Trump hävisi oikeusjuttunsa Pennsylvaniassa – osavaltion vaalitulos voidaan vahvistaa - Maailma - Satakunnan Kansa

Trump hävisi oikeusjuttunsa Pennsylvaniassa – osavaltion vaalitulos voidaan vahvistaa

Trumpin tiimi on hävinnyt vaaleihin liittyviä oikeusjuttuja jo ainakin 30, kertoo CNN.

Presidentti Donald Trump on pyrkinyt kääntämään vaalituloksen muuksi lukuisilla oikeusjutuilla.

22.11.2020 9:06

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hävinnyt tärkeän oikeusjuttunsa Pennsylvaniassa, jossa presidentin edustajat yrittivät estää osavaltiossa presidentinvaaleissa annettujen äänten virallisen vahvistuksen. Asiasta kertovat muun muassa Bloomberg sekä CNN:n ankkuri Jim Sciutto Twitterissä.

Tärkeän vaa’ankieliosavaltion voittajaksi nousi demokraattien Joe Biden, joka on suurten mediatalojen ennusteiden pohjalta julistettu presidentinvaalien voittajaksi. Biden voitti Pennsylvanian 20 valitsijaa saamalla yli 80 000 ääntä enemmän kuin vastaehdokkaansa.

Valtakunnallisesti Bidenin katsotaan voittaneen 306 valitsijaa, kun voittoon tarvitaan 270. Trump on saanut taaksensa 232 valitsijaa. Ääniä Bidenin arvioidaan haalineen yli kuusi miljoonaa istuvaa presidenttiä enemmän.

Istuva presidentti on kieltäytynyt tunnustamasta tappiotaan. Trump on pyrkinyt kääntämään tuloksen muuksi lukuisilla oikeusjutuilla sekä vetoamalla osavaltioiden republikaanijohtajiin, jotta nämä kumoaisivat äänestystulokset.

CNN:n mukaan Pennsylvanian vaalituloksen haastaminen oli ainakin toistaiseksi viimeinen merkittäviä äänimääriä koskeva oikeusjuttu, jossa Trumpin kampanja on pyrkinyt haastamaan vaalitulosta.

Kanavan mukaan se oli samalla jo 30. kerta, kun Trumpin kampanja on hävinnyt presidentinvaaleihin liittyvän oikeusjutun. Toistaiseksi Trumpin tukijat ovat onnistuneet voittamaan vain kaksi vaaleihin liittyvää oikeusjuttua. Ne ovat koskeneet vain hyvin pientä osaa äänistä.

”Todistusaineisto ei tue syytöksiä”

Pennsylvanian hylkäyspäätöksen tehneen liittovaltion tuomarin mukaan Trumpin kampanjaväellä ei ollut esittää todistusaineistoa vaalivilpistä.

– Tämän tuomioistuimen eteen on tuotu äärimmilleen venytettyjä laillisia argumentteja sekä spekulatiivisia syytöksiä, joita todistusaineisto ei tue. Amerikan Yhdysvalloissa tällä tapaa ei voi perustella äänioikeuden viemistä edes yhdeltä ainoalta äänestäjältä, puhumattakaan siitä, että se vietäisiin väestöltään kuudenneksi suurimman osavaltion kaikilta äänestäjiltä, tuomari sanoi päätöksessään.

Trumpin kampanjaa oikeussalissa edustamassa oli tiistaina presidentin henkilökohtainen asianajaja Rudy Giuliani, joka esitti väitteitä valtavasta demokraattien salaliitosta, jonka kautta vaalit varastettiin.

Giuliani piti Pennsylvanian oikeusjuttua väylänä vaalien viemiseksi korkeimman oikeuden eteen, jolloin konservatiivienemmistöinen tuomioistuin pääsisi päättämään asiasta.

Trumpin edustajien uskotaan valittavan tuoreesta päätöksestä.

Pian tuomarin päätöksen jälkeen osavaltion republikaanisenaattori Pat Toomey onnitteli Bidenia vaalivoitosta. Toomey otti tässä eri linjan kuin valtaosa republikaanien senaattoreista, jotka ovat tukeneet Trumpin väitteitä vaalivilpistä.

Yhdysvaltain vaaliviranomaisten mukaan mitään todisteita laajasta vilpistä ei ole löytynyt.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut