ja sai osakseen raikuvat aplodit.

Ensimmäinen äänestys, noin aamuviideltä Suomen aikaa torstaina, Trumpin kiistämistä vaalituloksista liittyi Arizonan osavaltioon. Se oli selvä tappio Trumpille ja osoitti, että moni senaattori oli lakannut tukemasta presidentin perusteettomia vaalipetossyytteitä.

Senaatin äänestyksessä 93 senaattoria äänesti Bidenille voitollisen tuloksen vahvistamisen puolesta. Vain kuusi senaattoreista vastusti Arizonan tuloksen vahvistamista.

Ennen keskiviikkoa ainakin 13:n senaattorin laskettiin olevan Trumpin tukena vaalituloksen kiistämisessä. Äänestys antoi esimakua siitä, että Trumpin tukijoiden hanke kaataa vaalitulos kongressissa epäonnistuu pahemmin kuin oli ennakoitu, mihin keskiviikon väkivallalla oli puheiden mukaan osuutensa.

Edustajainhuoneessa sen sijaan yhteensä 121 republikaania vastusti Arizonan vaalituloksen vahvistamista. CNN-kanavan tietojen mukaan Trumpin tukena oli ennen keskiviikkoa ainakin 140 edustajainhuoneen republikaania.

Näin ollen miltei puolet kongressin republikaaneista asettui vielä Trumpin taakse.

Joka tapauksessa tulokset kertovat, ettei kongressin kokouksella ole vaikutusta vaalin lopputulokseen: Bidenista tulee presidentti 20. tammikuuta.

Senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell totesi ennen äänestystä Trumpin mielenosoittajista: ”He yrittivät häiritä demokratiaamme, mutta he epäonnistuivat… me vahvistamme vuoden 2020 vaalien voittajan.”

Myös Trumpin aiemmin hanakka tukija, Etelä-Carolinan senaattori Lindsey Graham totesi, että ”nyt riittää”, mitä tulee vaalituloksen epäilemiseen. Hän luetteli useita esimerkkejä siitä, miksi Trumpin väitteet suuresta vaalipetoksesta eivät pidä paikkansa.

”Joe Bidenista tulee presidentti ja Kamala Harrisista varapresidentti”, Graham sanoi.

Demokraattien johtaja senaatissa, Chuck Schumer, puolestaan syytti Trumpia keskiviikon väkivallasta.

”Tämä demokratian temppeli häpäistiin”, hän sanoi.

Trump ja häntä tukevat republikaanit kärsivät nolon tappion hieman ennen kello seitsemän torstaiaamuna Suomen aikaa. Yli 70 edustajainhuoneen jäsentä yritti haastaa Georgian osavaltion vaalituloksen, mutta kukaan senaattori ei tukenut hanketta.

Sen vuoksi Georgiasta ei käyty mitään keskustelua. Ennen keskiviikon kaaosta ainakin yksi senaattori oli edustajainhuoneen jäsenten mukaan mukana hankkeessa.

Trumpin väitteen mukaan hän voitti Georgiassa sadoillatuhansilla äänillä, vaikka todellisuudessa hän hävisi siellä Bidenille lähes 12 000 äänellä.

Myös Nevadan ja Michiganin tulokset yritettiin kumota, mutta hankkeelle ei löytynyt senaattoria tueksi.

Sääntöjen mukaan kongressin molempien kamareiden pitää vetäytyä keskustelemaan enintään kahdeksi tunniksi, mikäli vähintään kaksi kongressiedustajaa kyseenalaistaa jonkin osavaltion vaalituloksen. Ainakin yhden prosessin käynnistävän kongressiedustajan on oltava edustajainhuoneesta ja toisen senaatista; eli yksittäinen kongressiedustaja ei voi käynnistää väittelyä.

Väittelyn jälkeen molemmissa kamareissa järjestetään äänestys, joissa voittaa yksinkertaisen enemmistön saavuttavan osapuolen kanta. Eli jos enemmistö on sitä mieltä, että jonkin osavaltion vaalitulokseen ei liity mitään ongelmallista, kyseisen osavaltion tulos kirjataan mukaan koko vaalitulokseen.

Pennsylvanian vaalituloksesta tuli kokouksen toinen tapaus, jossa vastustusta löytyi sekä edustajainhuoneesta että senaatista. Niinpä kahden kamarin jäsenet siirtyivät kello 7.17 Suomen aikaa keskustelemaan Pennsylvanian vaaleista enimmillään kahdeksi tunniksi.

Senaatin osalta keskustelu loppui lyhyeen ja äänestyksessä Pennsylvanian vaalitulos hyväksyttiin äänin 92–7. Edustajainhuone keskusteli asiasta pari tuntia ja äänesti vastalauseen kumoon äänin 282–138 kymmenen jälkeen aamulla Suomen aikaa.

Kongressin yhteisistunto vahvisti Pennsylvanian vaalituloksen kello 10.26 Suomen aikaa.

Pennsylvania on todennäköisesti viimeinen osavaltio, jonka vaalituloksen kiistämisestä käydään erillinen keskustelu.

Wisconsinin osavaltion tuloksen vahvistaminen yritettiin myös kumota, mutta sille ei löytynyt yhdenkään senaattorin kannatusta.

Kongressin edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ilmoitti pian sen jälkeen, kun kongressitalo saatiin tyhjennettyä Trumpin tukijoista, että kongressin jäsenten pitää saattaa kahden kamarin yhteinen työ loppuun ja vahvistaa Bidenin vaalivoitto.

Vaikka kongressin kokous on perinteisesti pelkkää seremoniaa, siihen liittyi ennalta suuria jännitteitä, koska Trumpin väitteiden mukaan Biden voitti vaalit suuren ja laajamittaisen vilpin vuoksi. Trump vaati sekä kongressin republikaaneja että kokouksen puheenjohtajaa, varapresidentti Mike Penceä kumoamaan vaalituloksen.

Ennen kuin mielenosoittajat tunkeutuivat kongressitaloon Pence pudotti aivan kokouksen alla uutispommin lausunnon muodossa. Siinä hän sanoi, ettei hänellä ole valtaa puuttua vaalitulokseen. Hänen mukaansa vaalitulos vahvistetaan ”perustuslain, lakien ja historian” mukaisesti.

”Vannomani vala tukea ja puolustaa perustuslakia estää minua käyttämästä yksipuolisesti valtaa päättää, mitkä valitsijamiesten äänet pitäisi laskea ja mitkä pitäisi jättää laskematta”, Pence totesi uhmaten suoraan presidentti Trumpia.

Tämä Pencen ilmoitus tyrmistytti monia Trumpin kannattajia, sillä Pence on seissyt Trumpin tukena vuosikaudet monien skandaalien läpi. Tässä artikkelissa kerrotaan Trumpin Penceen kohdistamasta painostuksesta sekä kaksikon ennalta odotetusta välirikosta.

Trump tukijoineen haukkui ennalta presidenttiä uhmaavia republikaaneja pettureiksi ja muka-republikaaneiksi.

Ennen kongressitalon ajautumista kaaokseen kongressin kokouksella ennakoitiin olevan kauaskantoiset ja mahdollisesti tuhoisat seuraamukset Yhdysvaltain republikaaneille, jotka menettivät Georgian osavaltion tiistaisissa senaattorivaaleissa myös senaatin enemmistön.

Kokous alkoi sillä, että osa kongressin republikaaneista haastoi Arizonan osavaltion vaalituloksen. Pian sen jälkeen kongressin kamarit aloittivat väittelyn asiassa, mikä puolestaan keskeytyi Trumpin kannattajien hyökkäykseen. Osavaltioiden tuloksia tarkastellaan aakkojärjestyksessä, joten kovin pitkälle ei prosessissa edetty.

Trumpia usein aiemmin tukenut senaatin republikaanijohtaja McConnell piti voimallisen puheen, jossa hän sanoi, että Yhdysvaltain demokratia on ajautumassa Trumpin salaliittoteorioiden takia ”kuolemanspiraaliin”.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain demokratialla ei ole mahdollisuuksia selvitä, jos kongressi käyttäytyy kuin jonkinlainen ylimmäinen vaalilautakunta ”steroideissa”. Hänen mukaansa viranomaiset ja oikeusistuimet ovat tehneet selväksi, ettei mitään vaalipetosta tapahtunut.

Ennalta oli tiedossa, että kymmenet Trumpille uskolliset tai häntä pelkäävät republikaanien jäsenet edustajainhuoneessa ja joukko republikaanisenaattoreita yrittäisivät haastaa ja kumota vaalituloksen, jonka viranomaiset, valitsijamiehet ja oikeusistuimet ovat siunanneet.

Vaalituloksen muuttamiseen ei asiantuntijoiden mukaan ollut realistisia mahdollisuuksia, koska demokraatit voivat estää sen yksistään edustajainhuoneen enemmistöllään. Lisäksi monet senaatin republikaanit ovat lupautuneet vahvistaa Bidenin voiton.

Kokous alkoi riitaisissa merkeissä ja sen odotettiin alun perin kestävän ainakin puoli vuorokautta. Vaalituloksen haastamishankkeen henkinen isä oli vähän tunnettu alabamalainen kongressiedustaja Mo Brooks, joka alkoi puuhata suurta näytöstä kongressissa jo joulukuun alussa.

CNN-kanavan mukaan ainakin 140 edustajainhuoneen republikaania oli ennalta mukana Brooksin suunnitelmassa. The Washington Post -lehden mukaan ainakin kolmetoista senaattoria, niin sanottu ”likainen tusina”, aikoi myös vaatia joidenkin Trumpin häviämien osavaltioiden tulosten hylkäämistä.

Senaattoreilla oli erillisenä suunnitelmana vaatia erillistä komissiota tutkimaan seuraavan kymmenen päivän aikana väitettyjä vaalipetoksia. Tätä hanketta on johtanut texasilainen Ted Cruz ja hän esitteli sen uudestaan puheenvuorossaan keskiviikkona hieman ennen kuin väkijoukko tunkeutui kongressitaloon.

Washington Postin mukaan ainakin 25 republikaanisenaattoria oli ennalta Bidenin vaalivoiton tavanomaisen seremoniallisen siunaamisen kannalla. Näin ollen Trumpilla ja hänen tukijoillaan oli edessä hyvin todennäköinen nöyryytys kongressin molemmissa kamareissa.

Republikaanien odotettiin ennen keskiviikkoa haastavan vaalitulokset Arizonan lisäksi Georgiassa, Michiganissa, Nevadassa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa. Biden löi niissä kaikissa Trumpin ja osavaltioiden tulokset on virallisesti vahvistettu.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut