Trump viittasi Twitterissä Bidenin voittoon - Maailma - Satakunnan Kansa

Trump viittasi Twitterissä Bidenin voittaneen – jo hetken kuluttua korosti, ettei tunnusta mitään

Kyseessä on toinen kerta, jolloin Donald Trump edes vahingossa myöntää vaalitappionsa.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump ei ennen sunnuntaita ole myöntänyt Joe Bidenin voittaneen vaaleja. Trump puhui kannattajilleen vaali-iltana 4. marraskuuta.

15.11.2020 17:50

Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trumpin sunnuntainen tviitti alkoi sanoilla, jotka ovat tulkittavissa vaalitappion myöntämiseksi.

–Hän voitti, koska vaalit olivat peukaloidut, Trump kirjoitti.

Vain tovia myöhemmin Trump uhkui voitonvarmuutta ja hetkeä myöhemmin lähetti uuden viestin, jossa hän arvioi Bidenin voittaneen vain vääristelevän uutismedian mielestä.

– En tunnusta mitään, hän kirjoitti suurin kirjaimin ja jatkoi, että tässä on vielä pitkä tie edessä.

Trump ei ole toistaiseksi suoraan tunnustanut Joe Bidenin vaalivoittoa saati onnitellut kilpakumppaniaan presidentinvaaleissa.

Viestin jatko on Trumpin tavanomaista valitusta vaalitoimituksesta: Hänen mukaansa tarkkailijoita estettiin tekemästä työtään, ja äänien tilastointia hoiti ”vasemmistoradikaalien omistama huonomaineinen yritys.”

Vaaleissa ei ole todistettavasti löytynyt merkkejä vilpistä.

”Hän voitti” -sanavalinta voi toki viitata vain ääntenlaskun voittamiseen, mutta ei suoraan siihen, että istuva presidentti edelleenkään myöntäisi Bidenin voittaneet sellaiset vaalit, jotka myös hän itse kelpuuttaa.

Ensimmäinen kerta Trumpilta

Kyseessä on joka tapauksessa ensimmäinen kerta, kun Trump edes vahingossa mainitsee Bidenin voittaneen.

Perjantaina hän väläytti vallanvaihdon mahdollisuutta puhuessaan Valkoisen talon tiedotustilaisuudessa koronaviruksesta.

Silloin hän sanoi, ettei ole tiedossa, millainen hallinto Yhdysvalloissa jatkossa on, mutta ainakaan hänen hallintonsa ei aio asettaa laajoja liikkumisrajoituksia.

Esimerkiksi uutiskanava CNN on tulkinnut Trumpin lausunnon askeleeksi lähemmäs sen myöntämistä, ettei hän ole enää presidentti tammikuun 20. päivän jälkeen.

Bidenilla 306 valitsijaa, Trumpilla 232

Joe Bidenilla on takanaan 306 presidentin valitsijaa ja Trumpilla 232. Yhdysvaltain vaalijärjestelmässä kunkin osavaltion voittaja saa paria pikku poikkeusta lukuun ottamatta taakseen kaikki osavaltion valitsijat.

Yhdysvaltalaismediat ovat viimeksi julistaneet Trumpin voittajaksi Pohjois-Carolinassa ja Joe Bidenin Georgiassa, jossa on edelleen käynnissä äänten uudelleenlaskenta.

Demokraattien Biden on onnistunut voittamaan puolelleen viime vaaleissa republikaaneille menneistä osavaltioista Arizonan, Wisconsinin, Michiganin, Pennsylvanian ja Georgian.

Trump ei onnistunut saamaan puolelleen yhtään viimeksi demokraateille mennyttä osavaltiota.

Trump yrittänyt haastaa ääntenlaskun

Trump on yrittänyt väittää, että vaaleissa olisi tapahtunut mittavaa vaalivilppiä esimerkiksi laskemalla Trumpin ”laittomiksi” kutsumia ääniä. Hän on kampanjoineen yrittänyt haastaa presidentinvaalien ääntenlaskun useissa osavaltioissa.

Perjantaina suuri asianajotoimisto Porter, Wright, Morris & Arthur kertoi vetäytyneensä kampanjan Pennsylvanian osavaltion vaalitulokseen liittyvästä kanteesta.

Michiganissa oikeusistuin hylkäsi perjantaina Trumpin kannattajien vaatimuksen siitä, että vaalitulosta Detroitin kaupungissa ei tulisi hyväksyä.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: